ΤΟΠΙΚΑ

Φρένο στις συντάξεις εκπαιδευτικών

φρένο-στις-συντάξεις-εκπαιδευτικών-120975

Μόλις 30 βγήκαν στη σύνταξη το 2015 – Θα περιμένουν έως και 2,5 χρόνια για το εφάπαξ

Η ανασφάλεια που δημιουργούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, «φρενάρουν» την έξοδο εκπαιδευτικών από τις αίθουσες διδασκαλίας και τον ενεργό εκπαιδευτικό βίο. Το 2015 μόλις 30 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί απ’ όλο το νομό κατέθεσαν τα χαρτιά τους για να βγουν στη σύνταξη. Θα περιμένουν χρόνια μέχρι να πάρουν το εφάπαξ αλλά και το μέρισμα από το μετοχικό τους ταμείο και το ΤΕΑΔΥ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την Τετάρτη το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τίμησε -όπως κάθε χρόνο- τους εκπαιδευτικούς που βγήκαν στη σύνταξη, στο πλαίσιο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Φέτος, οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα χρόνια στην εργασία και αποχαιρέτισαν τις αίθουσες διδασκαλίας, ήταν λιγοστοί: μόλις 30 εκπαιδευτικοί.

Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που βγαίνουν στη σύνταξη, κάθε χρόνο συρρικνώνεται. Το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν 98 εκπαιδευτικοί, το 2011 69, το 2012 48, το 2013 42 και το 2014 συνταξιοδοτήθηκαν 54 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.

«Κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι βγαίνουν στη σύνταξη. Αυτό οφείλεται αφενός στα νέα μέτρα στην ασφάλιση που άρχισαν να βρίσκουν εφαρμογή, αλλά και στην οικονομική ανασφάλεια που δημιουργείται στους εκπαιδευτικούς που ακούν για νέες περικοπές συντάξεων», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

Ακόμη όμως κι όσοι συμπληρώνουν δικαίωμα και κάνουν το βήμα να βγουν στη σύνταξη, πρέπει να είναι οπλισμένοι με αρκετή υπομονή ως προς το οικονομικό σκέλος.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, η αναμονή κυμαίνεται μετά έξι και οκτώ μηνών μέχρι να πάρουν ολοκληρωμένη σύνταξη. Μέχρι τότε λαμβάνουν προκαταβολή ίση με το 60% των αποδοχών τους.

Από 1/9/2013 περιμένουν εφάπαξ

Δεν είναι όμως μόνο η σύνταξη που καθυστερεί να εκδοθεί για τους εκπαιδευτικούς. Από 1/9/ 2013 δεν έχει δοθεί εφάπαξ. Περί τους 96 εκπαιδευτικούς από τη Μαγνησία περιμένουν δυόμισι χρόνια σχεδόν για να πάρουν εφάπαξ, στο οποίο αναμένονται νέες μειώσεις της τάξης του 20%.

Ετσι για παράδειγμα αν ένας εκπαιδευτικός με 35 χρόνια υπηρεσία έπαιρνε εφάπαξ 40.000 ευρώ, θα κληθεί να πάρει 32.000 ευρώ.

Αναμονή, καθυστερήσεις και μειώσεις αναμένοντα και στο μέρισμα που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί από το μετοχικό τους ταμείο και το ΤΕΑΔΥ.

Στο μέρισμα του μετοχικού που ενισχύεται από πόρους των ίδιων των εκπαιδευτικών αναμένεται μείωση κατά μέσο όρο 38%. Εκπαιδευτικός με 35 χρόνια υπηρεσία αντί να πάρει 207 ευρώ θα λάβει 124 ευρώ.

Αλλά και το μέρισμα από το ΤΕΑΔΥ αναμένεται να συρρικνωθεί από 8% έως 20%.

Και αυτά τα χρήματα οι εκπαιδευτικοί μπορεί να περιμένουν έως και 2,5 χρόνια για να τα εισπράξουν. «Οι μειώσεις στους μισθούς, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το γεγονός ότι από το 2010 δεν έχουν γίνει προσλήψεις αλλά και το κούρεμα των αποθεματικών, έχει οδηγήσει τα ταμεία σε τραγική κατάσταση», ανέφερε ο κ. Μούσιος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πλέον στο χώρο της εκπαίδευσης οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους ενεργούς εκπαιδευτικούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου