ΤΟΠΙΚΑ

Διαύλους συνεργασίας με την Κίνα άνοιξε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

διαύλους-συνεργασίας-με-την-κίνα-άνοι-41104

Μέσω της Γεωπονικής Σχολής αναμένεται να αναπτυχθεί συνεργασία σε θέματα γεωπονίας

Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη επίσημης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε θέματα γεωπονίας και στο πλαίσιο της υπηρέτησης της ιδέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Μία Υγεία» (One Health), έγινε χθες από το Βόλο. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω της Γεωπονικής Σχολής, στην οποία ξεναγήθηκε επίσημη αποστολή 15 επιστημόνων της κινέζικης Δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την κινέζικη αποστολή υποδέχθηκε χθες το πρωί, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, ο οποίος παρουσίασε το ίδρυμα στους Κινέζους επιστήμονες, την εξέλιξή του και τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ του Θεσσαλικού ΑΕΙ και του Πανεπιστημίου Qinghai της Κίνας.

Η κινέζικη αποστολή, που αναχωρεί σήμερα από την πόλη, αποτελείται από 15 επιστήμονες της κινέζικης Δημοκρατίας, κυρίως βιολόγους, βιοχημικούς και βιοτεχνολόγους. Ανάμεσά τους κι ένας Ελληνας, ο κ. Παν. Καράνης που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Γερμανία αλλά και στο Πανεπιστήμιο Qinghai της Κίνας. Στον Ελληνα καθηγητή ανήκει και η πρωτοβουλία της συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Qinghai. Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο είναι η πρώτη φορά που επίσημη αποστολή από την Κίνα επισκέπτεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου να αναπτυχθεί συνεργασία σε θέματα που αφορούν κυρίως την αγροτική παραγωγή. «Είναι ένα πρώτο βήμα συνεργασίας και εντάσσεται στοπλαίσιο της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας. Είμαστε ανοιχτοί για την εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, για ανταλλαγές φοιτητών και για κοινά προγράμματα εξ αποστάσεως μάθησης», σχολίασε ο κ. Πετράκος.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το πρώτο και θα είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο που επισκεπτόμαστε για την ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα γεωπονίας», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινέζικης αποστολής, Ελληνας καθηγητής Παναγιώτης Καράνης, ειδικός στην ιατρική παρασιτολογία και μέλος του προγράμματος Foreign expert insight of the 1000 Talent Plan of the Chinese Government and Distinguished National Expert – Professor and Director of Centre of Biomedicine and Infectious Diseases στην πόλη Xining του Qinghai στην Κίνα. Σύμφωνα με τον κ. Καράνη έως σήμερα δεν υπάρχει επίσημη συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα σε θέματα γεωπονίας. «Υπάρχουν όμως μεγάλες δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά, καθώς το Πανεπιστήμιο Qinghai διαθέτει τμήμα γεωπονίας και υπάρχει ευρύ πεδίο συνεργασίας στο πλαίσιο της «Μιας Υγείας» (One Health), μιας ιδέας που προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Εχουμε φθάσει στο σημείο λόγω της παγκοσμιοποίησης, να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα ανθρώπινα παράσιτα από τα παράσιτα των ζώων και από ορισμένα των φυτών. Επειδή τόσο ο άνθρωπος μολύνει τα ζώα όσο και τα ζώα τον άνθρωπο αναζητούμε τη «μία υγεία», ανέφερε ο κ. Καράνης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου