ΤΟΠΙΚΑ

Σε ρόλο εκκολαπτόμενων επιχειρηματιών μαθητές του 8ου ΓΕΛ Βόλου

σε-ρόλο-εκκολαπτόμενων-επιχειρηματι-113940

Δύο ομάδες λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό Young Business Talents

Επτά μαθητές από το Βόλο μεταξύ 2.716 σε όλη την Ελλάδα, διοικούν τις δικές τους εταιρείες ως εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες και διεκδικούν να κάνουν… θραύση στην αγορά με την προώθηση αντιηλιακών και ενυδατικών κρεμών. Πρόκειται για επτά μαθητές της β’ τάξης του 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου, που συμμετέχουν στο Young Business Talents, τον καινοτόμο διαγωνισμό με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή τρίτης γενιάς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι μαθητές έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες των τριών και τεσσάρων ατόμων αντίστοιχα και κάθε μία «τρέχει» τη δική της επιχείρηση. Στην πρώτη ομάδα συμμετέχουν οι Αιμιλία Βαΐτση, Γιώργος Βελιάδης, Πηνελόπη Καλουτσά και στη δεύτερη οι Χρήστος Γκέκας, Ρήγας Γραμμενόπουλος, Θεόφιλος Καλαμιδιάς και Νίκος Λάμπρου. Είναι όλοι τους μαθητές της β’ τάξης του 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου και εργάζονται για την δική τους «επιχείρηση» υπό την πολύτιμη καθοδήγηση της οικ νομολόγου καθηγήτριάς τους Φιλίτσας Τάσιου.

Σύμφωνα με την κ. Τάσιου, όλο το πρόγραμμα γίνεται σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου. Οι μαθητές έχουν συγκεκριμένο οικονομικό προϋπολογισμό τον οποίο καλούνται να διαχειριστούν για να προωθήσουν στην αγορά προϊόντα όπως ενυδατικές κρέμες και αντιηλιακά. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται να αξιοποιήσουν γνώσεις οικονομικών, διοίκησης εταιρείας, marketing, να… πιάσουν το σφυγμό της αγοράς και να φέρουν τα προϊόντα τους στις πρώτες θέσεις της προτίμησης του καταναλωτικού κοινού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Το Young Business Talents, είναι ένας καινοτόμος διαγωνισμός με επιχειρηματικό προσομοιωτή, που κάνει τη θεωρία πράξη, και προσφέρει στους νεαρούς μαθητές μια άσκηση στην επιχειρηματικότητα και τη διοίκηση μιας εταιρίας, όπως ακριβώς συμβαίνει στην πραγματική αγορά.

Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους μαθητές με δεξιότητες και εμπειρίες, οι οποίες θα τους φανούν χρήσιμες, όποια κατεύθυνση σπουδών και αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν.

Οι μαθητές, σχημάτισαν φέτος 757 ομάδες – εταιρείες, χωρίστηκαν σε ομίλους των πέντε και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, με το ίδιο επιχειρηματικό αντικείμενο. Με τη συνεργασία των καθηγητών τους, καταθέτουν για κάθε εταιρικό έτος (κάθε εβδομάδα) ένα επιχειρηματικό σχέδιο, online στο διαδίκτυο, που περιλαμβάνει αποφάσεις σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της εταιρίας τους: Παραγωγή, Marketing, Χρηματοοικονομικά, Διανομή, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Ηδη ολοκληρώνουν τον 3ο Γύρο -έχουν καταθέσει 9 επιχειρηματικά σχέδια- και ετοιμάζονται για τα ημιτελικά, όπου θα διαγωνιστούν σε ακόμα τρία εταιρικά έτη με στόχο την πρόκριση στο μεγάλο Εθνικό Τελικό του Young Business Talents 2015-16.

Το 8ο Λύκειο Βόλου με τις δύο ομάδες του, διεκδικεί θέση στα ημιτελικά του διαγωνισμού. Από το σύνολο των 757 εικονικών εταιρειών απ’ όλα τα σχολεία της χώρας, οι 75 θα προκριθούν στο μεγάλο τελικό. O τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου, με φυσική παρουσία των 75 επικρατέστερων ομάδων (300 μαθητών) από όλη την Ελλάδα, στο Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Ο Διαγωνισμός Young Business Talents είναι διεθνής και εθνικός. Πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα διενεργείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, φτάνοντας φέτος συνολικά τις 18.000 συμμετοχές μαθητών Λυκείων.

Στην Ελλάδα, διοργανώνεται από τη NIVEA και υποστηρίζεται από τη ΔΕΠΑ – φυσικό αέριο – και το MILKO της ΔΕΛΤΑ.

Ο Επιχειρηματικός Προσομοιωτής 3ης Γενιάς, έχει αναπτυχθεί από την PRAXIS MMT – ηγέτιδα εταιρεία παγκοσμίως, στην ανάπτυξη προηγμένων προσομοιωτών και μεθοδολογιών εκπαίδευσης.

(Aπό αριστερά προς τα δεξιά): Αιμιλία Βαΐτση, Πηνελόπη Καλουτσά, Θεόφιλος Καλαμιδάς, Νίκος Λάμπρου, Ρήγας Γραμμενόπουλος, Γιώργος Βελιάδης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου