ΤΟΠΙΚΑ

80% των μαθητών φοιτούν στα Γενικά Λύκεια

80-των-μαθητών-φοιτούν-στα-γενικά-λύκεια-29787

Θέμα συνειδητής επιλογής αλλά και οικονομικών δυνατοτήτων η επιλογή του λυκείου

Οκτώ στους δέκα τελειόφοιτοι μαθητές του Γυμνασίου που βρίσκονται στο σταυροδρόμι της επιλογής Λυκείου, στρέφονται προς τα Γενικά για τη συνέχιση της φοίτησής τους και μόλις δύο στους δέκα μαθητές επιλέγουν τα Επαγγελματικά Λύκεια. Ο μύθος που υπάρχει ότι οι «καλοί μαθητές επιλέγουν ΓΕΛ» ή ότι «μέσω των ΕΠΑΛ δεν υπάρχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια», καταρρίφθηκε για τους γονείς στη χθεσινή ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και την Ενωση Γονέων Βόλου. Προσκεκλημένοι ήταν οι γονείς 1.400 μαθητών του Βόλου και η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, γέμισε ασφυκτικά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Διαπιστώσαμε σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης των γονέων για τους τύπους των λυκείων στους οποίους μπορούν οι μαθητές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους. Ουσιαστικά τους προσφέρουμε μία λύση στο δίλημμα ποιο λύκειο να επιλέξει το παιδί τους, ιδίως στην εποχής της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, Αγγελική Καραμπατζάκη, το 80% των μαθητών συνεχίζουν να επιλέγουν τα ΓΕΛ. Στροφή των μαθητών στα ΕΠΑΛ παρατηρήθηκε με την είσοδο της Τράπεζας Θεμάτων, όταν όμως καταργήθηκε, οι μαθητές επέστρεψαν στα Γενικά Λύκεια. Οπως εξήγησε η κ. Καραμπατζάκη το καλύτερο σχολείο είναι για τον κάθε μαθητή και την κάθε οικογένεια, καθαρά προσωπικό ζήτημα. «Η επιλογή του λυκείου είναι θέμα επιδόσεων του κάθε μαθητή, οικονομικό για την κάθε οικογένεια αλλά και συνειδητής επιλογής του κάθε μαθητή. Κάθε ένας πρέπει να κοιτάξει τα θέλω και τα μπορώ του», σημείωσε η κ. Καραμπατζάκη.

Στη διάρθρωση, τη φιλοσοφία και τους στόχους των ΓΕΛ αναφέρθηκε η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βόλου, Παρασκευή Λοντρίδου. Οπως τόνισε το γενικό λύκειο παρέχει γενική παιδεία για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του μαθητή αλλά και την πολυδιάστατη μόρφωσή του και ουσιαστικά προετοιμάζει τους μαθητές όχι απλώς να εισαχθούν σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, Νίκος Κατσαβριάς υπογράμμισε ότι τα ΕΠΑΛ είναι το μέλλον της εκπαίδευσης, αν και σήμερα υπάρχει άγνοια και προκατάληψη. «Μελέτες δείχνουν ότι όπου ανθεί η επαγγελματική εκπαίδευση περιορίζεται η ανεργία», ανέφερε χαρακτηριστικά φέρνοντας ως παράδειγμα μαθητές του που βρήκαν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στην ειδικότητά τους.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Βόλου, Ηλίας Κουτσερής υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης των γονέων για τις δυνατότητες συνέχισης της μόρφωσης των παιδιών τους σε συνάρτηση με τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Ο ίδιος τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρχει σταθερή εκπαιδευτική πολιτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου