ΤΟΠΙΚΑ

Πολυτέλεια σε εγκατάλειψη και μαρασμό ΘΕΟΞΕΝΕΙΑ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ

πολυτέλεια-σε-εγκατάλειψη-και-μαρασμ-34018

Ηταν ένα από τα πολυτελέστερα και δημοφιλέστερα ξενοδοχεία των Βαλκανίων… Tο Μέγα Θεοξένεια στην Πορταριά ήταν το αγαπημένο θερινό ξενοδοχείο επωνύμων, πολιτικών και επιχειρηματιών έως το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οπότε και καταστράφηκε από τους Γερμανούς. Παρέμενε ερειπωμένο, χωρίς τίποτα να θυμίζει την παλιά του αίγλη. Μέχρι που το 2002 ο πρώην δήμος Πορταριάς αποφάσισε να το αξιοποιήσει, δίνοντας σε ιδιώτη την ανακατασκευή και τη λειτουργία του με σύμβαση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Δέκα τρία χρόνια μετά το ξενοδοχείο δεν έχει ολοκληρωθεί… Οι εργασίες έχουν σταματήσει. Ο δήμος Βόλου, στον οποίο πέρασε μετά τον Καλλικράτη, ετοιμάζεται να καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία. Το ιστορικό Θεοξένεια εξακολουθεί να στοιχειώνει…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το Θεοξένεια ξεχώριζε για την πολυτέλειά του. Χτίστηκε από τους αδερφούς Αθανασάκη που πλούτισαν από το εμπόριο στην Αίγυπτο το 1898, πάνω από την κεντρική πλατεία της Πορταριάς και η θέα που προσφέρει είναι μαγευτική.

Διέθετε 25 υπερπολυτελή δωμάτια, ενώ στο ισόγειο υπήρχε εστιατόριο αλλά και μια μεγάλη σάλα όπου γίνονταν οι δεξιώσεις. Αριστερά στην είσοδο υπήρχε ένα μεγάλο ασανσέρ που λειτουργούσε με μανιβέλα. Δεξιά στο βάθος ήταν η σκάλα. Ανέβαινες εφτά σκαλιά ως τα γραφεία της επιχείρησης κι άλλα έξι ως τον πρώτο όροφο. Υπήρχαν δύο όροφοι με δωμάτια. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν τουαλέτες ανά δωμάτιο έτσι θεωρήθηκε μεγάλη πολυτέλεια που το Θεοξένεια διέθετε έξι τουαλέτες σε κάθε όροφο.

Κήπος, αλέα και γήπεδο τένις συμπλήρωναν τις παροχές.

Ολα τα σερβίτσια ήταν ασημένια. Μαχαίρια, πιρούνια, πιατέλες που σερβίρανε, κανάτες για τον καφέ ή το τσάι, ψωμιέρες. Μόνον τα πιάτα δεν ήταν ασημένια κι αυτά είχαν έλθει ειδική παραγγελία, από εργοστάσιο της Βαυαρίας, το μεγαλύτερο στη Γερμανία. Υπήρχε ειδική επιγραφή γι’ αυτό.

Aξιοσημείωτο είναι ότι η ύπαρξη του Θεοξένεια ήταν αυτή που έστρεψε τους κατοίκους της περιοχής προς τον τουρισμό, ιδίως μετά το 1920, όταν ένα βασιλικό διάταγμα χαρακτήριζε την Πορταριά ως χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Με άλλη απόφαση του υπουργού Πολιτισμού του 1981 χαρακτηρίστηκαν ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία οι εξωτερικοί τοίχοι του ξενοδοχείου γιατί παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Tο Θεοξένια υπήρξε ένα από τα αγαπημένα θερινά ξενοδοχεία επωνύμων πολιτικών και επιχειρηματιών της Eλλάδας και των Bαλκανίων. Καταστράφηκε από τους Γερμανούς στο τέλος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στοιχειώνει…

Σήμερα εξακολουθεί να στοιχειώνει… Το 2013 ο πρώην δήμος Πορταριάς αποφάσισε να το αξιοποιήσει. Προχώρησε σε ανοιχτό διαγωνισμό για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία της τουριστικής μονάδας.

Το 2004 το έργο κατακυρώθηκε στην εταιρεία «Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Πηνειός Α.Ε.». Το 2006 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και η εταιρεία έπρεπε να ολοκληρώσει το έργο έως το 2008. Το 2007 οι εργασίες σταμάτησαν.

Ακολούθησαν εξώδικα μεταξύ δήμου και εταιρείας. Αναζητήθηκε λύση και το 2013, αποφασίστηκε από τον ενιαίο δήμο Βόλου, συμπληρωματική σύμβαση και νέο χρονοδιάγραμμα εργασιών. Μάλιστα συμφωνήθηκαν και ρήτρες.

Δημιουργήθηκαν νέες εμπλοκές. Ο ανάδοχος δεν κατέβαλλε το μίσθωμα του 2015 ούτε αυτό τους 2016. Ο δήμος Βόλου ζήτησε κατάπτωση της εγγυητικής της εταιρείας ύψους 60.000 ευρώ και τα ενοίκια από την εταιρεία.

Ο ανάδοχος με εξώδικο αρνείται το σύνολο της οφειλής θεωρώντας ότι η σύμβαση έχει λυθεί από 18/1/2016 και υποστηρίζοντας ότι ο δήμος Βόλου αθέτησε τη συμβατική του υποχρέωση για 12 μήνες να της παραδώσει τη συμφωνημένη χρήση του οικοπέδου για την πρόσβαση στο οποίο θα έπρεπε να είχαν γίνει εργασίες διάνοιξης του δρόμου.

Ο δήμος υποστηρίζει ότι προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες για τις απαλλοτριώσεις προκειμένου να διαπλατυνθεί ο δρόμος και υποστηρίζει ότι η συμφωνία με την εταιρεία δεν συνδέεται με την εκτέλεση των εργασιών και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του έργου. Επικαλείται δε τοπογραφικό διάγραμμα που αποτυπώνει την πρόσβαση προς το οικόπεδο μέσω καλντεριμιού.

Στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναμένεται να αποφασιστεί καταγγελία της σύμβασης. Η επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου βρίσκεται και πάλι σε σημείο μηδέν…

Εικόνα μιας άλλης εποχή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου