ΤΟΠΙΚΑ

Γέμισε αδέσποτα το Πήλιο

γέμισε-αδέσποτα-το-πήλιο-124451

Ζητούν από το δήμο Βόλου έλεγχο των δεσποζόμενων για την ηλεκτρονική τους σήμανση

Ημίαιμα τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, που είναι παρατημένα, χαμένα από τους ιδιοκτήτες τους ή γεννημένα αδέσποτα, κατακλύζουν τα χωριά του Πηλίου. Το πρόβλημα εντείνεται καθώς κάθε χειμώνα έως τον Ιανουάριο και κάθε άνοιξη προς καλοκαίρι έως τον Ιούνιο, καταγράφονται νέες γενιές αδέσποτων. «Στα χωριά γίνεται… πάρτι εγκατάλειψης ζώων», καταγγέλλει η εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Σωματείου Βόλου «Κόσμος και Φύση», κ. Φλωρίκα Τσιρογιάννη, ζητώντας άμεσο έλεγχο των ιδιοκτητών ζώων για τη σήμανση των σκύλων, με στόχο να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων.

Σύμφωνα με την κ. Τσιρογιάννη, τα αδέσποτα που κατακλύζουν χωριά του Πηλίου ήταν πρώην δεσποζόμενα. Οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν στους δρόμους, άρχισαν να αναπαράγονται και πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει. Την ίδια ώρα όπως επισημαίνει η ίδια σε ολόκληρο το Πήλιο κτηνίατροι υπάρχουν μόνο στα Καλά Νερά και στην Αργαλαστή και στη Ζαγορά κάθε Σαββατοκύριακο.

«Από το 2003 είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων. Ωστόσο το 80 – 85% των δεσποζόμενων δεν φέρουν το ειδικό τσιπάκι, που θα διευκόλυνε στον εντοπισμό των ιδιοκτητών και στον περιορισμό των ζώων που καταλήγουν αδέσποτα», επεσήμανε η κ. Τσιρογιάννη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε την περίπτωση στην Πορταριά. Η ίδια προχώρησε στην περισυλλογή 12 αδέσποτων από το χωριό, τα οποία έχει οδηγήσει σε περιφραγμένο χώρο στο τέλος του οικισμού και πάλι στην κεντρική πλατεία κυκλοφορούν τρία αδέσποτα, εκ των οποίων το ένα γέννησε και το άλλο είναι ετοιμόγεννο. «Εχουμε φθάσει ως φιλόζωοι στα όριά μας, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά», ξεσπά η κ. Τσιρογιάννη, ζητώντας από το δήμο Βόλου, να προχωρήσει σε ελέγχους στα δεσποζόμενα ζώα.

Σύμφωνα με την ίδια κάθε ιδιοκτήτης ζώου υποχρεούται να το σημάνει ηλεκτρονικά, μέσω του κτηνιάτρου γίνεται καταγραφή στη βάση δεδομένων του υπουργείου και με το χαρτί του κτηνιάτρου ο ιδιοκτήτης το δηλώνει και στον οικείο δήμο.

Το σωματείο Κόσμος και Φύση, ζητά με επιστολή προς τους αντιδημάρχους Κοινωνικής Μέριμνας και Δημοτικών Ενοτήτων, κ.κ. Αν. Μπατζιάκα και Δημ. Λιβογιάννη να ξεκινήσουν από τα χωριά επιχείρηση για τον έλεγχο της ηλεκτρονικής σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων, ως μία λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου