ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνεται η παραβατικότητα στα σχολεία

αυξάνεται-η-παραβατικότητα-στα-σχολε-101751

Στο 8% η έντονη βία, στο 10% οι κλοπές, στο 68% οι μαθητές που αντιγράφουν σε διαγωνίσματα

Αύξηση της παραβατικότητας μέσα στα σχολεία, καταγράφει πρόσφατη πανελλήνια έρευνα, τα ευρήματα της οποίας επικαλέστηκε η Κοινωνική – κλινική ψυχολόγος, Ιωάννα Γεωργιάδου σε ενημερωτική εκδήλωση για την παραβατικότητα των νέων, που διοργάνωσαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου και η Ενωση Γονέων.

Σε χθεσινό του δημοσίευμα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε κρούσματα κλοπών στα σχολεία από μακρυχέρηδες, που βάζουν στο στόχο τους από το χαρτζιλίκι και τα κινητά τηλέφωνα των μαθητών μέχρι και τα μπουφάν τους. Αφορμή αποτέλεσε ένα ακόμη κρούσμα κλοπής μπουφάν μαθητή από Γυμνάσιο, το οποίο κατήγγειλε γονέας.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, ως παραβατικότητα ορίζεται η πραγματοποίηση μη νόμιμης πράξης μέσα στο σχολείο, που συνοδεύεται από παντελή απουσία ενοχών ή τύψεων. Μάλιστα επικαλέστηκε στοιχεία πανελλήνιας έρευνας που δείχνει ότι η παραβατικότητα στα σχολεία είναι αρκετά συχνή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η πιο συνηθισμένη μορφή παραβατικής συμπεριφοράς είναι αυτή της αντιγραφής σε διαγώνισμα, σε ποσοστό 68%. Σε ό,τι αφορά τις κλοπές το ποσοστό αγγίζει το 10% ενώ η άσκηση έντονης βίας απαντάται στο 8% των μαθητών.

Τα κρούσματα καταγράφεται κυρίως στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. «Οχι ότι δεν υπάρχουν κρούσματα και στα δημοτικά. Απλώς με τις μικρότερες ηλικίες είμαστε περισσότερο προστατευτικοί όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα», σημείωσε η κ. Γεωργιάδου. Η ίδια υπογράμμισε ότι η παραβατική συμπεριφορά δεν οφείλεται τόσο στις «κακές παρέες» αλλά περισσότερο στην έλλειψη ιδανικών, στην έλλειψη ορίων στο σχολείο και στο οικογενειακό περιβάλλον, στην αναπαραγωγή προτύπων που προάγουν το χρήμα και τον υλισμό, στο χαμηλό θρησκευτικό και πνευματικό επίπεδο. «Η παραβατικότητα αυξάνεται λόγω των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο μεσολαβεί η οικογένεια που εξαιτίας της κρίσης δεν θέτει όρια και δεν ασχολείται με την προβολή προτύπων ηθικής στα παιδιά», εξήγησε η κ. Γεωργιάδου, υπογραμμίζοντας ότι επειδή η παραβατικότητα είναι κάτι που καλλιεργείται μπορεί να επιλυθεί κιόλας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου