ΤΟΠΙΚΑ

Αιχμές για διαγωνισμούς έργων

αιχμές-για-διαγωνισμούς-έργων-101899

«Μονοψήφιο ποσοστό έκπτωσης δεν θα γίνεται εφεξής δεκτό», δήλωσε ο εκτελών χρέη δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου

Σαφείς αιχμές για τον τρόπο διενέργειας διαγωνισμών για την εκπόνηση έργων της ΔΕΥΑΜΒ, εμπεριείχε η παρέμβαση του εκτελούντα χρέη δημάρχου Θάνου Θεοδώρου, στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Απέσυρε θέμα που αφορούσε στην έγκριση διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου στο Βιολογικό, δύο μήνες πριν ο ανάδοχος υπογράψει σύμβαση και διεμήνυσε ότι διαγωνισμοί για έργα με μονοψήφιο ποσοστό εκπτώσεων από τους υποψηφίους δεν θα γίνονται δεκτοί εφεξής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες επρόκειτο να εγκριθεί το τελικό στάδιο του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου στο Βιολογικό, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Δημήτρη Κουτσιφέλη, θα αποφέρει εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση οικονομικών πόρων της τάξης των 15.000 ευρώ το μήνα τουλάχιστον. Ομως, όπως έγινε γνωστό, ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό εξέφρασαν μόνο δύο υποψήφιοι και η έκπτωση που δόθηκε στον αρχικό προϋπολογισμό του έργου ήταν της τάξης του 7%. Δύο μήνες πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, ο Θάνος Θεοδώρου, απέσυρε το θέμα και ανέφερε ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί και θα προκηρυχθεί νέος. «Θέλω να δηλώσω ότι διαγωνισμοί με μονοψήφιο ποσοστό έκπτωσης δεν θα γίνονται εφεξής δεκτοί. Τουλάχιστον επί δικής μας δημοτικής αρχής», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κουτσιφέλης αναγνώρισε το δικαίωμα της διοίκησης να ακυρώσει διαγωνισμό σε οποιοδήποτε στάδιο, συνέστησε ωστόσο την προσοχή στους λόγους που θα επικαλεστεί προκειμένου η απόφαση να μην καταπέσει. Ο κ. Θεοδώρου απάντησε ότι για το θέμα θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση- πιθανότατα αύριο Παρασκευή- και υποστήριξε ότι με το νέο διαγωνισμό η επιχείρηση θα πετύχει έκπτωση τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ακυρώθηκε και ο διαγωνισμός για την εφαρμογή μικροοργανισμών για τη διαχείριση της λυματολάσπης, μετά την αποτυχία του προγράμματος, που δημιούργησε μάλιστα προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού. Επίσης αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στα έργα αποχέτευσης στην Αγριά, που επρόκειτο να ολοκληρωθούν έως τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά «κόλλησαν» λόγω της μη απρόσκοπτης ροής της χρηματοδότησης και των capital control.

Master Plan

Την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων στο δήμο Βόλου που θα περιλαμβάνει μέτρα ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης των νερών για ύδρευση και άρδευση, αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό της συμβούλιο η ΔΕΥΑΜΒ. Η μελέτη χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις είναι προϋπολογισμού 596.475 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο ετών. Με την ολοκλήρωσή της θα αποτελέσει«μπούσουλα» για την πολιτική που θα χαράξει η επιχείρηση στον τομέα της διαχείρισης των νερών και των έργων που θα απαιτηθούν.

Αρδευτική περίοδος

Στην ίδια συνεδρίαση καθορίστηκε η διάρκεια της αρδευτικής περιόδου στις δημοτικές ενότητες του Βόλου, ωστόσο αναβλήθηκε η απόφαση για τους υδρονομείς, με υπηρεσιακά στελέχη να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η υπηρεσία δεν θα μπορέσει να καλύψει την αρδευτική περίοδο, αν δεν προσληφθούν υδρονομείς.

Σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε, η αρδευτική περίοδος καθορίζεται ως εξής:

  • Ενότητα Αισωνίας 01/05/2016 έως 31/10/2016
  • Ενότητα Αρτέμιδας 01/03/2016 έως 15/10/2016
  • Ενότητα Πορταριάς 01/05/2016 έως 30/09/2016
  • Ενότητα Μακρινίτσας 01/04/2016 έως 3/9/2016
  • Ενότητα Ν. Αγχιάλου 01/05/2016 έως 30/11/2016
  • Ενότητα Αγριάς 01/04/2016 έως 31/10/2016
  • Ενότητα Ιωλκού 01/05/2016 έως 30/09/2016
  • Ενότητα Βόλου 06/05/2016 έως 10/10/2016

ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

Μείωση τελών ύδρευσης 25%

Κατά 25% μειώνονται τα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ στις ενότητες των ορεινών χωριών του Πηλίου. Δημιουργούνται δύο ζώνες: στην Α’ Ζώνη περιλαμβάνονται οι περιοχές της Πορταριάς, της Μακρινίτσας, του Κατηχωρίου, των Σταγιατών, της Δράκειας, των Χανίων, του Αγίου Λαυρεντίου και του Αγίου Βλασίου. Στη Β’ Ζώνη περιλαμβάνονται οι περιοχές του Ιωλκού, της Αλλης Μεριάς, των Λεχωνίων, του Μαλακίου, των Πλατανιδίων, της Αγριάς και η Δ.Ε. της Νέας Αγχιάλου. Τα τέλη στην α’ ζώνη, σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου μειώνονται κατά 25% στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικά δίκαιης πολιτικής και δεδομένου ότι σε αυτή την περίπτωση το κόστος διανομής είναι μικρότερο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην υποχρεωτική τοποθέτηση υδρομέτρων και σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο νοικοκυριών στο Πήλιο έως 31 Ιουλίου, σε διαφορετική περίπτωση προβλέπονται ακόμη και πρόστιμα, όπως είπε και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση που έχει να κάνει με την εξοικονόμηση υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. «Τελειώνει η ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι στις δημοτικές ενότητες Πορταριάς, Κατηχωρίου, Σταγιατών, Μακρινίτσας είναι εγκατεστημένα μόλις 392 υδρόμετρα με τον αριθμό των καταναλωτών νερού που δεν έχει υδρόμετρο να ανέρχεται στους 1.474. Αντίστοιχα στις δημοτικές ενότητες Χανίων, Δράκειας, Αγίου Βλασίου, Μαλάκι, Ανω Λεχωνίων, Κάτω Λεχωνίων, Πλατανιδίων, Αγίου Λαυρεντίου όπου καταγράφονται 3.359 καταναλωτές κανείς δεν έχει υδρόμετρο! Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη σύνδεση με το δίκτυο της αποχέτευσης σε Κουκουράβα – Μακρινίτσα, Πορταριά, Κατηχώρι, Σταγιάτες και Αλλη Μεριά από το σύνολο των (κατ’ εκτίμηση) υπόχρεων 1.486 πολιτών, μελέτη για σύνδεση με το δίκτυο έχουν καταθέσει μόλις οι 535. Μετά την προθεσμία της 31ης Ιουλίου, η ΔΕΥΑΜΒ αναλαμβάνει δράση. Θα εγκαταστήσει υποχρεωτικά υδρόμετρα και θα χρεώσει το κόστος των 120 € ανά υδρόμετρο και το κόστος των 400 € για τη νέα παροχή (εφόσον απαιτηθεί) στον πρώτο λογαριασμό μετά την τοποθέτηση. Σε όσους δεν έχουν φροντίσει για τη σύνδεσή τους με το αποχετευτικό δίκτυο, θα υπάρξει επίσης πρόστιμο 300 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου