ΤΟΠΙΚΑ

Προσλήψεις κλινικών καθηγητών «από το παράθυρο»

προσλήψεις-κλινικών-καθηγητών-από-τ-119915

Σε εξέλιξη στο ΣτΕ προσφυγή Πανεπιστημίων με Ιατρικές Σχολές κατά υπουργικής απόφασης

Σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται υπόθεση από το 2012 που είχε αναστατώσει τα Πανεπιστήμια της χώρας που διαθέτουν Ιατρικές Σχολές, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα Υπουργική Απόφαση του Απριλίου του 2012, βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να προσληφθούν ως κλινικοί καθηγητές, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους ακαδημαϊκούς.

Τότε έξι Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που διαθέτει Ιατρική Σχολή στη Λάρισα, είχαν προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας με αίτησή τους την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης. Τα άλλα πέντε πανεπιστήμια που είχαν προσφύγει κατά της απόφασης ήταν το Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Είχαν καταγραφτεί αντιδράσεις για πρόσληψη καθηγητών «από το παράθυρο», χωρίς προϋπηρεσία και τα απαιτούμενα για τη θέση του καθηγητή προσόντα, παρόλο που γιατροί του ΕΣΥ δίδασκαν σε ιατρικά εργαστήρια των Πανεπιστημίων. Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί μπορούν με την κατάθεση μίας αίτησης να ζητούν την πρόσληψή τους ως κλινικοί καθηγητές σε μία από τις 40 ειδικότητες Ιατρικής στα πανεπιστήμια της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν κατατέθηκε καμία αίτηση γιατρού του ΕΣΥ προκειμένου να εξεταστεί και να προσληφθεί ως καθηγητής στο ίδρυμα. Ως εκ τούτου δεν έγιναν και προσλήψεις. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έκλεισε. Η προσφυγή των πανεπιστημίων κατά της απόφασης την οποία χαρακτήρισαν αντισυνταγματική, εξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου