ΤΟΠΙΚΑ

Εντεχνη περικοπή επιδομάτων αναπηρίας από το ΚΕΠΑ καταγγέλει ο Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ

εντεχνη-περικοπή-επιδομάτων-αναπηρί-48988

Παρέμβαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ για έξι περιπτώσεις παιδιών στο Βόλο με «πετσοκομμένα» επιδόματα

Εντεχνη… περικοπή επιδομάτων σε παιδιά με αναπηρίες από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηριών στο ΙΚΑ Βόλου, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Μαγνησίας. Γνωματεύσεις γίνονται… «κουρελόχαρτα» και το επίδομα «κουτσουρεύεται». Καταγγελίες υπάρχουν για τουλάχιστον έξι περιπτώσεις παιδιών, για τα οποία έχει παρέμβει στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ, η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ, Ράνια Καρανικόλα, γονείς παιδιών με αναπηρίες, είδαν τα επιδόματα να «ψαλιδίζονται» μετά από αποφάσεις του ΚΕΠΑ στο ΙΚΑ Βόλου, απ’ όπου πιστοποιούνται οι αναπηρίες και βάσει της απόφασης βγαίνει το ύψος των επιδομάτων αναπηρίας.

Ο φάκελος των δικαιολογητικών που προσκομίζεται στο ΚΕΠΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και προσδιορισμό του δείκτη νοημοσύνης των εξεταζόμενων. Τα παιδιά με αναπηρίες έχουν γνωματεύσεις ύστερα από εξετάσεις και αντίστοιχα τεστ από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Ομως, μολονότι προσδιορίζεται ότι ένα παιδί έχει δείκτη νοημοσύνης μικρότερο του 30, οι επιτροπές αλλάζουν σύμφωνα με την κ. Καρανικόλα τη γνωμάτευση και ανεβάζουν το δείκτη νοημοσύνης στο 45. «Τα παιδιά παίρνουν μεν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, κρίνονται ακατάλληλα για εργασία αλλά την ίδια ώρα με την άνοδο του δείκτη νοημοσύνης, βγαίνουν από την κατηγορία της βαριάς αναπηρίας», εξηγεί η ίδια. Οπως επισημαίνει αυτό έχει συμβεί σε τουλάχιστον έξι παιδιά, οι ιατρικοί φάκελοι των οποίων μαζί με επιστολές έχουν σταλεί στην εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ, απ’ όπου έχει γίνει παρέμβαση στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ. Σύμφωνα με την κ. Καρανικόλα, μέσα σε πέντε λεπτά που ένα παιδί περνά από την επιτροπή ανατρέπεται το αποτέλεσμα τεστ νοημοσύνης που διαρκεί μία έως μιάμιση ώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επίδομα αναπηρίας να μειώνεται από τα 550 ευρώ περίπου κάθε μήνα στα 330 ευρώ.

«Μπορούμε να σκεφτούμε ό,τι θέλουμε. Ακόμη και έντεχνες περικοπές επιδομάτων αναπηρίας», σημειώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ, η οποία υπογραμμίζει ότι παρόμοιες καταγγελίες υπάρχουν μόνο στο Βόλο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου