ΤΟΠΙΚΑ

Αγνοια για το σχεδιασμό από το δήμο Βόλου

αγνοια-για-το-σχεδιασμό-από-το-δήμο-βόλ-94592

«Αυθαίρετες και μονομερείς ενέργειες δεν θα γίνουν αποδεκτές», διεμήνυσε ο αιρετός δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος

Μήνυμα ότι «αυθαίρετες και μονομερείς ενέργειες χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και του δήμου δεν θα γίνουν αποδεκτές», έστειλε ο αιρετός δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, χθες το πρωί, λίγο μετά από επίσκεψη στο οικόπεδο του Αγίου Ανδρέα στο Φυτόκο, όπου σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ υπάρχει σχεδιασμός για τη λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας και Μετεγκατάστασης Προσφύγων. Ο δήμος δήλωσε πλήρη άγνοια για το σχεδιασμό του υπουργείου να συμπεριλάβει το Βόλο στο σχεδιασμό για τη δημιουργία hot spot. Μάλιστα ο κ. Μπέος προειδοποίησε με αντιδράσεις, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην επιλογή του οικοπέδου στον Αγιο Ανδρέα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η πόλη εντάσσεται στο σχεδιασμό του υπουργείου για τη δημιουργία hot spot χωρίς όμως η δημοτική αρχή να έχει καμία ενημέρωση. Επιλέχθηκε το οικόπεδο του Αγίου Ανδρέα στο Φυτόκο, όπου χθες το πρωί, βρέθηκαν συνεργεία του στρατού και μετρούσαν το χώρο για τη χωροθέτηση πρόχειρων καταλυμάτων όπου θα βρουν προσωρινή στέγη πρόσφυγες. Ακριβώς απέναντι από την έκταση υπάρχει επιχείρηση catering. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε προσέγγιση στον ιδιοκτήτη προκειμένου να διαπιστωθεί τι δυνατότητες έχει για την παροχή γευμάτων.

Στο σημείο, βρέθηκε χθες το πρωί, ο αιρετός δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

«Φασίζουσες συμπεριφορές στη διαχείριση τέτοιων λεπτών ζητημάτων -χωρίς να υπάρχει διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης- σε αυτή την πόλη δεν επιτρέπονται. Στην πόλη αποφασίζουμε εμείς. Κι όταν λέω εμείς, εννοώ όλους μας. Δεν θα αποφασίσει η κεντρική εξουσία των Αθηνών που δεν γνωρίζει την πόλη, τα προβλήματα και το σωστό τρόπο διαχείρισής τους», είπε.

Καμία ενημέρωση

Για το σχεδιασμό δεν υπήρξε ενημέρωση της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τον κ. Μπέο. «Κανείς, είτε ο δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχοι, είτε δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν ενημερωθεί. Ρωτηθήκαμε; Δεν ρωτηθήκαμε από κανένα. Αν στο Βόλο δεν ρωτηθεί η δημοτική αρχή τότε ποιος θα ρωτηθεί; Αυθαιρεσίες δεν θα περάσουν σε αυτή την πόλη. Αν δεν ρωτηθούμε, αν δεν γίνει ανθρώπινος χώρος, δεν θα συναινέσουμε και δεν θα επιτρέψουμε να έρθουν εδώ. Αν θέλουν να διχάσουν την πόλη και να έρθουμε σε αντιπαράθεση, ας το κάνουν, εμείς δεν το επιθυμούμε. Συναινούμε αλλά κάτω από προϋποθέσεις. Στο δήμο δεν έχει έρθει καν αίτημα. Τι πρόταση να κάνουμε;», πρόσθεσε.

Θετικός υπό προϋποθέσεις

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Βόλος είναι κατ’ αρχήν θετικός στη φιλοξενία μεταναστών, όχι όμως στη συγκεκριμένη περιοχή. Οπως ανέφερε, η επιλογή του χώρου είναι ακατάλληλη. «Θα δημιουργηθεί πρόβλημα στους κατοίκους της περιοχής και στην πόλη. Δεν υπάρχει αποχετευτικό, χώροι υγιεινής, ιατρείο. Δεν θα πετάξουμε ανθρώπινες ψυχές σε σκηνές για να κάνουν κάποιοι αρπαχτή», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι ο Βόλος δεν είναι αντίθετος στη φιλοξενία προσφύγων υπό προϋποθέσεις. Οπως δήλωσε, υπάρχουν καλύτεροι χώροι από τον Αγιο Ανδρέα για τη φιλοξενία προσφύγων, που είναι «πιο προσβάσιμοι, πιο ανθρώπινοι και πιο λειτουργικοί και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην πόλη». «Εχουμε λύσεις αλλά όχι πρόχειρες. Και χώρο έχουμε πιστέψτε με», είπε αναφέρονταςότι υπηρεσίες του δήμου και εθελοντές είναι σε ετοιμότητα, αφού όμως πρώτα ρωτηθεί η πόλη.

«Ας πάνε στη Λάρισα»

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπέος, εξαπέλυσε πυρά για το σχεδιασμό που έγινε για το Βόλο χωρίς το Βόλο συμμέτοχο.

«Στον κόσμο θα πούμε να μην ανησυχεί καθόλου. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι εδώ για να δίνει λύσεις. Και είμαστε εδώ για να φιλοξενήσουμε κάτω από ανθρώπινες συνθήκες τους ανθρώπους. Αν θέλουν από την κυβέρνηση να συζητήσουν. Μπερδεύουν το Δημαρχείο με την Πλατεία Ελευθερίας. Μήπως νομίζουν ότι ο δήμος είναι η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και κάνουνε λάθος.

Το Δημαρχείο είναι στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου. Και κανείς είτε ο δήμαρχος, αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, δεν έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση. Αν δεν θέλουν να έχουν διάλογο για ένα τέτοιο λεπτό θέμα με τη σημερινή δημοτική αρχή θα τους προτείναμε να πάνε στη Λάρισα που ο δήμαρχος είναι και φιλικά προσκείμενος με την κυβέρνηση, που η περιοχή έχει υποδομές, έχει στρατόπεδα, έχει αποθήκες ανενεργές, σιδηρόδρομο, εθνική. Γιατί επιλέξανε την πόλη του Βόλου;Εάν τον επιλέξανε γιατί ο Βόλος έχει διαφορετική κουλτούρα και προσέγγιση στα θέματα αυτά, θα συναινέσουμε και θα συμβάλλουμε αλλά θα αποφασίσει η πόλη, όχι ο κάθε περαστικός και ο κάθε τυχαίος», υπογράμμισε.

Η αλληλογραφία για το κέντρο προσφύγων

Ο δήμος Βόλου είχε δηλώσει πρόθυμος να συμβάλλει

Ο δήμος Βόλου από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει θετικός στην προοπτική να φιλοξενήσει μετανάστες στην πόλη, υπό προϋποθέσεις. Αφορμή για συζήτηση αποτέλεσε έγγραφο που παρέλαβε από το τμήμα μεταναστευτικής πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών και αφορούσε στην κάλυψη δαπανών για την αντιμετώπιση υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών από τους ΟΤΑ. Το έγγραφο δημοσίευσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο φύλλο της 13ης Φεβρουαρίου 2016.

Στο χαρακτηρισμένο ως «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που απεστάλη στις 2 Φεβρουαρίου και πρωτοκολλήθηκε από το δήμο Βόλου, στις 8 του μήνα, παρέχονται διευκρινίσεις για την κάλυψη των δαπανών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πρώτης υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών.

Με αφορμή το συγκεκριμένο έγγραφο ο δήμος Βόλου, στις 17 Φεβρουαρίου, γνωστοποιούσε με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα ότι «δεν θα ήταν αντίθετος να συμβάλλει οργανωμένα στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός σχεδίου περίθαλψης των μεταναστών, που θα προέρχεται από το κράτος αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στο έγγραφο που υπογράφεται από τον ασκούντα καθήκοντα δημάρχου, Θάνο Θεοδώρου τονίζεται ότι «η έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση του δήμου είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός των ενεργειών κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενημέρωση των πολιτών και για την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας». «Είναι προφανές ότι κάθε σχεδιασμός που περιέχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού αλλά και της περιφρόνησης και της αδιαφορίας τόσο προς το δήμο όσο και συνολικά προς την τοπική κοινωνία θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, αντίθετα από τα επιδιωκόμενα», αναφέρεται στην ίδια επιστολή.

Χθες, μετά τις εξελίξεις, με νέο του έγγραφο προς τον κ. Μουζάλα, ο κ. Θεοδώρου κάνει λόγω για «σπασμωδικές κινήσεις και επιλογές υπό το κράτος πανικού». «Η ενέργειά σας να προχωρήσετε αυθαίρετα στην επιλογή ενός χώρου όπως αυτού του οικοπέδου του Αγίου Ανδρέα, στην περιοχή Φυτόκου, χωρίς καν να ενημερωθούμε, τη στιγμή μάλιστα που αυτό είναι ιδιοκτησία μας, αντιλαμβάνεστε ότι δεν δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για συναίνεση και συνεργασία που είναι απαραίτητες για μια ομαλή διευθέτηση του θέματος», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδώρου, καλώντας το υπουργείο σε διάλογο για την επιλογή χώρου και υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν προτάσεις για τη χωροθέτηση κέντρου μεταναστών προκειμένου οι πρόσφυγες να διαβιώσουν με αξιοπρέπεια και σε ανθρώπινες συνθήκες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου