Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-128286

Γράφει η Ελένη Χάνου

«Πού πας;», ρωτάει ο εκπαιδευτικός. «Πάω στο γιατρό δάσκαλε», λέει ο νεαρός παραβάτης που είναι φυλακισμένος και παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο της φυλακής.

Η εικόνα που παρουσιάζει, φέρνει σε δύσκολη θέση τον εκπαιδευτικό. Ο νεαρός περιφέρεται με 0 βαθμούς C, με βερμούδα και σαγιονάρα. Και ο δάσκαλος δεν έχει απέναντί του μόνο ένα νέο παιδί που έχει χάσει την ελευθερία του λόγω παραβατικής συμπεριφοράς που ανέπτυξε, αλλά ένα παιδί που δεν έχει ούτε τα αναγκαία.

Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες που περιέγραψε ο Προϊστάμενος του 33ου Δημοτικού Σχολείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, Θανάσης Καραγιάννης, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την εκπαίδευση στη φυλακή, που ολοκληρώθηκε στο Βόλο την προηγούμενη Κυριακή.

«Οπως πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί επηρεάζονται όταν στα δημόσια σχολεία βλέπουν μαθητές τους να λιποθυμούν από την πείνα, άλλο τόσο επηρεάζονται και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα σχολεία της φυλακής και βλέπουν νέα παιδιά να στερούνται το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και ταυτόχρονα να μην έχουν τα απαραίτητα, όπως ρούχα για το χειμώνα. Χρειάζεται καλύτερη φροντίδα και μέριμνα για τα παιδιά», είπε ο Θανάσης Καραγιάννης.

Ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο η μέριμνα για τους φυλακισμένους. Αλλά να υπάρξει μέριμνα και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Που ορίζονται να υπηρετήσουν σε σχολεία στις φυλακές, χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα εφόδια. Μιλάμε για την αναγκαία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στις φυλακές. Δεν έχουν να κάνουν με παιδάκια του δημοτικού. Αλλά με νεαρούς που γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής και έχουν διαφορετικές συμπεριφορές. Πολλές φορές εκπαιδευτικοί μπερδεύουν το εκπαιδευτικό έργο με το σωφρονισμό. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι οι ίδιοι εκπαιδευμένοι για την εκπαίδευση στις φυλακές. «Εχουμε κάνει παρεμβάσεις και σε επίπεδο υπουργείου για την ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία στις φυλακές», είπε ο Θανάσης Καραγιάννης, αναδεικνύοντας ένα βασικό έλλειμμα που υπάρχει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου