ΤΟΠΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ενώνει το Βόλο με την Κίνα

ο-ταχυδρομοσ-ενώνει-το-βόλο-με-την-κίνα-41108

Επικεφαλής της κινέζικης αποστολής ο Παν. Καράνης από τη Χρύσω Ευρυτανίας, την πατρίδα του ιδρυτή του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, Αλέξανδρου Μέρου

Στα χνάρια… του Αλέξανδρου Μέρου, ιδρυτή του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, Κινέζοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Qinghai. Επισκέφθηκαν το Βόλο αναζητώντας διαύλους συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον τομέα της γεωπονίας. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και ο ιδρυτής του, Αλέξανδρος Μέρος, αποτέλεσαν όμως το συνδετικό κρίκο μεταξύ Βόλου και Κίνας!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Ελληνας καθηγητής, Παν. Καράνης που είναι επικεφαλής της κινέζικης αποστολής, έχει δεσμούς με το Βόλο, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και του ιδρυτή της εφημερίδας Αλέξανδρου Μέρου και αυτοί οι δεσμοί ήταν ένας από τους λόγους που έφεραν πιο κοντά την Κίνα με το Βόλο και το Θεσσαλικό ΑΕΙ.

«Εχω δεσμούς με το Βόλο. Στο χωριό μας, τη Χρύσω Ευρυτανίας γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Μέρος, ο οποίος ίδρυσε την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο Βόλο. Και έχει κάνει δωρεά το 1954 στο χωριό μας, έναν ξενώνα. Ο ξενώνας είναι αφιερωμένος στον Αλέξανδρο Μέρο. Αυτή η σχέση με το Βόλο είναι και ένας λόγος -ηθικός- να έρθω στην πόλη και να σμίξω το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράνης, ο οποίος δεν ξέχασε τον ευεργέτη του χωριού του και τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ που ήταν η εφημερίδα που διάβαζαν στη Χρύσω μέχρι και πριν μερικά χρόνια. Ο Αλέξανδρος Μέρος γεννήθηκε το 1890 στο χωριό στη Χρύσω Ευρυτανίας. Ηταν γιος του Γεωργίου Μέρου που ήταν χωροφύλακας.

Αν και έφυγε μικρός από το χωριό, ποτέ δεν το ξέχασε και έδειχνε πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Βοήθησε τους χωριανούς με αποστολή τροφίμων και χρημάτων όταν κάηκε το χωριό από τους Ιταλούς το 1942 και αργότερα, το 1950, βοήθησε με τις γνωριμίες του να ξαναχτιστεί το χωριό με εργολαβία. Είναι δωρητής και ευεργέτης του χωριού καθότι χρηματοδότησε την ανέγερση του διώροφου κτιρίου στην άκρη της κεντρικής πλατείας για να στεγαστούν τα γραφεία της Κοινότητας και για τη λειτουργία Ξενώνα (1954-1956). Σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του, δόθηκε το όνομά του στην πλατεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου