ΤΟΠΙΚΑ

Διερεύνηση καταγγελιών Θάλειας Στάχτου ζήτησε από την εισαγγελία ο Δήμος Βόλου

διερεύνηση-καταγγελιών-θάλειας-στάχ-109655

Μετά τη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ όπου η κ. Στάχτου αναφέρθηκε σε περιστατικά εκφοβισμού δημοτικών υπαλλήλων

Διερεύνηση από τη δικαιοσύνη των καταγγελιών εις βάρος στελεχών του δήμου, τις οποίες επανέλαβε η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Θάλεια Στάχτου, ζήτησε χθες εγγράφως από την Εισαγγελία, η δημοτική αρχή Βόλου. Το έγγραφο αίτημα απεστάλη στον απόηχο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί η κ. Στάχτου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, από το βήμα της οποίας επανέλαβε ότι στελέχη της δημοτικής αρχής τραμπουκίζουν και εκφοβίζουν εργαζόμενους στο δήμο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το μεσημέρι, η δημοτική αρχή, ζήτησε εγγράφως από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου να διερευνήσει τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησε η κ. Στάχτου σε βάρος στελεχών της δημοτικής αρχής.

«Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, κ. Θάλεια Στάχτου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία μεταξύ άλλων κατηγόρησε μέλη της Δημοτικής μας Αρχής ότι δήθεν προχωρούν σε ξυλοδαρμούς, τραμπουκισμούς, ύβρεις και απειλές κατά υπαλλήλων για να κάνουν τα ρουσφέτια μας.

Παρακαλούμε να προχωρήσετε σε όποιες ενέργειες κρίνετε εσείς απαραίτητες, για να διρευνηθεί η αλήθεια των ισχυρισμών αυτών, δεδομένου ότι προφανώς έχουν ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο», αναφέρεται στο έγγραφο αίτημα βάσει του οποίου ζητείται να χυθεί άπλετο φως στις καταγγελίες τις οποίες πάντως διαψεύδει με ανακοίνωση – απάντησή της στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου.

Πρώτη μήνυση

Η συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η κ. Στάχτου, έγινε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, παρουσία δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων. Αφορμή, αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν δέκα στελέχη της δημοτικής αρχής εις βάρος της κ. Στάχτου για συκοφαντική δυσφήμιση, με αφορμή ραδιοφωνικές δηλώσεις της Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων που έκανε λόγο για τραμπουκισμό και εκφοβισμό υπαλλήλων του δήμου Βόλου από στελέχη της δημοτικής αρχής. Η κ. Στάχτου έχει προσκληθεί για το λόγο αυτό να καταθέσει τις απόψεις της στον Πταισματοδίκη στις 3 Μαρτίου.

Στο πλευρό της ήταν το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, Β. Κλούφης, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη μήνυση πανελλαδικά που έχει υποβληθεί από δημοτική αρχή εις βάρος συνδικαλιστή εργαζόμενου και ζήτησε από τα δέκα στελέχη της δημοτικής αρχής να ανακαλέσουν τη μήνυση. «Υπάρχουν και σε άλλους δήμους παρόμοια φαινόμενα είναι όμως η πρώτη μήνυση που κατατέθηκε πανελλαδικώς», είπε χαρακτηριστικά. «Κι αν δικαιωθεί η δημοτική αρχή θα είναι και η πρώτη απόλυση σε όλη την Ελλάδα», συμπλήρωσε η κ. Στάχτου. Προηγουμένως η ίδια επανέλαβε τις καταγγελίες της κατά στελεχών της δημοτικής αρχής την οποία κατηγόρησε ότι «ασκείται στον πολιτικό τραμπουκισμό και τη συνδικαλιστική δίωξη». Η ίδια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά: «Από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή Βόλου εγκαινίασε απέναντι στους εργαζόμενους την τακτική του τσαμπουκά ώστε να τους χρησιμοποιήσει για να πετύχει τους ιδιοτελείς σκοπούς της. Ο ίδιος ο Μπέος φώναζε στους διαδρόμους «τεμπέληδες και άχρηστους» τους υπαλλήλους και ότι «θα φτύσουν το γάλα της μάνας τους». Εχουμε το περιστατικό με το χαστούκι Στεφόπουλου στον ταμία του δήμου, περιστατικό για το οποίο κινητοποιηθήκαμε. Να θυμίσω τη σήραγγα, για την οποία εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα, ο ίδιος δε ο Μπέος βρέθηκε εκεί και μας συμπεριφέρθηκε με το γνωστό τρόπο του».

Κατήγγειλε επίσης «άπειρες μετακινήσεις του προσωπικού, που γίνονται προς …συμμόρφωση» -«έως και 9 φορές έχει μετακινηθεί υπάλληλος», είπε- παρανομίες στην κίνηση οχημάτων και εξοπλισμού του Δήμου. Κατονόμασε τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Θανάση Σταυρίδη ότι «Κυριακή έπινε καφέ στην Πλατεία Ελευθερίας με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο παρκαρισμένο στην περιοχή», το δημοτικό σύμβουλο Αποστόλη Μαλαματίνη ότι «μας έβρισε επειδή δεν κάναμε τα κέφια του» και τον αντιδήμαρχο δημοτικών ενοτήτων, Δημήτρη Λιβογιάννη ότι «έδωσε εξέδρες του δήμου σε καταστήματα ιδιωτών για να κάνουν εκδηλώσεις».

Υποστήριξε δε ότι στελέχη της δημοτικής αρχής πιέζουν υπαλλήλους να παρανομήσουν, καλώντας τους συναδέλφους της να μην υποκύψουν σε απειλές. Μίλησε ακόμη και για εξωθεσμική λειτουργία με «κολλητούς της δημοτικής αρχής να περιφέρονται στους διαδρόμους του Σπίρερ και του κτιρίου Καθαριότητας, δίνοντας εντολές». Η κ. Στάχτου υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, αλλά «θέμα δημοκρατίας και νομιμότητας» και προανήγγειλε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ανήμερα της κατάθεσης που θα δώσει στο Πταισματοδικείο.

Το μέλος του Συλλόγου, Γ. Μαγιάκος, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι δεν εκφοβίζονται.

Τέλος, η εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ Εύη Καρυδάκη ανέφερε ότι «η δημοτική αρχή Μπέου προσπαθεί να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης με βούρδουλα και με το φόβο». «Πρέπει να πάρει πληρωμένη απάντηση. Να ξεριζωθεί ο φόβος και η τρομοκρατία», ανέφερε η κ. Καρυδάκη, κάνοντας λόγο για «συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων δημοτικών αρχών με τις συνδικαλιστικές διώξεις». Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν το μέλος της ΛΑΕ, Κ. Δελημήτρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Πατσιαντάς, Νατάσσα Οικονόμου, Φ. Λαμπρινίδης, Κ. Γαργάλας, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ελένη Μεϊκοπούλου, Ν. Κανελλής, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο δήμο Αλμυρού, Νίκος Τσανής, ο Γ.Γ. του Ε.Κ.Β., Δημήτρης Βασιλείου, ο εκπρόσωπος των εμποροϋπαλλήλων, Γιάννης Κάιρας κ.α.

Το Ξεκίνημα

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου, έδωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Ν. Κανελλής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μαζί με το σύμβουλο της δημοτικής ενότητας Βόλου, Κώστα Ιατρόπουλο, ως μέλη της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης «Ξεκίνημα», αναφέρονται τα εξής:

«Καταδικάζουμε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο τη δίωξη εναντίον της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Θ. Στάχτου, από τη δημοτική αρχή Μπέου – Θεοδώρου, σαν μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκφοβισμού και ποινικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Όμως δυστυχώς αυτό δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το μόνο περιστατικό. Οι απειλές, οι βρισιές, η συκοφαντία, η λάσπη, οι ψευτιές, οι ειρωνείες, ο λεκτικός τραμπουκισμός και κάθε άλλου είδους βρωμιά είναι ο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο η δημοτική πλειοψηφία του έκπτωτου κ. Μπέου αντιμετωπίζει κάθε φωνή κριτικής μέσα και έξω από δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για ακόμη μια απόδειξη των φασιστικών πρακτικών της δημοτικής αρχής Μπέου – Θεοδώρου η οποία, ας μην ξεχνάμε, διατηρεί άριστες σχέσεις συνεργασίας και αλληλοστήριξης τόσο με τη Χρυσή Αυγή όσο και με το πιο αντιδραστικό και ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».

Ψήφισμα

Ψήφισμα συμπαράστασης στη Θάλεια Στάχτου, εξέδωσαν οι τοπικές διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ και της Ενωσης Εργαζομένων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΟΤΕ. Οπως αναφέρουν «τέτοιου είδους μεθοδεύσεις αποσκοπούν στην επίδειξη ισχύος θίγοντας το δημοκρατικό δικαίωμα του λόγου των εργαζομένων μέσω των εκπροσώπων τους».

Ο δήμος Βόλου

«Απάντηση στα ψεύδη και τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς της κ. Στάχτου», έδωσε ο Δήμος Βόλου. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Εδώ ο κόσμος χάνεται και η… Στάχτου συνδικαλίζεται. Την ώρα που τα πάντα γύρω μας απειλούνται με κατάρρευση, δυστυχώς ούτε να χαμογελάσει μπορεί κανείς με τις φαιδρότητες της «γιαλαντζί» συνδικαλίστριας, Θάλειας Στάχτου, και των άλλων ομοίων της κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών. Η προσπάθεια που γίνεται, να καταστεί ένα θέμα προσωπικής της διένεξης με δημοτικούς συμβούλους, που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον της για πολύ συγκεκριμένους λόγους, καθώς θεώρησαν ότι θίχτηκαν και συκοφαντήθηκαν από δηλώσεις της, σε κυρίαρχο πολιτικό και συνδικαλιστικό, προφανώς πέραν όλων των άλλων αποτελεί και προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών.

Εάν παρά ταύτα έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι πέραν της βουλευτικής πρέπει να υπάρχει και η συνδικαλιστική ασυλία, ας απευθυνθούν στον πατερούλη Πουλάκη για μια ανάλογη πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σε μια εποχή που καταργείται η λογική και αποθεώνονται η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός, το Σύνταγμα και οι Νόμοι θα τη γλιτώσουν; Πάντως έστω και τώρα η κ Στάχτου, σεβόμενη και το θεσμό και την ηλικία της, μπορεί να αναθεωρήσει και να υιοθετήσει τη στάση της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας που οφείλει να έχει… Σε κάθε περίπτωση όλα τα ψευδή, συκοφαντικά και αναπόδεικτα που ισχυρίστηκε στη χθεσινή της συνέντευξη Τύπου, εναντίον μας, θα κληθεί εκ νέου να τα αποδείξει ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς η εύκολη λύση της εκτόξευσης λάσπης, που επέλεξε, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από εμάς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου