ΤΟΠΙΚΑ

Σφίγγει το λουρί στα χωριά η ΔΕΥΑΜΒ

σφίγγει-το-λουρί-στα-χωριά-η-δευαμβ-103829

Προθεσμία έως 31 Ιουλίου, σε διαφορετική περίπτωση πρόστιμο

Σφίγγει το… λουρί στις δημοτικές ενότητες Βόλου. Εως 31 Ιουλίου οι κάτοικοι των χωριών καλούνται να συνδέσουν υποχρεωτικά τα ακίνητά τους με το δίκτυο αποχέτευσης και να τοποθετήσουν υδρόμετρα. Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΥΑΜΒ θα φροντίσει για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και το κόστος θα χρεωθεί στους πρώτους λογαριασμούς που θα παραλάβουν οι καταναλωτές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σήμερα στις δημοτικές ενότητες Πορταριάς, Κατηχωρίου, Σταγιατών, Μακρινίτσας, είναι εγκατεστημένα μόλις 392 υδρόμετρα με τον αριθμό των καταναλωτών νερού που δεν έχει υδρόμετρο να ανέρχεται στους 1.474. Αντίστοιχα στις δημοτικές ενότητες Χανίων, Δράκειας, Αγίου Βλασίου, Μαλάκι, Ανω Λεχωνίων, Κάτω Λεχωνίων, Πλατανιδίων, Αγίου Λαυρεντίου όπου καταγράφονται 3.359 καταναλωτές κανείς δεν έχει υδρόμετρο!

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη σύνδεση με το δίκτυο της αποχέτευσης σε Κουκουράβα – Μακρινίτσα, Πορταριά, Κατηχώρι, Σταγιάτες και Αλλη Μεριά από το σύνολο των (κατ’ εκτίμηση) υπόχρεων 1.486 πολιτών, μελέτη για σύνδεση με το δίκτυο έχουν καταθέσει μόλις οι 535.

Η ΔΕΥΑΜΒ έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να πείσει τους κατοίκους των χωριών ότι θα πρέπει να εγκαταστήσουν υδρόμετρα στα σπίτια τους και να φροντίσουν για τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο όπου είναι κατασκευασμένο. Τέσσερα χρόνια μετά εκκρεμεί η τοποθέτηση 4.833 υδρομέτρων σε σύνολο 14.374 καταναλωτών, η υποβολή μελετών σύνδεσης με την αποχέτευση για 583 ακίνητα (σε σύνολο 1118 όπου υφίστανται διακλαδώσεις αποχέτευσης), ενώ απαιτείται η κατασκευή 368 διακλαδώσεων για το σύνολο των υπόχρεων (1.486 ακίνητα).

Επισημαίνεται ότι για τους 535 ιδιοκτήτες που έχουν φέρει μελέτη έχουν πληρώσει για το δικαίωμα σύνδεσης οι 256, ενώ αίτηση για υδρόμετρο το οποίο έχουν εξοφλήσει οι 265.

Μετά το dead line της 31ης Ιουλίου, η ΔΕΥΑΜΒ αναλαμβάνει δράση. Θα εγκαταστήσει υποχρεωτικά υδρόμετρα και θα χρεώσει το κόστος των 120 € ανά υδρόμετρο και το κόστος των 400 € για τη νέα παροχή (εφόσον απαιτηθεί) στον πρώτο λογαριασμό μετά την τοποθέτηση. Οσοι δεν έχουν φροντίσει για τη σύνδεσή τους με το αποχετευτικό δίκτυο, θα υπάρξει επίσης πρόστιμο 300 ευρώ.

Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, στις 12:30 το μεσημέρι.

Σε δύο ζώνες τα τέλη ύδρευσης στις ενότητες

Αλλαγές στην απόφαση για τα τέλη και δικαιώματα ύδρευσης και αποχέτευσης για το 2016 στις δημοτικές ενότητες του δήμου, πλην Βόλου και Ν. Ιωνίας.

Με εισήγηση της υπηρεσίας δημιουργούνται δύο ζώνες. Στην Α’ Ζώνη περιλαμβάνονται οι περιοχές της Πορταριάς, της Μακρινίτσας, του Κατηχωρίου, των Σταγιατών, της Δράκειας, των Χανίων, του Αγίου Λαυρεντίου και του Αγίου Βλασίου. Στη Β’ Ζώνη περιλαμβάνονται οι περιοχές του Ιωλκού, της Αλλης Μεριάς, των Λεχωνίων, του Μαλακίου, των Πλατανιδίων, της Αγριάς και η Δ.Ε. της Νέας Αγχιάλου.

Στις συγκεκριμένες ζώνες στις οποίες εντάσσονται περιοχές που δεν έχουν τοποθετημένα υδρόμετρα, η κατανάλωση του νερού θα τιμολογείται με κλίμακα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου