ΤΟΠΙΚΑ

Στον Αρειο Πάγο προσφεύγει η ΔΕΥΑΜΒ για τους μισθούς των εργαζομένων

στον-αρειο-πάγο-προσφεύγει-η-δευαμβ-γι-102835

Χέρι συνεργασίας έτεινε προς τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, ο νέος πρόεδρος, Αποστόλης Γαλάτης

Γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθονται διοίκηση και εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ. Ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης, Αποστόλης Γαλάτης, μολονότι δεν ανέλαβε ακόμη επίσημα καθήκοντα, στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, έτεινε χέρι συνεργασίας προς το προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Γαλάτη που παρακολούθησε τη συνεδρίαση ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του, αποτέλεσε η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ασκήσει αναίρεση στον Αρειο Πάγο, κατά της απόφασης του Εφετείου Λάρισας, με την οποία οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δικαιώνονται στις απαιτήσεις τους για επαναφορά του μισθού τους στα επίπεδα προ του 2013.

Τότε και συγκεκριμένα, τον Αύγουστο, η προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης, είχε προχωρήσει σε περικοπή στους μισθούς των εργαζομένων, σε εφαρμογή μνημονιακών διατάξεων. Οι εργαζόμενοι που από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν ότι κακώς έγιναν περικοπές, δεδομένου ότι οι ΔΕΥΑ αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και όχι δημοσίου δικαίου κι άρα δεν υπάρχει πεδίο εφαρμογής μνημονιακών διατάσεων, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Με απόφασή του το Εφετείο Λάρισας έκρινε ότι κακώς έγιναν περικοπές από τον Αύγουστο του 2013 έως και το Δεκέμβριο του 2015 και όρισε επαναφορά των μισθών από τις αρχές του 2016. Μάλιστα η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή.

Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο της ΔΕΥΑΜΒ, Αντώνη Ξηρό, η ΔΕΥΑΜΒ υποχρεούται να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα και στο πλαίσιο αυτό θα καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο. Από τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση αναστέλλεται η υποχρέωση εκτέλεσης της απόφασης.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Κουτσιφέλης, υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συμφωνήσουν να περιμένουν το αποτέλεσμα της αίτησης αναίρεσης για τα χρήματα της περιόδου από 2013 έως 2015, ωστόσο επεσήμανε ότι η αποκατάσταση των μισθών θα πρέπει να γίνει άμεσα και σε περίπτωση δικαίωσης της ΔΕΥΑΜΒ, στο νέο μισθολόγιο υπάρχει διάταξη για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα που μπορούν να επιστραφούν σε δόσεις στα ταμεία της επιχείρησης.

Το συμβούλιο απέρριψε το αίτημα Κουτσιφέλη και θα προχωρήσει σε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο.

Ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αποστόλης Γαλάτης ζήτησε από την οικονομική υπηρεσία αναλυτική κατάσταση της μισθοδοσίας των εργαζομένων και απευθυνόμενος προς τον κ. Κουτσιφέλη, κάλεσε το σύλλογο σε συνάντηση. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι όσοι βρισκόμαστε σε αυτό το κτίριο έχουμε στόχο την προκοπή της ΔΕΥΑΜΒ. Θα καθίσουμε λοιπόν σε μία αίθουσα και θα συζητήσουμε έξω από νομικές αποφάσεις. Και θα βρούμε λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Δεσμεύομαι ότι ως νέος πρόεδρος θα συμφωνήσουμε», επεσήμανε ο κ. Γαλάτης, τονίζοντας ότι οι υποχρεωτικές νομικές κινήσεις της επιχείρησης είναι άλλο κεφάλαιο.

Απών ο Πατσιαντάς

Από τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου απουσίαζε ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 όπου προσέφυγε ζητώντας ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, με την οποία οι έξι ανεξάρτητοι πρώην σύμβουλοι της ομάδας του, επιστρέφουν στα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων του Δήμου, όπου συμμετείχαν προ ανεξαρτητοποίησης, δεν θα συμμετάσχει σε καμία συνεδρίαση.

Βάσει του σκεπτικού του, η απόφαση της Αποκεντρωμένης είναι άμεσα εκτελεστή και τίθεται θέμα νομιμότητας των συνεδριάσεων και αποφάσεων που λαμβάνονται στο μεσοδιάστημα.

Τις επιφυλάξεις του για τη νόμιμη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση των αποφάσεων, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Κουτσιφέλης, υποστηρίζοντας ότι αν ασκηθούν προσφυγές υπάρχει κίνδυνος οι αποφάσεις να καταπέσουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου