ΤΟΠΙΚΑ

Το ΚΑΑΥ στο Μαλάκι προτείνει ο Δήμος Βόλου για το Κέντρο Μεταναστών

το-κααυ-στο-μαλάκι-προτείνει-ο-δήμος-βό-91445

Ταυτόχρονα εξετάζει κι άλλες λύσεις – Εκτάκτως συνεδρίασε χθες το δημοτικό συμβούλιο

Πρόταση για τη χρήση ως κέντρου φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων στις εγκαταστάσεις του ΚΑΑΥ στο Μαλάκι, εφόσον η πόλη επιλεγεί για την υποδοχή μεταναστών, κατέθεσε χθες η δημοτική αρχή Βόλου στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως για το προσφυγικό θέμα με φόντο τις εκατοντάδες ψυχές που βρίσκονται εγκλωβισμένες στο ΣΕΑ Αλμυρού και την αναστάτωση που προκλήθηκε με το σχεδιασμό που φαίνεται να υπάρχει για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου στην έκταση του Αγίου Ανδρέα στο Φυτόκο. Την πρόταση η δημοτική αρχή έθεσε επίσημα υπόψη της κυβέρνησης με επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο. Στην ίδια συνεδρίαση εκδόθηκε ψήφισμα με το οποίο ο δήμος ζητά ενημέρωση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια δεν θα γίνει αποδεκτή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο ασκών καθήκοντα δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, διευκρινίζοντας εξ αρχής ότι ο δήμος Βόλου δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα και αναφερόμενος στα γεγονότα της τελευταίας περιόδου: από το πρώτο έγγραφο που παρέλαβε ο δήμος στις 8/2 με διευκρινίσεις για τις δαπάνες για τους πρόσφυγες, την απάντηση που έστειλε στις 17/2 εκφράζοντας τη θετική του στάση στη φιλοξενία μεταναστών, το νέο έγγραφο στις 23/2 με το οποίο διαμαρτύρεται για μονομερείς ενέργειες και ζητά ενημέρωση από την κυβέρνηση. «Δεν έχουμε καμία απάντηση, καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το θέμα. Δεν κάναμε καμία συμφωνία.

Αντιθέτως όταν μάθαμε για το σχεδιασμό στο Φυτόκο, τρέξαμε και σταματήσαμε κάθε ενέργεια. Στην πόλη μας αποφασίζουμε εμείς», είπε ο κ. Θεοδώρου.

Ο ίδιος πρότεινε -εφόσον ο Βόλος μπει στο χάρτη της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας προσφύγων- τις εγκαταστάσεις ΚΑΑΥ στο Μαλάκι για την άμεση εγκατάστασή τους και στο μεσοδιάστημα η δημοτική αρχή θα εξετάσει και άλλους χώρους με τη δημιουργία υποδομών για τη φιλοξενία των προσφύγων. Κάλεσε δε τις παρατάξεις να καταθέσουν τις θετικές προτάσεις τους και όλοι να βγουν ενωμένοι από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Ρεαλιστική έκρινε την πρόταση της δημοτικής αρχής ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, δεν την ψήφισε όμως, τασσόμενος υπέρ της πρότασης που κατέθεσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής για τη δημιουργία κέντρων στο Εκθεσιακό στο Πεδίο του Αρεως και στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στη Ν. Ιωνία. Ο κ. Πατσιαντάς τόνισε ότι σε περίπτωση που επιλεγεί ο Βόλος για να ανακουφίσει ένα εθνικό πρόβλημα, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων, το χρόνο παραμονής τους και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του δήμου.

Αιχμές για τα περί άγνοιας του δήμου, άφησε η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου, επικαλούμενη πληροφορίες που προβλήθηκαν μέσα από τα ΜΜΕ. «Δεν μπορεί να μην έχει ενημερωθεί ο δήμος. Είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει ενημερωθεί», σχολίασε και ρώτησε αν τη λύση του ΚΑΑΥ την έχει εγκρίνει ο στρατός. Ζήτησε δε από το δήμο να προστατεύσει την περιοχή από ξενοφοβικές αντιδράσεις. «Ηδη κάποιοι βγήκαν παγανιά», είπε.

Τη σύμφωνη γνώμη του στη θέση που θα υποδείξει ο δήμος Βόλου για τη φιλοξενία μεταναστών υπό την προϋπόθεση να είναι προσωρινός ο χώρος και ανοιχτός, εξέφρασε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος που επίσης τόνισε την ανάγκη να μην επιτραπεί να γίνει η αγανάκτηση του λαού αντικείμενο εκμετάλλευσης απ’ όσους δεν θέλουν τους μετανάστες στην περιοχή. «Το Μαλάκι δεν είναι στα όρια του δήμου Βόλου. Πετάμε το μπαλάκι στο δήμο Νοτίου Πηλίου;», αντέδρασε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας, υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή ανακίνησε μόνη της το θέμα και ότι την πρότασή του δεν θα καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο που δίνεται σόου, αλλά στο συντονιστικό όργανο που πρέπει να δημιουργηθεί με τη συμμετοχή φορέων και συλλογικοτήτων για το θέμα του προσφυγικού.

«Αν δεν σας εκφράζει κύριε Γαργάλα το πολιτικό όργανο στο οποίο συμμετέχετε, να παραιτηθείτε», σχολίασε ο κ. Μουλάς.

Αμεση χορήγηση βοήθειας με τρόφιμα, γιατρούς και φάρμακα στο ΣΕΑ Αλμυρού, με ευθύνη του δήμου Βόλου, ζήτησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής, προτείνοντας ως χώρους εγκατάστασης των προσφύγων στο Εκθεσιακό στο Πεδίο του Αρεως και στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στη Ν. Ιωνία.

Σύγκληση των φορέων της πόλης αλλά και της Περιφέρειας πρότεινε η δημοτική σύμβουλος της Δύναμης Βόλου, Κατερίνα Τσοπουρίδου.

Ο ανεξάρτητος Νίκος Χαυτούρας ζήτησε επίμονα να διασφαλιστεί ότι η παραμονή των μεταναστών θα είναι προσωρινή στην πόλη. «Είναι κομβικό αυτό», σημείωσε σε όλους τους τόνους καλώντας τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να δεσμευτούν γι’ αυτό. «Είναι απαράδεκτο να είναι άφαντοι οι βουλευτές μας», είπε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Γρηγορίου.

Εντάσεις

Στη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώθηκαν εντάσεις. Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας διέκοπταν την κ. Οικονόμου, ενώ μιλούσε ζητώντας από την ίδια να καταθέσει πρόταση κι όχι να επικαλείται τι λέει ο ένας και ο άλλος. Σφοδρή επίθεση με σκληρές εκφράσεις δέχθηκε από το Γ. Σουίπα, ο Απ. Νάνος. Ο δεύτερος σχολιάζοντας παραίνεση του κ. Θεοδώρου προς την αντιπολίτευση να αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές ταυτότητες, ανέφερε ότι τα στελέχη της ΛΑΣ «ποτέ δεν κρύψαμε ότι είμαστε στελέχη του ΚΚΕ. Εσείς κρύβεστε πίσω από κομματικές ταυτότητες και το παίζετε ανεξάρτητοι».

Κι άλλες λύσεις εξετάζει ο δήμος Βόλου

Η πρόταση για τη λειτουργία στο ΚΑΑΥ στο Μαλάκι κέντρου φιλοξενίας προσφύγων είναι η άμεση λύση που πρότεινε η δημοτική αρχή.

Ταυτόχρονα όμως εξετάζονται κι άλλοι χώροι που θα μπορέσουν να αποτελέσουν προσωρινή στέγη για τους πρόσφυγες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείονται οι εγκαταστάσεις στο Πεδίο του Αρεως, εφόσον πρώτα γίνουν έργα υποδομής για την αξιοπρεπή φιλοξενία τους.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί, ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων, Δημήτρης Λιβογιάννης, έκανε μία πρώτη αναγνωριστική κίνηση στο ΣΕΑ Αλμυρού. Συνοδεία δύο υπαλλήλων του δήμου, μετέφερε με αγροτικό αυτοκίνητο 400 κρουασάν για τα παιδιά και 480 μπουκαλάκια με νερό τα οποία και διένειμε. «Ηταν μία πρώτη αναγνωριστική επίσκεψη», είπε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι ο δήμος θα ενισχύσει με τα απαραίτητα είδη τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ΣΕΑ Αλμυρού.

Το ψήφισμα

Κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πόλη του Βόλου επελέγη για την δημιουργία χώρων υποδοχής προσφύγων. Ο δήμος Βόλου δεν έχει πλήρη ενημέρωση για τους χώρους υποδοχής, τον τρόπο λειτουργίας και για άλλες σχετικές πληροφορίες. Κανένας δεν είναι αντίθετος στο βοηθήσουμε τους πάσχοντες συνανθρώπους μας αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε αρκετές λεπτομέρειες ώστε η όλη συνδρομή μας να καταστεί επιτυχής. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος μέσα από ενδεχόμενες προχειρότητες η πόλη μας να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα σε βάρος, τόσο των προσφύγων, όσο και των συμπολιτών μας.

Καλούμε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς βουλευτές της Μαγνησίας να συνεργαστούν με το δήμο Βόλου για την καλύτερη αντιμετώπιση της υποδοχής των προσφύγων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην πόλη μας και στις γύρω περιοχές.

Καθιστούμε σαφές ότι κάθε αυθαίρετη και ετσιθελική ενέργεια, ερήμην της βούλησης του δήμου Βόλου και των πολιτών, θα μας βρει αντίθετους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ζητούμε να πρυτανεύσει η λογική και οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι συναινετικές και να στοχεύουν τόσο στην εδώ ανθρώπινη και αξιοπρεπή παραμονή των προσφύγων, με τη διασφάλιση όλων των προβλεπόμενων όρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την αδιατάρακτη λειτουργία της πόλης, χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις της ζωής των πολιτών. Εμείς ως δήμος Βόλου έχουμε και τη βούληση και τη δυνατότητα να το επιτύχουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου