ΤΟΠΙΚΑ

Μη προσβάσιμο το κτίριο του ΚΕΔΔΥ ~ Για παιδιά με ειδικές ανάγκες

μη-προσβάσιμο-το-κτίριο-του-κεδδυ-για-119924

Διαμαρτυρία της Διεύθυνσης του κέντρου αλλά και του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες

Απρόσιτο για μαθητές με κινητικές αναπηρίες είναι το κτίριο όπου στεγάζεται τα τελευταία τέσσερα σχεδόν χρόνια το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Μαγνησίας. Μαθητές με κινητικό πρόβλημα που φθάνουν έξω από το κτίριο, σταματούν μπροστά στα σκαλοπάτια. Για να ανέβουν πάνω χρειάζονται δύο άτομα προκειμένου να τους βοηθήσουν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο ΚΕΔΔΥ, απευθύνονται κυρίως μαθητές που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, προκειμένου να πιστοποιηθεί το πρόβλημά τους και να έχουν επιπλέον υποστήριξη στις αίθουσες διδασκαλίες. Ομως δεν λείπουν μαθητές με κινητικά προβλήματα που έχουν επίσης μαθησιακές δυσκολίες και θα πρέπει να κάνουν συνεδρίες με το προσωπικό του κέντρου. Η είσοδος των κινητικά ανάπηρων μαθητών στο κέντρο, μοιάζει Γολγοθάς. Κι αυτό γιατί στεγάζεται στο πίσω μέρος του 4ου Γυμνασίου Βόλου, στο πατάρι του γυμναστηρίου του σχολείου και για να προσεγγίσει κανείς τους χώρους του κέντρου θα πρέπει να ανέβει την εξωτερική σκάλα. Αναβατόριο δεν υπάρχει, ούτε ράμπα και όσοι αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, σταματούν λίγο πριν το πρώτο σκαλοπάτι.

Το πρόβλημα προσβασιμότητας στο ΚΕΔΔΥ Μαγνησίας δεν είναι το μοναδικό. Για να γίνει διάγνωση, οι γονείς κάνουν συνεδρία με κοινωνική λειτουργό, ενώ οι μαθητές κάνουν συνεδρίες με ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς και καλούνται να περάσουν από ειδικά τεστ. Ωστόσο, οι αίθουσες που γίνονται οι συνεδρίες, χωρίζονται με μεσοτοιχία από το γυμναστήριο του 4ου Γυμνασίου Βόλου, με αποτέλεσμα οι φωνές από το παιχνίδι να φθάνουν μέχρι την αίθουσα της συνεδρίας και τα παιδιά να μην μπορούν να συγκεντρωθούν για να κάνουν τα απαραίτητα τεστ.

Υπάρχουν επίσης λειτουργικά προβλήματα, αλλά και πρόβλημα με την οροφή που όταν βρέχει στάζει νερό. Η Διεύθυνση του ΚΕΔΔΥ, με επιστολή της λίγο πριν τις γιορτές ζητούσε τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων Μαθητών με Αναπηρίες για το πρόβλημα που συνιστά η στέγαση του κέντρου σε ένα ακατάλληλο και απρόσιτο κτίριο.

Ο Σύλλογος προώθησε την επιστολή σε όλους τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας την επίλυση του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι η στέγαση του ΚΕΔΔΥ στο συγκεκριμένο κτίριο έγινε το 2011 με τη σύμφωνη γνώμη της τότε Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Το ΚΕΔΔΥ μετακόμισε από γραφεία στο Old City στο δεύτερο όροφο όπου όμως υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης στο κτίριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου