ΤΟΠΙΚΑ

Κανένας μαθητής νηστικός

κανένας-μαθητής-νηστικός-29488

Κοινός στόχος Ι.Μ. Δημητριάδος και διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας που ενώνουν τις δυνάμεις τους

«Φανταστείτε ένα παιδί ή έναν έφηβο να βλέπει στο διάλειμμα τον συμμαθητή του να απολαμβάνει το κολατσιό του κι εκείνος να πεινάει. Φανταστείτε ένα μαθητή την τελευταία ώρα του σχολικού προγράμματος να θέλει να παρακολουθήσει το μάθημα αλλά να μην μπορεί λόγω εξάντλησης»…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με αυτά τα λόγια ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, έθεσε το μείζον πρόβλημα του υποσιτισμού μαθητών στα σχολεία που αφορά σε περίπου 150 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλο το νομό. Ενα πρόβλημα για την οργανωμένη αντιμετώπιση του οποίου από το νέο σχολικό έτος, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και οι δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης Μαγνησίας.

«Κανένας υποσιτισμένος μαθητής σε σχολείο της Μαγνησίας», είναι ο στόχος που θέτουν για το νέο σχολικό έτος, Ιερά Μητρόπολη και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αναλήψεως. Σύμφωνα με το Σεβασμώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο, η Εκκλησία εδώ και πέντε χρόνια δηλώνει παρούσα με εντεταλμένους ιερείς σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια για τον εντοπισμό των υποσιτισμένων μαθητών και την παροχή γευμάτων με απόλυτη διακριτικότητα, είτε μέσω των σχολικών κυλικείων είτε σε ειδικούς χώρους -π.χ. ψυγεία του σχολείου- απ’ όπου οι μαθητές που έχουν ανάγκη μπορούν να παίρνουν δωρεάν το πρωινό τους. Από το νέο σχολικό έτος, οι ιερείς θα μπουν και στα νηπιαγωγείακαι η προσπάθεια για την καταπολέμηση του προβλήματος των υποσιτισμένων μαθητών θα γίνει πιο συντονισμένα σε συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Οπως ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας, Σωκράτης Σαβελίδης, σε πολλά σχολεία σήμερα λειτουργούν ομάδες κοινωνικής μέριμνας και ήδη έχουν κινητοποιηθεί φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως ο δήμος Βόλου, η ΕΒΟΛ και οι σύλλογοι Γονέων. «Προσπαθούμε όμως να οργανώσουμε την προσπάθεια σε ακόμη καλύτερη βάση με σύμμαχο την Ι.Μ. για να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και να μην υπάρχει ούτε ένας μαθητής χωρίς το κολατσιό του», είπε.

Η προσπάθεια καταγραφής των μαθητών οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα θα ξεκινήσει όπως ανέφερε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Πολύζος από τον ερχόμενο Ιούνιο με τις εγγραφές των μαθητών.

Με βάση τα περσινά δεδομένα περίπου 150 μαθητές και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, λάμβαναν δωρεάν πρωινό και σε κάποιες περιπτώσεις 10- 20 στον αριθμό έπαιρναν γεύμα και στο σπίτι.

Μάλιστα πριν την έναρξη των σχολικών μαθημάτων για τη νέα χρονιά, στις αρχές Σεπτεμβρίου οι διευθυντές εκπαίδευσης θα συναντηθούν με τους διευθυντές των σχολείων και τους εντεταλμένους ιερείς για τον τρόπο παροχής των γευμάτων στους μαθητές που έχουν ανάγκη με απόλυτη εχεμύθεια και διακριτικότητα.

Επόμενο βήμα σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, εξετάζεται να είναι η παροχή στους μαθητές ειδών που είναι απαραίτητα για το σχολείο, όπως είδη γυμναστικής, εξοπλισμό για καλλιτεχνικά μαθήματα κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου