ΤΟΠΙΚΑ

Προκαταρκτική για το Γηροκομείο διατάχθηκε από την Εισαγγελία Βόλου

προκαταρκτική-για-το-γηροκομείο-διατ-131984

Π. Πάνος: «Δεν είναι η δουλειά μου να τρέχω στον Εισαγγελέα» – Αιχμές κατά Αχ. Μπέου για τη συναυλία Ρέμου και κατά πρώην Διευθυντή του ιδρύματος

Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση του Γηροκομείου Βόλου, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Βόλου. Αφορμή αποτέλεσε φάκελος που κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο στον Εισαγγελέα ο εκλεγείς δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, μετά από καταγγελία που δέχθηκε στο γραφείο του. Χθες, ο παραιτηθείς πρόεδρος του Γηροκομείου Παύλος Πάνος, πήγε στον Εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του για τα όσα του προσάπτονται. Πριν περάσει την πόρτα της Εισαγγελίας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου παρουσία των εργαζομένων στο ίδρυμα αλλά και ηλικιωμένων. «Δεν περίμενα να ακούσω ευχαριστώ για τα όσα έχω προσφέρει στο ίδρυμα. Αλλά δεν είναι η δουλειά μου να τρέχω στον Εισαγγελέα και να δημιουργούνται σκιές γύρω από το όνομά μου. Εργάζομαι από τα 8 μου χρόνια και δεν έχω δώσει δικαίωμα σε κανένα. Μου ρίχνουν λάσπη ότι είμαι δήθεν εργολάβος στο Γηροκομείο», εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του ο κ. Πάνος, αρνούμενος να ανακαλέσει την απόφασή του «αν δεν αποσυρθούν οι καταγγελίες από την Εισαγγελία ή αν δεν τεθεί σύντομα ο φάκελος στο αρχείο». Ο ίδιος πάντως πέρασε στην αντεπίθεση καταθέτοντας στην εφορία φάκελο με όλα τα στοιχεία της συναυλίας Αντ. Ρέμου για την ενίσχυση του Γηροκομείου, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Μπέου ότι διαχειρίστηκε τα χρήματα και ότι απουσιάζουν αποδείξεις για μέρος των εσόδων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Δεν θέλω να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο». Με αυτά τα λόγια, ο κ. Πάνος ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου για τα τεκταινόμενα στο Γηροκομείο, μετά το φάκελο που κατέθεσε στον Εισαγγελέα ο εκλεγείς δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος. Οπως έκανε γνωστό ο κ. Πάνος, ο Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση τον περασμένο Νοέμβριο και χθες, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου θα πήγαινε να καταθέσει τις απόψεις του.

Ο κ. Πάνος, προχώρησε σε απολογισμό της θητείας από τη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι του ιδρύματος και μέχρι το περασμένο Σάββατο, οπότε και αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε την παραίτησή του: πλούσιο κοινωνικό έργο, επισκευές των κτιρίων με αποτέλεσμα να διατεθούν προς ενοικίαση 13 από αυτά μέσα στο 2015, αλλαγή των ρολογιών ΔΕΗ και νερού από το όνομα του Γηροκομείου στους ενοικιαστές προκειμένου σε αυτούς να βεβαιώνονται οι οφειλές, αύξηση των εισπράξεων από ενοίκια στο 56%, αύξηση των εισπράξεων των διαβιούντων, μείωση των οφειλών προς το προσωπικό και σε προμηθευτές. Επιπλέον αυξήθηκαν οι δωρεές σε χρήμα σε 198.000 ευρώ περίπου για το 2015 και οι δωρεές τροφίμων κατά 150%. Η δε ψαλίδα στον προϋπολογισμό, χάρη στη χρηστή διοίκηση και οικονομία, έκλεισε κατά 500.000 ευρώ και πλέον.

Κι όλα αυτά ενώ ο ίδιος ως επιχειρηματίας δεν μπορεί να λάβει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα επειδή είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Γηροκομείου που οφείλει στο ΙΚΑ 1,2 εκατ. ευρώ.

Οπως επεσήμανε και επιβεβαίωσαν εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι που ήταν παρόντες στη συνέντευξη Τύπου, επί δύο χρόνια που ο κ. Πάνος ανέλαβε την «καυτή πατάτα» να μπει μπροστά στο ίδρυμα, έκανε δουλειά προς όφελος του Γηροκομείου.

«Αν εγώ είμαι λαμόγιο θα κριθώ από την κοινωνία του Βόλου. Δουλεύω από τα οκτώ μου χρόνια. Δεν έχω δώσει κανένα δικαίωμα, Ούτε φυλακή πήγα, ούτε μέλος εγκληματικής οργάνωσης χαρακτηρίστηκα», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας στις αιχμές του εκλεγέντος δημάρχου Βόλου, Αχ. Μπέου, ότι πρόκειται για «λαμόγιο».

Για την εργολαβία

Ο κ. Πάνος υποστηρίζει ότι ο φάκελος που κατατέθηκε στην Εισαγγελία από τον κ. Μπέο περιέχει στοιχεία που προσκόμισε ο πρώην Διευθυντής, Κ. Τριχιάς, η σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου του οποίου, με απόφαση του Δ.Σ. του ιδρύματος τον Ιούλιο του 2015, καταγγέλθηκε «για 28 λόγους που συνιστούν πειθαρχικά παραπτώματα και έχουν προκαλέσει χρόνια ζημιά στο Γηροκομείο».

Απαντώντας δε στο περιεχόμενο των καταγγελιών που κατέληξαν στον Εισαγγελέα και σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Πάνος εμφανίζεται «ως εργολάβος του Γηροκομείου», αναφέρθηκε σε ένα προς ένα τα σημεία.

Για τις εργασίες επισκευής, ανακαίνισης και ελαιοχρωματισμού του Γηροκομείου, ανέφερε ότι απασχολήθηκαν 7 Αλβανοί οι οποίοι χρωστούσαν ενοίκια στο Γηροκομείο από τα διαμερίσματα στα οποία έμεναν άνω των 30.000 ευρώ και υπέγραψαν υπεύθυνες δηλώσεις για να εργαστούν και να εξοφλήσουν το χρέος τους. «Κόπηκαν τόσα τιμολόγια όσα και τα ενοίκια που χρωστούσαν. Οσον αφορά τα χρώματα που τα πήρα από εμένα, το έκανα γιατί τα έδωσα σε τιμή κόστους. Για τα υπόλοιπα, φορολογήθηκα και πλήρωσα και ΦΠΑ», είπε ο κ. Πάνος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δωρεά χρωμάτων προς το δήμο Βόλου για τον ελαιοχρωματισμό σχολείων. «Εχω κόψει τιμολόγια ότι τα χρώματα αποτελούν δωρεά αλλά από τις τεχνικές υπηρεσίες δεν τα παραλαμβάνουν», κατήγγειλε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι τα χρώματα έγιναν δεκτά όχι όμως και τα παραστατικά που τα συνόδευαν.

Για τη συναυλία Ρέμου

Ο παραιτηθείς πρόεδρος του Γηροκομείου ανέφερε χθες, ότι θα καταθέσει στην εφορία φάκελο με όλα τα στοιχεία για τη συναυλία Αντώνη Ρέμου που δόθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για την οικονομική ενίσχυση του Γηροκομείου.

Οπως σημείωσε κόπηκαν 1.350 εισιτήρια των 20 ευρώ και 98 των 10 ευρώ, με το σύνολο των εσόδων να ανέρχεται στο ποσό των 27.980 ευρώ. Από αυτά τα 5.380 δόθηκαν στο Γηροκομείο συν 500 ευρώ από εισιτήρια που διέθεσε το Γηροκομείο στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Είχε υπογραφεί πρωτόκολλο παραλαβής και εκκαθάρισης εισιτηρίων της συναυλίας «στο οποίο ρητά ανεγράφη ότι για το υπολειπόμενο ποσό των 22.100 ευρώ θα υποβληθούν σχετικά παραστατικά δαπανών».

Για το υπόλοιπο ποσό εκδόθηκαν δύο παραστατικά: 6.300 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη και τις μετακινήσεις και 7.200 ευρώ για αμοιβές μουσικών. Υπολείπεται ποσό 9.100 ευρώ για το οποίο δεν υπάρχουν παραστατικά.

Ο κ. Πάνος υποστήριξε ότι το Γηροκομείο δεν έπιασε χρήματα στα χέρια του κι ότι ο κ. Μπέος διαχειρίστηκε τα χρήματα. «Το μοναδικό συμβόλαιο που υπογράψαμε ως Γηροκομείο ήταν με τον κ. Ρέμο ο οποίος έδωσε τη συναυλία δωρεάν. Για φώτα, τεχνικούς κ.τ.λ. μιλούσε ο κ. Μπέος», είπε ο κ. Πάνος, ενώ το μέλος της διοίκησης Σοφία Βαρλάμη ανέφερε ότι η συνεργάτιδα του Δημάρχου Ανδριάννα Χασανδρινού έκανε τις εισπράξεις από τα εισιτήρια. «Ο κ. Μπέος μπροστά μας απευθύνθηκε στην κ. Χασανδρινού και της είπε: τα 20.000 ευρώ τα έχω εγώ», υποστήριξε η κ. Βαρλάμη για να υπογραμμίσει ότι το Γηροκομείο δεν έκανε καμία διαχείριση χρημάτων.

Αντίθετα σύμφωνα με τον κ. Πάνο, ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος του Γηροκομείου ως φυσικό πρόσωπο που πλήρωσε για τη διαμονή των στελεχών της συναυλίας σε ξενοδοχείο, ποσό ύψους 535 ευρώ.

Και επιπλέον, ενώ επανειλημμένα ζητούσε από το δήμαρχο τα παραστατικά για το υπόλοιπο των 9.100 ευρώ προκειμένου να δικαιολογηθεί στην εφορία και να μην επιβληθεί ΦΠΑ ή έστω τα ονόματα των εταιρειών, «ο Μπέος δεν δεχόταν καν να μιλήσει».

Ο κ. Πάνος παρέδωσε αλληλογραφία με την οποία επίμονα η διοίκηση του ιδρύματος ζητούσε τα παραστατικά αλλά και την απάντηση του δημάρχου, βάσει της οποίας το αίτημα του Γηροκομείου είναι παράλογο δεδομένου ότι δεν είχε «καμία γνώση ή συμμετοχή στη διοργάνωση, πολλώ δε μάλλον στη διαχείριση των εσόδων και των εξόδων της συναυλίας. Εάν εσείς δώσατε χρήματα σε εργαζόμενους, μουσικούς, τεχνικούς, ξενοδοχεία, μεταφορές και λοιπά απαιτούμενα μιας συναυλίας χωρίς να λάβετε παραστατικά αυτό είναι κάτι που αφορά εσάς».

Σήμερα, το Γηροκομείο, καλείται να καταθέσει στην εφορία το ποσό που εισέπραξε από τη συναυλία και επιπλέον χρήματα από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στο πλευρό του παραιτηθέντος προέδρου βρέθηκαν εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο ίδρυμα

Δεν ανακαλεί την παραίτησή του ο κ. Πάνος αν δεν αποσυρθεί η καταγγελία από την Εισαγγελία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου