ΤΟΠΙΚΑ

Σωτήρια η τράπεζα αίματος του ΑΦΡ Βόλου

σωτήρια-η-τράπεζα-αίματος-του-αφρ-βόλο-41191

Μέσα σε τέσσερα χρόνια οι φοιτητές έχουν δώσει… ζωή σε δεκάδες ανθρώπους

Ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους τους με το αίμα τους, δίνουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η φοιτητική παράταξη Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα, πραγματοποίησε χθες για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος, μέσα από την οποία έχει δοθεί βοήθεια τόσο σε φοιτητές, αλλά και συγγενείς, φίλους και γνωστούς τους.

Η κινητή μονάδα αιμοδοσίας στάθμευσε χθες το πρωί, στην παραλία μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου και αρκετοί ήταν οι φοιτητές που πήγαν να δώσουν αίμα για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που έχει δημιουργήσει και ενισχύει εδώ και τέσσερα χρόνια το Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια γραμματέα του ΑΦΡ Βόλου, Εφη Χαρίση, στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν όλο και περισσότεροι να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, με στόχο τη βοήθεια ανθρώπων που σε κάποια στιγμή της ζωής τους μπορεί να έχουν ανάγκη από αίμα. «Η τράπεζά μας έχει αποδειχθεί σωτήρια. Εχουμε βοηθήσει πολλά περιστατικά. Και έχουμε μεγάλη διαθεσιμότητα καθώς έχουμε μέλη πολλούς ενεργούς εθελοντές αιμοδότες», ανέφερε η κ. Χαρίση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πέρυσι, πάνω από 50 άτομα είχαν δώσει αίμα στην αντίστοιχη εθελοντική αιμοδοσία. Σημειώνεται ότι ο αγώνας για την επικράτηση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας άρχισε το 1952. Το 1979, πλέον, κλείνουν και οι τελευταίες ιδιωτικές τράπεζες αίματος και από τότε το αίμα διατίθεται δωρεάν σε όποιον το έχει ανάγκη. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρειαζόμαστε 600.000 μονάδες αίματος από τις οποίες μόλις το 40% καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες, το 50% από το συγγενικό περιβάλλον και το 5% από τις ένοπλες δυνάμεις. Σε κάθε νοσοκομείο δύο στους δέκα ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου