ΤΟΠΙΚΑ

Τόκοι υπερημερίας στο νερό

τόκοι-υπερημερίας-στο-νερό-112346

Προσαυξήσεις από 1% έως 12% στους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ύδρευσης – Διαμαρτυρίες καταναλωτών στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Ψυχρολουσία για καταναλωτές της ΔΕΥΑΜΒ, που καθυστέρησαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης. Στο τελικό ποσό της κατανάλωσης, κλήθηκαν να καταβάλλουν και προσαυξήσεις λόγω καθυστέρησης στην εξόφληση των λογαριασμών. Καταναλωτές επικοινώνησαν με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ διαμαρτυρόμενοι για τους τόκους που επιβάλλονται σε λογαριασμούς για την κατανάλωση νερού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αναγνώστης του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ διαμαρτυρήθηκε έντονα, όταν διαπίστωσε ότι στο τελικό ποσό του λογαριασμού στη ΔΕΥΑΜΒ, τον οποίο καθυστέρησε να πληρώσει επιβλήθηκε τόκος. Ο λογαριασμός ήταν 38,70 ευρώ και ο τόκος που επιβλήθηκε ήταν 0,60 ευρώ.

Αλλος καταναλωτής κλήθηκε να πληρώσει λογαριασμό 62,8 ευρώ ένα ευρώ τόκο…

«Δεν είναι το ποσό αυτό καθεαυτό, αλλά η τακτική. Πληρώνουμε φόρο για ένα φυσικό αγαθό, να πληρώνουμε και τόκους για το δώρο που μας κάνει η φύση; Αυτό είναι ανεπίτρεπτο», διαμαρτυρήθηκε καταναλωτής, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας αλλά και της οικονομικής αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.

Η επιβολή τόκου στους λογαριασμούς της ύδρευσης που καθίστανται ληξιπρόθεσμοι, προβλέπεται από τη νομοθεσία για τις ΔΕΥΑ.

Μάλιστα, οι προσαυξήσεις πήραν πράσινο φως κατά την ψήφιση των τελών ύδρευσης για το 2016 τόσο σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου ΔΕΥΑΜΒ, όσο και σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου. Τα τέλη ύδρευσης ψηφίστηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην απόφαση περιλαμβάνεται και η παρατήρηση: «οι καταναλωτές υπόκεινται σε καθεστώς προσαυξήσεων στο λογαριασμό ύδρευσης – αποχέτευσης όταν δε τακτοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται, καθίσταται ληξιπρόθεσμος και αφού παρέλθει χρονικό διάστημα χάριτος 20 ημερών εφαρμόζεται νόμιμη προσαύξηση 1% για κάθε μήνα που ο λογαριασμός παραμένει ανεξόφλητος και συνολικά 12% ανά έτος».

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σημείο της απόφασης που προκάλεσε αντιδράσεις, θα αναιρεθεί. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στην επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, πρόκειται να τεθεί επί τάπητος το θέμα και να απαλειφθεί ο συγκεκριμένος όρος. Πηγές αναφέρουν ότι οι τόκοι κάθε άλλο παρά «συμφωνούν» με τη διάθεση της διοίκησης της επιχείρησης να ασκήσει κοινωνική πολιτική, όπως έχει εκφραστεί με τις μειώσεις των τιμολογίων αλλά και τη δυνατότητα για ευκολίες πληρωμής, καθώς και την απόφαση να μην γίνονται διακοπές υδροδότησης σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου