ΤΟΠΙΚΑ

Οικονομικός έλεγχος στο Γηροκομείο Βόλου

οικονομικός-έλεγχος-στο-γηροκομείο-β-130456

Φάκελο με παραστατικά από τη συναυλία κατέθεσε την Τετάρτη στη ΔΟΥ Βόλου ο παραιτηθείς πρόεδρος – Σήμερα, Παρασκευή στον Εισαγγελέα – Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Δημαρχείο

Το κατώφλι της ΔΟΥ Βόλου, πέρασε την Τετάρτη το πρωί, ο παραιτηθείς πρόεδρος του Γηροκομείου, Παύλος Πάνος, προκειμένου να καταθέσει το φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία και τα παραστατικά από τη συναυλία που έδωσε ο Αντώνης Ρέμος υπέρ του ιδρύματος. Ο φάκελος κατατέθηκε μετά από πρόσκληση ελέγχου της εφορίας προς το ίδρυμα στις 21 Ιανουαρίου, ενώ τα ίδια στοιχεία, ο κ. Πάνος θα καταθέσει σήμερα, Παρασκευή, στην Εισαγγελία Βόλου, ζητώντας ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης. Την ίδια ημέρα εργαζόμενοι του Γηροκομείου, ηλικιωμένοι και συγγενείς τους, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Δημαρχείο Βόλου για να δηλώσουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του κ. Πάνου και να υπογραμμίσουν την ανάγκη εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο, την Τετάρτη κατέθεσε τα στοιχεία της συναυλίας του Αντ. Ρέμου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο Βόλο, στην εφορία, απ’ όπου έγινε πρόσκληση ελέγχου του ιδρύματος στις 21 Ιανουαρίου. Οπως είχε αναφέρει και σε συνέντευξη Τύπου, το Γηροκομείο, εισέπραξε από τη συναυλία ως ποσό ενίσχυσης 5.850 ευρώ, ωστόσο καλείται να καταβάλλει σχεδόν διπλάσιο φόρο, μαζί με το πρόστιμο και τις προσαυξήσεις. Προϋπόθεση απαλλαγής από τον ΦΠΑ ήταν η δικαιολόγηση των εξόδων με τα αντίστοιχα παραστατικά. Ο φάκελος της συναυλίας κατατέθηκε στην εφορία και πλέον ελέγχεται. Ο κ. Πάνος, ανέφερε προχθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι ο ίδιος φάκελος θα κατατεθεί και στην Εισαγγελία μαζί με σημείωμα του ιδίου που θα ζητά να γίνει ενδελεχής έλεγχος για να αποδειχθεί ότι το Γηροκομείο δεν είχε καμία ανάμιξη στη συναυλία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Εισαγγελία έχει διαταχθεί από το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με τον κ. Πάνο προκαταρκτική εξέταση για το Γηροκομείο, με βάση καταγγελίες του πρώην διευθυντή του ιδρύματος που απολύθηκε «για 28 λόγους». Το φάκελο με τις καταγγελίες που εμφανίζουν τον κ. Πάνο «ως εργολάβο του ιδρύματος» είχε προσκομίσει στον Εισαγγελέα ο εκλεγείς δήμαρχος Αχ. Μπέος.

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Γηροκομείο και την παραίτηση του προέδρου, Π. Πάνου, η «οικογένεια» του ιδρύματος βγαίνει στο δρόμο.

Προγραμματίζει για σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Βόλου. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι, συγγενείς των φιλοξενούμενων. Οπως αναφέρεται στην πρόσκληση του προσωπικού για την κινητοποίηση, «σκοπός αυτής της διαμαρτυρίας είναι να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στο πρόσωπο του Προέδρου μας κ. Παύλου Πάνου και του Διοικητικού Συμβουλίου και να τονίσουμε την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος».

Αγωνία για την επόμενη ημέρα στο Γηροκομείο

Η παραίτηση του Παύλου Πάνου από τη θέση του προέδρου του Γηροκομείου, ήταν κεραυνός εν αιθρία για προσωπικό και ηλικιωμένους που διαβιούν στο ίδρυμα. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν κάνει ιδίως τους εργαζόμενους να αγωνιούν για την επόμενη ημέρα στο Γηροκομείο: αν θα υπάρξει και ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης στη θέση του προέδρου, μήπως χρειαστεί να ξαναβιώσουν ό,τι έζησαν το 2013.

«Το προσωπικό δεν είναι διατεθειμένο να βιώσει ό,τι είχε περάσει τα τελευταία χρόνια. Το 2013 το διοικητικό συμβούλιο, μας άφησε στο έλεος του Θεού, με πολλά χρέη, οφειλές μισθοδοσιών πολλών μηνών. Ολα είχαν σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία του Γηροκομείου και στην επιβίωση τη δική μας και των οικογενειών μας. Μην ξεχνάμε ότι τότε το Γηροκομείο συνέχισε να λειτουργεί χάρη στην ευαισθησία και το φιλότιμο του προσωπικού», ανέφερε η κ. Δέσποινα Μπουντούρη από την υπηρεσία γενικών καθηκόντων του Γηροκομείου.

Σύμφωνα με την κ. Αναστασία Γκουράρου από τη διοικητική υπηρεσία του ιδρύματος, σε περίπτωση παραίτησης όλου του διοικητικού συμβουλίου, θα πρέπει να οριστούν νέα μέλη από την Περιφέρεια και από το Φιλανθρωπικό Σωματείο. «Το ζήσαμε το 2013 όταν παραιτήθηκαν και τις δύο φορές τα διοικητικά συμβούλια που θα αναλάμβαναν το Γηροκομείο και ήταν άτομα που είχε ορίσει η Περιφέρεια, η Μητρόπολη και ο Δήμος. Γιατί παραιτήθηκαν; Ποιος θα έπαιρνε την «καυτή πατάτα» στα χέρια του;», αναφέρει η κ. Γκουράρου.

Οι εργαζόμενοι εξάρουν την προσφορά του κ. Πάνου αλλά και ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου κατά τα δύο χρόνια της θητείας του στο Γηροκομείο. «Σε διάστημα 22 μηνών, κατάφερε να καταβάλλεται μηνιαίως η αμοιβή των εργαζομένων ώστε να μην υπάρχουν νέες οφειλές, πέραν των δεδουλευμένων του 2013 για τα οποία υπεύθυνη είναι η προηγούμενη διοίκηση», σημείωσε η κ. Βαρβάρα Ψαθά από τη νοσηλευτική υπηρεσία.

«Ηρθε κοντά μας, μας ενημέρωνε για ό,τι συνέβαινε στο Γηροκομείο, υπήρχε πλήρης διαφάνεια, μαζί παίρναμε αποφάσεις, μαζί προχωρούσαμε. Δημιουργήθηκε ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας των εργαζομένων και διαμονής των ηλικιωμένων», επισημαίνει από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός Ματίνα Πατσή. «Δεν δεχόμαστε την παραίτησή του που την προκάλεσαν εξωγενείς παράγοντες. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα συνεχίσει μαζί μας», λέει από την πλευρά της κ. Τέρη Αδάμου – φυσικοθεραπεύτρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου