ΤΟΠΙΚΑ

100 κεράκια έσβησε το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου

100-κεράκια-έσβησε-το-1ο-επαλ-βόλου-123603

Δράσεις για την ανάδειξη της ιστορίας του σχολείου ετοιμάζει η Διεύθυνση

Τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής του σχολείου, γιόρτασε προχθές η σχολική οικογένεια του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου. Μάλιστα με αφορμή τα 100 κεράκια που έσβησε προχθές το σχολείο, η διεύθυνση του λυκείου ετοιμάζει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για την ανάδειξη της ιστορίας αλλά και της προσφοράς του σχολείου στην επαγγελματική εκπαίδευση στη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Προχθές μαθητές και εκπαιδευτικοί εκκλησιάστηκαν και συμμετείχαν σε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των ευεργετών του σχολείου. Ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, Νίκος Κατσαβριάς, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στους μαθητές, τους κάλεσε «να μην αποθαρρύνονται από φαινόμενα αναξιοκρατίας και μιζέριας» και να έχουν «πρότυπα προσωπικότητες όπως ο Καρτάλης που έδωσαν την περιουσία τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ αποφασίστηκε η διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων, προκειμένου να γνωρίσει η τοπική κοινωνία την ιστορία ενός σχολείου που ξεκίνησε τη διαδρομή του στη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση ως ιδιωτική σχολή και στη συνέχεια έγινε δημόσιο σχολείο. «Σε μια εποχή όπου τα πάντα τα περιμέναμε από το κράτος, είναι σημαντικό ότι ο Εμπορικός Σύλλογος τότε αποφάσισε να ιδρύσει μια ιδιωτική σχολή για την εκπαίδευση στελεχών στο εμπόριο και την οικονομία», σημείωσε ο κ. Κατσαβριάς.

Η ιστορία του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, ξεκινά στα 1900 όταν ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, ίδρυσε την Εμπορική Σχολή με στόχο την κατάρτιση μέσων στελεχών για εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, εργοστάσια κ.α. Η σχολή ήταν τριετής και ολοκληρώθηκε το σχολικό έτος 1902-03.

Το 1916 η σχολή έγινε δημόσια και εγκαθίσταται σε νέο κτίριο, με τον Ιωάννη Καρτάλη να κληροδοτεί 100.000 λίρες για τη Σχολή. Μερικά χρόνια αργότερα, μετατρέπεται σε εξατάξιο Οικονομικό Γυμνάσιο και με την κατάργησή του λειτούργησε ως 1ο ΤΕΛ Βόλου. Με την κατάργηση των ΤΕΛ έγινε 1ο ΤΕΕ Βόλου με Τομέα Οικονομίας – Διοίκησης συνεχίζοντας την παράδοση κατάρτισης μέσων οικονομικών και διοικητικών στελεχών. Το 2006 παίρνει τη σημερινή του μορφή ως 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, όπου λειτουργεί ο μοναδικός στην πόλη τομέας Διοίκησης και Οικονομίας, στον οποίο φοιτούν περί τους 270 μαθητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου