ΤΟΠΙΚΑ

Παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού ζητά ο δήμος Βόλου από το ΤΑΙΠΕΔ

παραχώρηση-της-χερσαίας-ζώνης-του-λιμ-130685

Παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Βόλου, στο δήμο για την εκμετάλλευσή της προς όφελος των πολιτών, διεκδικεί ο δήμος από το ΤΑΙΠΕΔ.

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, Σ. Πιτσιόρλα, ο ασκών καθήκοντα δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, ζητά να περιέλθει στο δήμο το τμήμα του λιμανιού που ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2014, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, είχε προχωρήσει σε επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης του λιμανιού σε συγκεκριμένα τμήματα: το διοικητικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να εξαιρεθούν από τη δικαιοδοσία του το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, η περιοχή μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τα δύο λυόμενα, τμήματα στα Παλαιά και οι λιμενικές ζώνες στην Αγριά και την Αμαλιάπολη.

Με βασικά επιχειρήματα ότι τα επίμαχα κομμάτια της χερσαίας ζώνης δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικούς σκοπούς, αλλά και επικαλούμενος το οικονομικό κόστος, όπως για τη συντήρηση του πρασίνου στον πάρκο, ο ΟΛΒ γνωμοδότησε υπέρ του επανακαθορισμού, απόφαση που είχε διαβιβάστηκε στο Ελληνικό Δημόσιο προς έγκριση.

Πέραν των συγκεκριμένων τμημάτων, ο δήμος Βόλου διεκδικεί και την παραλιακή ζώνη, δεδομένου ότι οι δημοτικές υπηρεσίες είναι εκείνες που φροντίζουν για την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και το πράσινο. Οπως αναφέρει στην επιστολή του προς το ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Θεοδώρου, «με την ύπαρξη του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης του ουσιαστικά αποκόπτεται η επαφή του πολεοδομικού συγκροτήματος με τη θάλασσα».

«Θα θέλαμε να φέρουμε το θέμα της συνέχειας πόλης και παραλιακού μετώπου και να ζητήσουμε την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου για να την χρησιμοποιούμε σε τμήματα όπου δεν αναπτύσσονται λιμενικές δραστηριότητες για την αναψυχή των πολιτών, δεδομένου ότι οι πολίτες προσέρχονται στο δήμο για την επίλυση των θεμάτων τους κι όχι στο ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί για εκείνους έναν απρόσωπο οργανισμό», αναφέρει ο κ. Θεοδώρου.

Ο ίδιος μάλιστα προαναγγέλλει πρόταση για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του λιμανιού με τη συμμετοχή του δήμου Βόλου.

Εκπροσώπηση και κόμβος

Στην ίδια επιστολή τίθενται δύο ακόμη ζητήματα: της συμμετοχής του δήμου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, αλλά και στην υλοποίηση της μελέτης που έγινε από τον Ο.Λ.Β. για τον κυκλικό κόμβο στην είσοδο του λιμανιού στην περιοχή της Μπουρμπουλήθρας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου