ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για έργα ΕΣΠΑ

προβληματισμός-για-έργα-εσπα-44005

Μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις για την ένταξή τους στη β’ φάση και στη νέα χρηματοδοτική περίοδο

Προβληματισμός επικρατεί στη ΔΕΥΑ ΜΒ για τα έργα αποχέτευσης σε Αγ ριά, Αγιο Στέφανο και Ιωλκό που βρίσκονται σε εξέλιξη και ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Κι αυτό γιατί η συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων από πόρους του νέου ΕΣΠΑ παραμένει σε επίπεδο προφορικών διαβεβαιώσεων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ. Ο Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης Σταύρος Τζίνης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την «ομαλή εξέλιξη των έργων λόγω χρηματοδότησης».

Μάλιστα όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προγραμματισμού, Στέφανος Κανταρτζής υπάρχουν μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις προς τη ΔΕΥΑΜΒ για την συνέχιση και απρόσκοπτη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται έργα αποχέτευσης σε Αγριά, Αγιο Στέφανο και Ιωλκό. Πρόκειται μάλιστα για σημαντικά έργα που μόλις ολοκληρωθούν θα συμβάλλουν στη θωράκιση του Παγασητικού Κόλπου.

Ωστόσο μέσα στο 2015 υπήρξε πρόβλημα στη ροή της χρηματοδότησης, εργολάβοι, σταμάτησαν τις εργασίες, διέλυσαν τα εργοτάξια. Το πρόβλημα εντάχθηκε εν μέσω capital control κι όταν τα εργοτάξια άρχισαν ξανά να ανοίγουν, ο χρόνος που απέμενε για την ολοκλήρωσή τους ήταν λιγοστός. Οι εργασίες έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως 31/12/2015.

Είχε χαθεί όμως πολύτιμος χρόνος και τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την ένταξη της ολοκλήρωσής τους μέσω νέο ΕΣΠΑ, ωστόσο μέχρι σήμερα οι διαβεβαιώσεις παραμένουν σε προφορικό επίπεδο, κάτι που προβληματίζει τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ. Εκτός από τα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, η επιχείρηση θα πρέπει να εκτελέσει και τα συνοδά έργα (συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης). Πρόκειται για ανεκτέλεστα έργα 3,7 εκατ. ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε ο εκσυγχρονισμός των αντλιοστασίων σε Αλυκές και Πεδίο του Αρεως.

Προς συμβιβασμό ΔΕΥΑΜΒ – εργαζόμενοι;

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Απ. Γαλάτης και εκπρόσωποι των εργαζομένων, είχαν συνάντηση για το θέμα των μισθολογικών διεκδικήσεων των εργαζομένων που είδαν τους μισθούς τους το 2010 να μειώνονται σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων. Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στα δικαστήρια, απ’ όπου δικαιώθηκαν, η δικαστική διαμάχη ωστόσο δεν έληξε. Η ΔΕΥΑΜΒ προσέφυγε κατά της απόφασης στον Αρειο Πάγο. Ωστόσο χθες επιχειρήθηκε… συμβιβασμός. Συνολικά οι εργαζόμενοι διεκδικούν περίπου 5 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν διατίθεται να καταβάλλει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ. Υπάρχει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο διοίκηση και εργαζόμενοι να συμφωνήσουν σε μικρότερο χρηματικό ποσό, αντί να περιμένουν να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις.

Οπως τόνισε ο κ. Γαλάτης, στόχος της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ είναι η επικράτηση εργασιακής ειρήνης στην επιχείρηση με στόχο την εξυπηρέτηση του κοινού σκοπού που είναι η εξασφάλιση ποιοτικού, επαρκούς και φθηνού νερού στους δημότες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου