Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-87493

Γράφει η Ελένη Χάνου

Η είδηση του εγκλωβισμού εκατοντάδων προσφύγων στο ΣΕΑ Αλμυρού, πάνω στην εθνική οδό, στάθηκε από μόνη της ικανή για να κινητοποιήσει δεκάδες φορείς από την περιοχή της Μαγνησίας: εθελοντές, επιστήμονες, απλοί άνθρωποι προσέτρεξαν σε βοήθεια, προσφέροντας από το υστέρημά τους στους συνανθρώπους μας που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, αναζητώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Η ανταπόκριση της κοινωνίας στη σιωπηρή κραυγή αγωνίας των προσφύγων, που θέλησαν να φύγουν μακριά από τις σειρήνες του πολέμου και βρέθηκαν να κάνουν προσωρινά σπίτι τους τα πάρκα στους σταθμούς αυτοκινητιστών στην εθνική οδό, ήταν συγκινητική και μεγαλειώδης. Εδειξε το πρόσωπο αλληλεγγύης που συνεχίζει να έχει η κοινωνία μας ακόμη και σε καιρό κρίσης.

Μία από αυτές τις ομάδες που πήγαν μέχρι τον Αλμυρό για να προσφέρουν βοήθεια ήταν το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Οι δάσκαλοι του νομού μας πρωτοτύπησαν. Πέρα από τρόφιμα, που είναι βασικά για τις ταλαιπωρημένες ψυχές που ξεκίνησαν το μακρινό ταξίδι με προορισμό τη δική τους Γη της Επαγγελίας, οι δάσκαλοι πρόσφεραν στα μικρά προσφυγόπουλα μπλοκ και χρώματα ζωγραφικής.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τις εικόνες. Τα προσωπάκια των μικρών προσφυγόπουλων έλαμψαν από το ανέλπιστο δώρο που τους έγινε από κάποιους άγνωστους γι’ αυτούς ανθρώπους, στη μέση ενός άγνωστου μέρους, μακριά από το σπίτι τους.

Εφερναν το χέρι τους στο μέρος της καρδιάς για να πουν έτσι το δικό τους ευχαριστώ στους ανθρώπους που φρόντισαν να προσφέρουν τροφή στην παιδική ψυχή τους, που «λιμοκτονεί» στις εθνικές οδούς, στα άτυπα hot spot καθ’ οδόν για τη νέα τους πατρίδα. Να πουν ευχαριστώ στους ανθρώπους που τους χάρισαν τα χρώματα για να ζωγραφίσουν όπως εκείνα ονειρεύονται τον κόσμο που θέλουν να ζήσουν.

Οι δάσκαλοι έδειξαν ότι είναι και παιδαγωγοί. Ανταμοιβή τους το χαμόγελο που σχηματίστηκε στα παιδικά πρόσωπα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου