ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες περιστατικά ηλεκτρονικού εκφοβισμού

δεκάδες-περιστατικά-ηλεκτρονικού-εκ-125703

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ

Παραβιάζουν κωδικούς συμμαθητών τους στο Facebook, ανεβάζουν φωτογραφίες των «θυμάτων» τους για να τους κοροϊδέψουν, γράφουν πειραχτικά σχόλια, τους βρίζουν. Την ίδια ώρα μαθητές – θύματα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο, ζητούν από τους γονείς τους να αλλάξουν επίθετο, σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν μέχρι και στην αυτοκτονία…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, που βιώνουν δεκάδες παιδιά στην εφηβεία, ωστόσο λίγες υποθέσεις φθάνουν μέχρι τα γραφεία της Ασφάλειας Βόλου και από εκεί στη Δικαιοσύνη.

Χθες, με πρωτοβουλία του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου Αγιος Ιωσήφ Βόλου, ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής Ασφαλείας Βόλου, κ.κ. Β. Καραΐσκος και Γ. Ντιζές, μίλησαν στα παιδιά του σχολείου για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και τους απηύθυναν απλές συμβουλές για να αποφεύγουν τις «παγίδες» του κατά τ’ άλλα χρήσιμου διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, τα περιστατικά ηλεκτρονικού εκφοβισμού είναι δεκάδες ωστόσο λίγες υποθέσεις φθάνουν μέχρι τη δικαιοσύνη. «Πολλές φορές παρεμβαίνουμε εξωδικαστικά και τις λύνουμε», ανέφερε ο κ. Καραΐσκος. Πέρυσι σε όλη την Ελλάδα, μόλις 11 περιστατικά έφθασαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, εκ των οποίων δύο περιστατικά αφορούσαν στη Μαγνησία.

Το φαινόμενο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, σύμφωνα με τον κ. Ντιζέ, έχει θύτες κυρίως αγόρια στην ηλικία των 13 – 15 ετών, κατά τη διάρκεια δηλαδή του Γυμνασίου και αφορά σε εφήβους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τον εαυτό τους, που δεν μπορούν να πλησιάσουν εύκολα κορίτσια ή δεν έχουν εφηβικές σχέσεις, που επιλέγουν την προστασία της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους. Θύματά τους είναι αγόρια και κορίτσια, πολλές φορές εσωστρεφή, καλοί μαθητές ή μαθήτριες, ή συμμαθητές τους, τους οποίους ζηλεύουν.

Οπως επεσήμανε ο κ. Καραΐσκος, τα παιδιά θα πρέπει να εμπιστεύονται και συζητούν με τους γονείς τους, να τους συμβουλεύονται, να μην κρατούν μυστικό κάτι που γίνεται διαδικτυακά. Εμπιστοσύνη επίσης θα πρέπει να δείχνουν και στους εκπαιδευτικούς τους και στην κορυφή της «πυραμίδας» είναι οι αστυνομικοί για να δώσουν λύση στο πρόβλημα, όταν αυτό ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής Ασφαλείας Βόλου, κ.κ. Β. Καραΐσκος και Γ. Ντιζές έδωσαν συμβουλές στους μαθητές για τη σωστή χρήση του διαδικτύου σε εκδήλωση στον «Αγιο Ιωσήφ»

Δύο περιστατικά εκβιασμού με θύματα 14χρονες

Πέρυσι, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου, βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο περιστατικά εκβιασμού ανηλίκων.
Πρόκειται για δύο 14χρονες μαθήτριες της β’ Γυμνασίου, η μία με πρόβλημα νοητικής υστέρησης, που έπεσαν στις παγίδες που είχαν στήσει ένας άνδρας 30- 35 ετών από τη Μαγνησίας κι ένας άνδρας 40- 45 ετών από τη Λάρισα, αντίστοιχα.

Ο πρώτος, χαμηλής μόρφωσης, με μοναδική του περιουσία ένα καλό «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο είχε δημιουργήσει προφίλ 14χρονου στο Facebook, προσέγγισε τη μία μαθήτρια και κατάφερε να κερδίσει στην εμπιστοσύνη της σε σημείο που το κορίτσι του εκμυστηρεύονταν τα πάντα. Την προσέγγισε μιλώντας για το σχολείο, τα μαθήματα, την πορεία της σχολικής ύλης μέχρι που κατάφερε να της αποσπάσει φωτογραφίες με εσώρουχα και με αυτές να την εκβιάζει να του στείλει και γυμνές φωτογραφίες της για να μη δημοσιοποιήσει αυτές που είχε ήδη στην κατοχή του.

Ο δεύτερος, απόφοιτος δημοτικού δρούσε από τη Λάρισα και προσέγγιζε κυρίως κορίτσια που φαίνεται να είχαν σε κάποιο βαθμό νοητική υστέρηση. Και σε αυτή την περίπτωση, το κορίτσι, που έδειχνε εμπιστοσύνη στο διαδικτυακό της φίλο, γινόταν θύμα του. Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου, κατάφερε να εξιχνιάσει τις δύο υποθέσεις και να στείλει τους θύτες στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Εχει όμως παρέμβει δεκάδες φορές ακόμη με εξωδικαστικούς τρόπους για να σταματήσει ο εκβιασμός κυρίως από ανηλίκους προς ανηλίκους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου