ΤΟΠΙΚΑ

Ούτε οι μισοί καταστηματάρχες εστίασης δεν ανανέωσαν άδειες τραπεζοκαθισμάτων

ούτε-οι-μισοί-καταστηματάρχες-εστίασ-44796

Εληξε η προθεσμία διακανονισμού πληρωμής των τελών σε έως και τέσσερις δόσεις

Εκτεθειμένοι απέναντι σε ελέγχους είτε από τη δημοτική είτε από την ελληνική αστυνομία, βρίσκονται οι περισσότεροι από τους μισούς καταστηματάρχες εστίασης του δήμου Βόλου, που δεν φρόντισαν να ανανεώσουν τις άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Χθες εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δώσει ο δήμος Βόλου για το διακανονισμό της πληρωμής των τελών σε έως και τέσσερις δόσεις, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να ανανεώσουν τις άδειες τραπεζοκαθισμάτων. Ομως από το σύνολο των 210 καταστηματαρχών, μόλις οι 98 ανανέωσαν τις άδειές τους (ποσοστό 49,5%).

Η κίνηση στο τμήμα προσόδων, όπου γίνονταν οι διακανονισμοί ήταν και χθες αυξημένη από καταστηματάρχες που έσπευσαν την τελευταία ημέρα να κάνουν χρήση του νέου μέτρου που τους επιτρέπει πληρωμή τελών σε δόσεις.

Για την ανανέωση της άδειας, οι καταστηματάρχες θα έπρεπε να δώσουν προκαταβολή ίση με το 30% των τελών και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό σε έως και τέσσερις δόσεις, ανάλογα με το ύψος του: για ετήσιο τέλος έως 500 ευρώ καταβολή σε 2 μηνιαίες δόσεις (Μάιος – Ιούλιος), για ετήσιο τέλος από 501 ευρώ έως 4.000 ευρώ καταβολή σε 3 διμηνιαίες δόσεις (Μάιος – Ιούλιος – Σεπτέμβριος) και για ετήσιο τέλος από 4.000 ευρώ και πάνω καταβολή σε 4 διμηνιαίες δόσεις (Μάιος – Ιούλιος – Σεπτέμβριος – Νοέμβριος).

Φαίνεται όμως ότι η υποχρέωση προκαταβολής του 30% από το συνολικό ποσό, αποτέλεσε «αγκάθι» για τη ρύθμιση της πληρωμής τελών σε δόσεις, με αρκετούς να χάνουν τη δυνατότητα διακανονισμού και να καλούνται πλέον να καταβάλλουν εφάπαξ όλο το ποσό, αν θέλουν να προχωρήσουν σε ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Σε περίπτωση που δεν το κάνουν είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε ελέγχους και πρόστιμα που είναι το διπλάσιο της αξίας των τελών.

Οσοι έχουν προχωρήσει σε δόσεις, θα πρέπει να είναι συνεπείς στην καταβολή τους. Κι αυτό γιατί αν δεν πληρωθεί μία δόση, αυτόματα η άδεια ανακαλείται και θεωρείται ότι ο επαγγελματίας έχει προχωρήσει σε αυθαίρετη κατάληψη του χώρου.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου