ΤΟΠΙΚΑ

Στον Εισαγγελέα για τα graffiti απευθύνθηκαν γονείς

στον-εισαγγελέα-για-τα-graffiti-απευθύνθηκαν-120956

Εκπαιδευτικοί καταθέτουν στην αστυνομία για τοιχογραφίες «που κρύβουν… μέχρι και σεξιστικά μηνύματα»

Graffiti που κοσμούν τοίχους σε σχολεία της πόλης, «σπάζοντας» το γκρίζο και αποτρέποντας την αναγραφή συνθημάτων, μπήκαν στο στόχαστρο γονέων. Προχώρησαν σε καταγγελία στην Εισαγγελία Βόλου, κάνοντας λόγο για graffiti που κρύβουν ακόμη και ομοφυλοφιλικά σύμβολα και ήδη από προχθές διευθυντές και καθηγητές των σχολείων δίνουν καταθέσεις στην αστυνομία!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η κλήση εκπαιδευτικών να καταθέσουν στην αστυνομία, έχει προκαλέσει σάλο στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Οπως έγινε γνωστό, η Εισαγγελία έγινε αποδέκτης καταγγελίας την οποία υπογράφουν άγνωστοι με την επωνυμία «Ομάδα Γονέων Βόλου». Στην καταγγελία κατονομάζονται τα σχολικά συγκροτήματα των 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Βόλου, 2ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου Βόλου, 3ου Γυμνασίου, 3ου Λυκείου και Εσπερινού Γυμνασίου, το συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού και αρκετά δημοτικά σχολεία, ως σχολικά κτίρια στους τοίχους των οποίων φιλοξενούνται απρεπή graffiti στα οποία κρύβονται μέχρι και ομοφυλοφιλικά σύμβολα. Για παράδειγμα στοχοποιείται το «ουράνιο τόξο» ως σύμβολο ομοφυλοφιλίας και οι καταγγέλλοντες ζητούν να διεξαχθεί έρευνα πώς επιτράπηκε η δημιουργία των graffiti, ποιος ενέκρινε το περιεχόμενό τους, ποιος τα δημιούργησε και από πού διατέθηκαν τα χρήματα για την αγορά χρωμάτων.

Με εντολή εισαγγελέα, προχθές, αστυνομικοί, αφού πήραν άδεια από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, μπήκαν στα σχολικά προαύλια και άρχισαν να φωτογραφίζουν τις… απρεπείς τοιχογραφίες.

Ταυτόχρονα κλήθηκαν να καταθέσουν διευθυντές των σχολικών μονάδων, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα στην ανώνυμη καταγγελία.

Αρχικά εκπαιδευτικοί πίστεψαν ότι η έρευνα διεξάγεται για τα συνθήματα, υβριστικά, οπαδικά κ.α. πίσω από τα οποία ασφυκτιούν οι σχολικοί τοίχοι. Αρχισαν λοιπόν να καταθέτουν ότι από τις σχολικές επιτροπές γίνεται αγώνας για να σβήσουν τα υβριστικά μηνύματα από τους τοίχους, ξοδεύοντας κάθε χρόνο από τα σχολικά ταμεία, διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Οταν όμως ενημερώθηκαν ότι η έρευνα αφορά στα graffiti, σάστισαν. Κατέθεσαν ότι τα graffiti γίνονται ακριβώς για να αποτρέψουν την αναγραφή συνθημάτων και τον εξωραϊσμό των τοίχων των σχολείων. Πολλά graffiti γίνονται επίσης στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου πολλές παραστάσεις δημιουργούνται από τους ίδιους τους μαθητές σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς τους, ενώ τα χρώματα αγοράζονται με χρήματα που είτε αποτελούν προσφορά των μαθητών ή της σχολικής επιτροπής ή των συλλόγων γονέων.

Οι καταθέσεις συνεχίστηκαν χθες, ενώ και για σήμερα έχουν κληθεί εκπαιδευτικοί να καταθέσουν.

Ο σάλος που δημιουργήθηκε έφθασε μέχρι τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ο Διευθυντής, κ. Σωκράτης Σαβελίδης, μόλις ενημερώθηκε, ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Βόλου, Αποστόλη Γαλάτη.

Συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για να σβηστούν τα συνθήματα από τους σχολικούς τοίχους χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός λειτουργίας των σχολείων. «Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να πειραχθούν οι τοιχογραφίες που είναι δημιουργίες των μαθητών μας», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου