ΤΟΠΙΚΑ

«Απώλειες» μισού εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία

απώλειες-μισού-εκατ-ευρώ-από-τα-δημο-131654

Λόγω ανείσπρακτων λογαριασμών ΔΕΗ και άρα ανταποδοτικών τελών – Την οικονομική δυσχέρεια πολιτών μαρτυρούν οικονομικά στοιχεία του δήμου

Την οικονομική δυσχέρεια πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ανάμεσα σε άλλες υποχρεώσεις, «μαρτυρούν» και τα οικονομικά στοιχεία του δήμου Βόλου. Το 2015 τα ταμεία του δήμου έκλεισαν με τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω ΔΕΗ, να υπολείπονται κατά μισό εκατ. ευρώ περίπου του προϋπολογισμού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα ανταποδοτικά τέλη ο δήμος Βόλου εισπράττει μέσω ΔΕΗ, η οποία αποδίδει στα δημοτικά ταμεία το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε καταναλωτή με την είσπραξη των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Βόλου για το 2015 είχαν προϋπολογιστεί 13.408.629,84 ευρώ, εισπράχθηκαν όμως 12.965.655,97 ευρώ. Η «απώλεια» αφορά σε 442.973,87 ευρώ. Σχεδόν μισό εκατ. ευρώ είναι τα τέλη που δεν κατέληξαν στο δήμο Βόλου, λόγω της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το συγκεκριμένο ποσό πάντως δεν πρέπει να θεωρείται «χαμένο». Κι αυτό γιατί το επόμενο διάστημα με την αποπληρωμή λογαριασμών θα πιστώνονται στο δήμο και τα αντίστοιχα ποσά που αντιστοιχούν στα δημοτικά τέλη.

Είναι ενδεικτικό όμως της δυστοκίας που αντιμετωπίζουν δημότες ως προς την τακτοποίηση λογαριασμών ΔΕΚΟ, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα Χριστούγεννα πλήρωσαν χρέη

Την ίδια ώρα, συνεπείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία ως προς την καταβολή των τελών ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων εμφανίζονται οι καταστηματάρχες εστίασης στο Βόλο.

Από το σύνολο των 250 καταστημάτων οι 220 έχουν πληρώσει τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, εκ των οποίων οι 17 με πρόστιμο.

Ιδιαίτερη μάλιστα κίνηση για την εξόφληση των οφειλών τους παρατηρήθηκε στα δημοτικά ταμεία, στο τέλος του χρόνου, οπότε και λόγω της εορταστικής κίνησης στα μαγαζιά, οι τζίροι αυξήθηκαν και πολλοί φρόντισαν για την τακτοποίηση των οφειλών τους.

Στην οικονομική υπηρεσία εκκρεμούν για το 2015 πρόστιμα για υπέρβαση του ορίου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων που δεν κατέβαλλαν περίπου 15 επιχειρηματίες, ενώ υπολογίζεται ότι περί τους 18 καταστηματάρχες, περιφερειακά του Βόλου λειτούργησαν το προηγούμενο έτος χωρίς άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Αυτό έγινε γιατί δεν υπήρχε -έως και το Σεπτέμβριο- δημοτική αστυνομία προκειμένου να ελέγξει τα καταστήματα, με αποτέλεσμα, μαγαζιά να λειτουργήσουν, να κλείσουν για το χειμώνα και τα δημοτικά ταμεία να χάσουν μέρος των εσόδων που θα είχαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου