ΤΟΠΙΚΑ

Σε ρυθμούς πανελληνίων οι τελειόφοιτοι μαθητές των Λυκείων της Μαγνησίας

σε-ρυθμούς-πανελληνίων-οι-τελειόφοιτ-110911

Αρχισε η υποβολή αιτήσεων από τελειόφοιτους για τον αριθμό των μαθημάτων που θα δώσουν και τα πεδία

Σε ρυθμούς πανελληνίων εξετάσεων μπήκαν από χθες οι τελειόφοιτοι μαθητές των Λυκείων της Μαγνησίας. Από χθες έως και τις 29 Φεβρουαρίου, καλούνται να δηλώσουν αν θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις καθώς και τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν ανάλογα με τις σχολές προς τις οποίες κλίνει κάθε υποψήφιος. Η συμπλήρωση των αιτήσεων από τους υποψηφίους, δεν είναι απλή υπόθεση: για να δηλώσουν μαθήματα, άρα και πεδία, θα πρέπει να έχουν ήδη μετρήσει τις «δυνάμεις» τους για τις επιδόσεις τους, αλλά και να έχουν σχεδόν καταλήξει στις σχολές που τους ενδιαφέρουν, τις οποίες πάντως θα δηλώσουν μετά την ολοκλήρωση των πανελληνίων εξετάσεων, με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων, που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, διευθυντές των λυκείων του νομού, εκτύπωσαν τις αιτήσεις που καλούνται να συμπληρώσουν οι μαθητές και τις διένειμαν στους τελειόφοιτους των σχολείων. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων καλούνται να πάρουν τις αιτήσεις στο σπίτι, να συζητήσουν με τους γονείς τους, να τις συμπληρώσουν και από Δευτέρα, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή τους στο σύστημα του υπουργείου Παιδείας. Από τις αιτήσεις, θα προκύψει ο αριθμός των υποψηφίων στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και μια πρώτη εικόνα των σχολών που θα έχουν ζήτηση.

Σε κάθε σχολείο, έχουν οριστεί ώρες, κατά τις οποίες οι τελειόφοιτοι, εφόσον επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις, θα υποβάλλουν με τη βοήθεια των καθηγητών τους τις αιτήσεις. Στις αιτήσεις θα δηλώνουν αν θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες, την Ομάδα Προσανατολισμού στα τρία κοινά μαθήματα της οποίας θα εξεταστεί πανελλαδικά, το τέταρτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε ένα Επιστημονικό Πεδίο, το πέμπτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε δύο Επιστημονικά Πεδία και τα ειδικά μαθήματα που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί. Επίσης θα δηλώσει αν επιθυμεί να περάσει σε στρατιωτικές σχολές ή γυμναστική Ακαδημία. Το τελευταίο δεν είναι δεσμευτικό για τους υποψηφίους που θα δηλώσουν, ωστόσο αν δεν το δηλώσουν δεν μπορούν στη συνέχεια να το κάνουν.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι υποψήφιοι θα παραλάβουν τους κωδικούς τους. Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου, να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων.

Στροφή στις θετικές επιστήμες

Πάντως ήδη από μία ανάγνωση των στοιχείων των λυκείων της Μαγνησίας, όπως απεικονίζονται στο σύστημα my school, φαίνεται στροφή των μαθητών στις θετικές επιστήμες με στόχο τις σπουδές στα λεγόμενα επαγγέλματα του παρόντος και του μέλλοντος.

Σύμφωνα με στοιχεία πέντε Γενικών Λυκείων του Βόλου και σε σύνολο 434 μαθητών που φοιτούν στη γ’ τάξη, οι 214 ποσοστό που αγγίζει το 50% (για την ακρίβεια 49%) έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν την Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Μόνο 140 μαθητές (ποσοστό 32%) ακολουθεί την ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και 80 μαθητές (18,4%) την ομάδα Οικονομίας και Πληροφορικής. Η ίδια περίπου εικόνα και στους μαθητές της Β’ Λυκείου. Από το σύνολο των 407 μαθητών που φοιτούν στη β’ τάξη πέντε λυκείων του νομού, οι 264 έχουν επιλέξει θετική κατεύθυνση -ποσοστό 64,8%- και οι 143 -ποσοστό 35,2%- τη θεωρητική.

Η στροφή των μαθητών προς τις θετικές επιστήμες αντικατοπτρίζει σύμφωνα με την εκπαιδευτική κοινότητα και την αγωνία των νέων που ετοιμάζονται να σπουδάσουν, να έχει το πτυχίο τους αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και να μπορέσουν να εργαστούν στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Σαφής στροφή μέσα από τα στοιχεία τοπικά, διαφαίνεται και προς τις στρατιωτικές σχολές για τη σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου