ΤΟΠΙΚΑ

Επίσκεψη Κουρουμπλή στη Λάρισα για το προσφυγικό

επίσκεψη-κουρουμπλή-στη-λάρισα-για-το-47809

Κανένα νεότερο από το υπουργείο στο δήμο Βόλου για τις εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε.

Σιγή ασυρμάτου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εως και χθες το βράδυ, ο δήμος Βόλου δεν είχε καμία επίσημη απάντηση για την επιλογή των εγκαταστάσεων της Μόζας Α.Ε. για την προσωρινή φιλοξενία 400 προσφύγων, που αναμένονται στην πόλη, άγνωστο όμως πότε. Η αρχική πληροφόρηση ήταν για την άφιξη 400 προσφύγων σήμερα. Ωστόσο, οι αφίξεις φαίνεται να… μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καν νερό και ρεύμα. Στο μεταξύ, το ερχόμενο Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής αναμένεται να βρεθεί στη Λάρισα και να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας για το προσφυγικό ζήτημα.

Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από το υπουργείο, έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι εργασίες που απαιτούνται να γίνουν στις εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε. Ο στρατός ζητά από το δήμο να κάνει αίτημα στη ΔΕΗ και στη ΔΕΥΑΜΒ για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των εγκαταστάσεων. Ομως ο δήμος σηκώνει τα χέρια ψηλά…

Από τη στιγμή που δεν έχει απάντηση, δεν έχει προχωρήσει σε αποδοχή της δωρεάς που έχει κάνει η Μόζας Α.Ε., παραχωρώντας στο δήμο Βόλου για δύο χρόνια τις εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου ο δήμος δεν εμφανίζεται ως «κύριος» της εγκατάστασης και δεν μπορεί να υποβάλλει κανένα αίτημα στις ΔΕΚΟ. Χθες, ολοκληρώθηκαν από το στρατό οι εργασίες καθαρισμού του χώρου. Μάλιστα διατέθηκε φορτηγό από το δήμο για την παραλαβή των μπαζών και απομένουν μικροεργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων. Θολό παραμένει και πότε θα αφιχθούν οι πρόσφυγες. Το πιθανότερο είναι έως τέλος της εβδομάδας κι αυτό δείχνει η κινητικότητα που υπάρχει: ο στρατός ζήτησε από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων να συναντηθούν για την οργάνωση του χώρου, προκειμένου να είναι έτοιμος να λειτουργήσει μόλις αφιχθούν οι πρώτοι πρόσφυγες.

Στη Λάρισα ο Π. Κουρουμπλής

Στο μεταξύ, στη Λάρισα, αναμένεται να βρεθεί το ερχόμενο Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο κ. Κουρουμπλής θα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας για ζητήματα που αφορούν στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η συνεδρίαση της ΠΕΔ θα γίνει στις επτά το απόγευμα, στο Δημαρχείο Λάρισας και θα προσκληθεί το σύνολο των Δημάρχων της Θεσσαλίας.

Από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα θέσει η ΠΕΔ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Γ. Κωτσός θα είναι η χρηματοδότηση των ΟΤΑ για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο κ. Κουρουμπλής, θα ενημερώσει για το προσφυγικό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που συνεδριάζει στις 3.30 το απόγευμα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου