ΤΟΠΙΚΑ

Ο στρατός καθαρίζει το Μόζα

ο-στρατός-καθαρίζει-το-μόζα-49667

Με έγγραφό του στο ΥΠΕΘΑ ο δήμος ζητά σαφείς οδηγίες, χρόνο και χρηματοδότηση

Συνεργεία της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών μπήκαν από χθες το πρωί, στις πρώην εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε. στο 4ο χλμ. της Εθνικής Οδού Βόλου – Λάρισας και ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού του χώρου όπου θα φιλοξενηθούν εντός της εβδομάδας 400 πρόσφυγες από την Ειδομένη. Ωστόσο έως και χθες το βράδυ, ο δήμος Βόλου δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την επιλογή των εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία των προσφύγων, κάτι που δημιουργεί μία σειρά εμπλοκών, όπως για παράδειγμα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του χώρου. Με έγγραφό του χθες προς το υπουργείο, ο δήμος Βόλου, ζήτησε απάντηση, σαφείς οδηγίες για τις εργασίες που θα πρέπει να αναλάβει και αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συνεργεία του στρατού βρίσκονται από χθες στις εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε. και καθαρίζουν το χώρο από καλώδια και μπάζα. Οπως είναι γνωστό, την Κυριακή το πρωί, ο διοικητής της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (μετά από εγκύκλιο που έλαβε) προχώρησε μαζί με τον εκτελούντα χρέη δημάρχου, Θάνο Θεοδώρου σε αυτοψία στο χώρο και χθες το πρωί ξεκίνησε ο καθαρισμός. Σύμφωνα με ενημέρωση των τοπικών αρχών από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, εντός της εβδομάδας, θα εγκατασταθούν στο χώρο 400 πρόσφυγες.

Ωστόσο, όπως ενημέρωσε χθες το δημοτικό συμβούλιο Βόλου ο κ. Θεοδώρου, από το υπουργείο δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση ότι έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε. προκειμένου να λειτουργήσουν ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Η πιο πρόσφατη επιστολή που έλαβε ο δήμος αφορούσε στην επιλογή του χώρου των παιδικών κατασκηνώσεων στην Πορταριά για την οποία ζητούνταν η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. «Αποτρέψαμε μια καταστροφική διαδικασία. Ο χώρος των κατασκηνώσεων είναι δίπλα στα ραντάρ του στρατού και δημιουργούνταν πρόβλημα εθνικής ασφάλειας και πολύ κοντά στην πηγή Μάνα απ’ όπου υδροδοτείται ο δήμος», ανέφερε ο κ. Θεοδώρου.

Η έλλειψη επίσημης απάντησης από το υπουργείο δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων. Ο στρατός ζητά από το δήμο να προχωρήσει στη διάνοιξη γεώτρησης και στην κατάθεση αιτήματος για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του χώρου.

Η Μόζας Α.Ε. έχει κάνει παραχωρητήριο στο δήμο Βόλου για τη χρήση των εγκαταστάσεων για τα επόμενα δύο χρόνια, από τη στιγμή όμως που δεν έχει ανάψει πράσινο φως από το υπουργείο, ο δήμος δεν έχει κάνει αποδοχή της δωρεάς. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει απάντηση του υπουργείου και στη συνέχεια να συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή για την αποδοχή της δωρεάς και να κινηθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες κατάθεσης αιτήματος από το δήμο για το ρεύμα και το νερό.

Σε έγγραφο που απέστειλε χθες ο δήμος προς τον υπουργό ζητά σαφείς απαντήσεις. Επίσης όπως τονίζει ο κ. Θεοδώρου, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες εργασίες δεν μπορεί να αναλάβει ο στρατός και κατ’ επέκταση θα κληθεί να διεκπεραιώσει ο δήμος, αφού πρώτα υπάρξει ανάλογη χρηματοδότησή του. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να είναι έτοιμες με όλες τις υποδομές έως τέλος της εβδομάδας και στο πλαίσιο αυτό ζητείται χρόνος επτά ημερών για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο χώρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου