ΤΟΠΙΚΑ

Πρεσβευτές της ελληνικής γλώσσας οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου

πρεσβευτές-της-ελληνικής-γλώσσας-οι-μ-51135

Το δικό τους λιθαράκι στη διάδοση της νέας ελληνικής γλώσσας έβαλαν οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου. Η αδελφοποίηση του σχολείου με το Βιτόριο Εμανουέλε Σεκόντο του Παλέρμο της Ιταλίας, στάθηκε αφορμή οι Ιταλοί μαθητές να ζητήσουν και να εντάξουν στο σχολικό τους πρόγραμμα τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται για το μοναδικό σχολείο στην Ιταλία, στο οποίο διδάσκονται πλέον τα νέα ελληνικά, με τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου να κερδίζουν τον τίτλο του πρεσβευτή της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι Ιταλοί μαθητές πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα και το Βόλο, φιλοξενούμενοι του 6ου Γυμνασίου Βόλου, το διάστημα από 13 έως 19 Απριλίου. Πρόκειται για αντιπροσωπεία 63 μαθητών και τριών καθηγητών του Βιτόριο Εμανουέλε Σεκόντο του Παλέρμο, που θα μείνουν στην πόλη μας, φιλοξενούμενοι του Γυμνασίου.

Και θα είναι μια καλή αφορμή για τους Ιταλούς μαθητές να εξασκήσουν τα ελληνικά που διδάσκονται τα δύο τελευταία χρόνια στο σχολείο τους στο Παλέρμο…

Ολα ξεκίνησαν από μία φιλία

Η είσοδος της ελληνικής γλώσσας στο πιο παλιό σχολείο της Ιταλίας, στο οποίο φοίτησε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Λουίτζι Πιραντέλλο, ξεκινά από τη φιλία που διατηρεί από τα φοιτητικά της χρόνια, η φιλόλογος του 6ου Γυμνασίου Βόλου, Βασιλική Πατσαρούχα με τη φιλόλογο του ιταλικού σχολείου, Αντονέλλα Σόρτσι.

Η κ. Πατσαρούχα σπούδαζε στην Ιταλία όταν γνωρίστηκε με την κ. Σόρτσι κι έκτοτε ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας. Δεσμούς τους οποίους ενίσχυσαν και όταν οι δύο γυναίκες ξαναβρέθηκαν ως καθηγήτριες στα δύο σχολεία.

Το σχολικό έτος 2013- 2014, αντιπροσωπεία 40 μαθητών του 6ου Γυμνασίου Βόλου, μετέβαινε στην Ιταλία, στο Παλέρμο, για την αδελφοποίηση των δύο σχολείων, στο πλαίσιο προγράμματος «Ταξιδεύοντας στο νησί του Ηλιου: Αναζητώντας τον Οδυσσέα του Ομήρου και του Καβάφη».

Η είσοδος της ελληνικής γλώσσας

Οι Βολιώτες μαθητές ήρθαν σε επαφή με τους Ιταλούς. Οι δεύτεροι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τους Ελληνες, μιλώντας μαζί τους αρχαία ελληνικά. Είναι η γλώσσα που διδάσκονται στο σχολείο τους ως μέρος των μαθημάτων τους. Εδειξαν μάλιστα να θαυμάζουν την αρχαία Ελλάδα και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Οταν άρχισαν να συναναστρέφονται με τους Βολιωτες, έδειξαν ενθουσιασμό που οι… «απόγονοι της αρχαίας Ελλάδας» έμοιαζαν τόσο πολύ μαζί τους.

«Εκείνη τη χρονιά, το ιταλικό κράτος είχε βγάλει ένα νόμο βάσει του οποίου τα σχολεία μπορούσαν να διαλέξουν μία ξένη γλώσσα για να τη διδαχθούν», αναφέρει η κ. Πατσαρούχα.

Η απόφαση των μαθητών του Βιτόριο Εμανουέλε Σεκόντο του Παλέρμο ήταν ομόφωνη: θα ζητούσαν να μάθουν νέα ελληνικά για να μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους τους στην Ελλάδα.

Το αίτημα έφυγε και ικανοποιήθηκε άμεσα. Από την επόμενη σχολική χρονιά, άρχισε η διδασκαλία των νέων ελληνικών στο ιταλικό σχολείο, σε οκτώ τμήματα. Τα μαθήματα γίνονται και με τη συνεργασία του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο Μπάμπη Τσολάκη, ο οποίος διακρίνεται σύμφωνα με την κ. Πατσαρούχα για την προσφορά του στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Επί δύο χρόνια, η ελληνική γλώσσα, μετά την επίσκεψη του 6ου Γυμνασίου Βόλου, διδάσκεται στο σχολείο όπου φοίτησε ο Λουίτζι Πιραντέλλο. Και οι μαθητές, που αναμένονται μέσα στον Απρίλιο στο Βόλο, θα μπορούν πλέον να μιλούν την ίδια γλώσσα με τους συμμαθητές τους του 6ου Γυμνασίου…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου