ΤΟΠΙΚΑ

Κέντρο Πρόληψης Υγείας στο Βόλο

κέντρο-πρόληψης-υγείας-στο-βόλο-89352

Θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και θα στεγαστεί προσωρινά στο κτίριο Στρεφτάρη

Μία νέα δομή που θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας των πολιτών σε θέματα υγείας, δημιουργεί ο δήμος Βόλου. Εντός του επόμενου διαστήματος πρόκειται να ιδρύσει και να λειτουργήσει Κέντρο Πρόληψης Υγείας, που θα στεγαστεί προσωρινά στο ισόγειο του κτιρίου Στρεφτάρη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Τάσο Μπατζιάκα, που «τρέχει» τις διαδικασίες για την ίδρυση της νέας δομής, το ΚΕΠ Υγείας θα απευθύνεται σε όλους τους δημότες και θα παρέχονται δωρεάν ιατρικές συμβουλές.

Θα στελεχωθεί από επαγγελματίες υγείας του δήμου Βόλου και θα λειτουργεί πιθανότατα σύμφωνα με το ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών.

Το ΚΕΠ Υγείας θα συσταθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων στο οποίο συμμετέχει ο Βόλος, με στόχο την προαγωγή της υγείας των πολιτών.

Το κέντρο θα εξοπλιστεί με ένα ειδικό λογισμικό το οποίο λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επαγγελματίες υγείας, θα υποδέχονται τον κάθε πολίτη και θα δημιουργούν για λογαριασμό τους προσωπική ηλεκτρονική σελίδα υγείας στο δίκτυο. Τη σελίδα μπορούν να δημιουργούν και οι ίδιοι οι δημότες μόνοι τους στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕΠ Υγείας. Σε αυτή θα καταχωρείται η ηλικία τους και το ιατρικό ιστορικό τους. Μέσω του λογισμικού θα γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος θα παρέχονται συμβουλές για τις εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί κάθε δημότης σε προληπτικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και πάλι θα αξιολογούνται μέσα από το σύστημα και θα δίνονται οδηγίες για τη συνέχεια.

Επίσης το κέντρο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα επισκέπτονται κινητές μονάδες για προληπτικές εξετάσεις του πληθυσμού, όπως μετρήσεις οστικής πυκνότητας, μαστογραφίες κ.α.

Η δομή αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε μόλις 15 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μπατζιάκα είναι η ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Η δράση του ΚΕΠ Υγείας θα επικεντρώνεται στην πρόληψη επτά παθήσεων που ευθύνονται για το 70% των θανάτων παγκοσμίως σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ: καρκίνο του μαστού, καρκίνο του προστάτη, δερματικό καρκίνο, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου