ΤΟΠΙΚΑ

Ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών χώρων

ενεργειακή-αναβάθμιση-αθλητικών-χώρ-109520

Μέσα από το πρόγραμμα «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις» – Πρόταση θα υποβάλλει η ΑΝΕΒΟ

Την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου και του Κλειστού Γυμναστηρίου Ν. Ιωνίας, που θεωρούνται από τις πλέον ενεργοβόρες αθλητικές εγκαταστάσεις, θα επιδιώξει ο δήμος Βόλου μέσω της ΑΝΕΒΟ. Ηδη η εταιρεία επικαιροποιεί μελέτη που είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των Δήμων της χώρας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΑΝΕΒΟ, Ανδρέα Ζέρβα, διερευνάται η δυνατότητα συμμετοχής του δήμου Βόλου ως κύριου φορέα και της ΑΝΕΒΟ ως συμπράττοντα και τεχνικού συμβούλου, στο πρόγραμμα «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ηδη στελέχη της ΑΝΕΒΟ επικοινώνησαν με την υπεύθυνη του προγράμματος στο υπουργείο, προκειμένου να έχουν πληρέστερη ενημέρωση για τη συμμετοχή του δήμου και την υποβολή πρότασης στον άξονα της ενεργειακής αναβάθμισης.

Στόχος του δήμου Βόλου, είναι η ένταξη στο πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου και Κλειστού Γυμναστηρίου Ν. Ιωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε η επικαιροποίηση παλιότερης μελέτης για την αναβάθμιση των δύο αθλητικών εγκαταστάσεων. Τότε η μελέτη είχε υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ». Στην επικαιροποιημένη μελέτη μάλιστα, θα περιλαμβάνεται η ενεργειακή αναβάθμιση και ορισμένων σχολείων του δήμου για τα οποία πρόσφατα ετοιμάστηκε ενεργειακή μελέτη.

Πόλη που μαθαίνει ο Βόλος

Στο μεταξύ, τον τίτλο της «Πόλης που Μαθαίνει» διεκδικεί ο δήμος Βόλου. Η ΑΝΕΒΟ έχει καταθέσει αίτημα για ένταξη στο Δίκτυο Πόλεων Μάθησης της UNESCO, όπου ήδη συμμετέχει και η γειτονική Λάρισα. Είναι ένα ακόμη από τα έξι προγράμματα όπου έχει καταθέσει υποψηφιότητα η εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον δράσεων.

Η ένταξη στο Δίκτυο Learning Cities, συνιστά ουσιαστικά αναγνώριση και επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλλεται στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων και διά βίου μάθησης και στόχο έχει τη δικτύωση των φορέων, προκειμένου με τα προγράμματα να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, η ΑΝΕΒΟ θέτει υποψηφιότητα σε πέντε ακόμη ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε αίτηση στο Balkan Med μέσω του οποίου μπορεί να συμμετέχει σε μια σειρά projects της Αλβανίας και Βουλγαρίας, που έχουν να κάνουν είτε με την προώθηση της χρήσης της ηλιακής της ενέργειας, είτε με την ενίσχυση της προσαρμοστικότητα στην κλιματική αλλαγή, τη χρήση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών των αέριων ρύπων που προέρχονται από τον οικιακό τομέα, την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού ακόμη και με τον εντοπισμό των προβληματικών περιοχών στο εσωτερικό της πόλης και την αύξηση της χρήσης πράσινου για τη μείωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας.

Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για το πρόγραμμα INTERREG EUROPE με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της ορθής διαχείρισης της σχολικής κοινότητας, αλλά και για το πρόγραμμα Europe for Citizens 2014 – 2020, μέσω του οποίου μπορούν να υλοποιηθούν δύο προτάσεις: μία για τη δημιουργία ευρωπαϊκής δομής υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες και μία για την ενεργό γήρανση μέσω ενεργών δικτύων. Τέλος, υπάρχει και το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, στο οποίο μπορούν να υποβληθούν για λογαριασμό της αντιδημαρχίας Πολιτισμού – Παιδείας προτάσεις για Φεστιβάλ Κινηματογράφου ή και μεμονωμένων σχεδίων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου