Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-77841

Γράφει η Ελένη Χάνου

Οχτακόσιες προσφυγικές ψυχές καταφθάνουν σήμερα στη Θεσσαλία. Θα φιλοξενηθούν άμεσα στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Ευαγγελισμού και Αλμυρού και σε δεύτερη φάση θα αναζητηθούν χώροι στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Ατυπα… hot spots ξανά πάνω στην εθνική. Ξανά σκηνές να κατακλύζουν παρκάκια πρασίνου, ξανά εθελοντικές ομάδες να τρέχουν για να τους πάνε φαγητό, κουβέρτες, ρούχα, εθελοντές γιατροί να νοιαστούν για την υγεία τους. Ξανά άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες, να κάνουν σπίτι τους την εθνική, στο δρόμο προς τη δική τους Γη της Επαγγελίας, μακριά από τις σειρήνες του πολέμου πίσω στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Στη σύσκεψη των δημάρχων δεν κατορθώθηκε να βρεθεί χώρος για να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες που καταφθάνουν. Ο ένας φαίνεται να πετούσε εμμέσως πλην σαφώς το μπαλάκι στον άλλο… Εξω από το σπίτι μας κι όπου θέλει ας είναι…

Φοβούνται οι δήμαρχοι τις κοινωνικές αντιδράσεις, τον αντίκτυπο στην οικονομία, τον τουρισμό. Βλέπετε έχουμε μπροστά μας και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Πόσο… καθαρή θα είναι όμως η συνείδησή μας, με εκατοντάδες βασανισμένους ανθρώπους να βρίσκονται «πεταμένοι» πάνω στην εθνική οδό;

Ούτε στη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη βρέθηκε λύση. Υποδείχθηκαν οι εύκολες λύσεις: οι σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών. Και την Τρίτη νέα συνεδρίαση για να βρεθούν χώροι. Οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και πάλι όμως δεν κατάφεραν να υποδείξουν χώρους.

Οι συσκέψεις καλά κρατούν… Ερχονται και έκτακτα δημοτικά συμβούλια στους δήμους που «φωτογραφήθηκαν» ως εκείνοι που θα σηκώσουν το «βάρος» του προσφυγικού.

Το πρόβλημα όμως μας βρήκε για μία ακόμη φορά απροετοίμαστους σε κεντρικό επίπεδο. Η ίδια η κοινωνία αναμένεται να δώσει για μία ακόμη φορά λύση. Ουσιαστικά να απαλύνει το δράμα των προσφύγων, προσφέροντας από το υστέρημά της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου