ΤΟΠΙΚΑ

21 παιδιά – θύματα παιδικής εργασίας στο Βόλο

21-παιδιά-θύματα-παιδικής-εργασίας-στ-98748

Τα παιδιά χάνουν την παιδικότητά τους

Τουλάχιστον 21 παιδιά – θύματα παιδικής εργασίας καταγράφονται σε Βόλο και Ν.Ιωνία. Από μωρά που βρίσκονται στην αγκαλιά της μαμάς τους ως «δόλωμα» για να εισπράξουν μερικά ευρώ από περαστικούς έως και παιδιά γυμνασίου που πωλούν μικροαντικείμενα για να βγάλουν μεροκάματο που πολλές φορές δεν καταλήγει καν στην τσέπη τους, αλλά στην τσέπη όσων τα εκμεταλλεύονται. Το φαινόμενο της παιδικής εργασίας στο Βόλο είναι εκτεταμένο όπως αναφέρουν streetworkers της ΑΡΣΙΣ, που χθες σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου, βγήκαν στους δρόμους της πόλης, για να ενημερώσουν τους πολίτες τι πρέπει να κάνουν για να σταματήσουν να συντηρούν το φαινόμενο της παιδικής εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τη streetworker της ΑΡΣΙΣ, Κ., «αρχικά όταν ξεκίνησε η προσπάθεια καταγραφής του φαινομένου της παιδικής εργασίας στο Βόλο, κανείς δεν περίμενε ότι θα είναι τόσο εκτεταμένο. Είναι ένα φαινόμενο καλά καμουφλαρισμένο μέσα στην κοινωνία, το οποίο δύσκολα παρατηρούμε γιατί πλέον το έχουμε συνηθίσει. Θα το παρατηρήσουμε μόνο όταν βγούμε για να το καταγράψουμε».

Οπως ανέφερε η ίδια μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 21 παιδιά σε Βόλο και Ν. Ιωνία. Χάνουν την παιδικότητά τους και αναγκάζονται να βγαίνουν για μεροκάματο. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας από βρέφη στην αγκαλιά της μαμάς τους που γίνονται… δόλωμα. Τα κρατούν έκθετα σε όποιες καιρικές συνθήκες, επαιτώντας λίγα ευρώ.

Αλλα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους για να πουλήσουν χαρτομάντιλα, λουλούδια, μπαλόνια και να πάρουν λίγα ευρώ που θα παραδώσουν στα χέρια όσων τα εκμεταλλεύονται. «Είναι πολύ σκληρό για τις παιδικές ψυχές. Το παιδί καλείται να κάνει ό,τι ένας μεγάλος. Χάνει την παιδικότητά του», είπε άλλη streetworker της ΑΡΣΙΣ. Χθες, στον πεζόδρομο της Ερμού, μπροστά από τον Αγιο Νικόλαο streetworkers της ΑΡΣΙΣ ένωσαν τις δυνάμεις τους με μαθητές του 3ου Γυμνασίου και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς, προτρέποντάς τους να «μη δίνουν χρήματα στα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο και να μη συντηρούν την παιδική εργασία».

Σύμφωνα με τη μαθήτρια της γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Βόλου Βασιλική Καναβάρη, στα παιδιά αντί χρημάτων μπορεί να προσφερθεί κάτι χρήσιμο: τρόφιμα, ρούχα, γάντια ακόμη και παιχνίδια ή βιβλία. «Είναι δύσκολο ένα παιδί να πρέπει να βγει στο δρόμο για να εξασφαλίσει χρήματα για την οικογένειά του. Εμείς απλώς δεν τα καταλαβαίνουμε είπε η μαθήτρια.

Η συνεργασία του 3ου Γυμνασίου Βόλου με την ΑΡΣΙΣ, έγινε όπως ανέφεραν οι καθηγήτριες κοινωνιολογίας Καλλιόπη Γαλάνη, εικαστικών Νεκταρία Γιακμουλίδου, φιλόλογος Κατερίνα Κατσούδα στο πλαίσιο προγράμματος που έχει ξεκινήσει στο σχολείο για την προσέγγιση του διαφορετικού. Αρχικά οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα μέλη του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» και στη συνέχεια γνώρισαν την ΑΡΣΙΣ. «Θέλαμε να προσεγγίσουμε τους μετανάστες προκειμένου τα παιδιά να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το άλλο, το διαφορετικό το ξένο», ανέφερε η κ. Γαλάνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου