ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες οικοδομές χωρίς θέρμανση

εκατοντάδες-οικοδομές-χωρίς-θέρμανσ-133643

Οσες κεντρικές θερμάνσεις λειτουργούν έχουν μειώσει τις ώρες

Εκατοντάδες οικοδομές λειτουργούν χωρίς κεντρική θέρμανση στο πολεοδομικό συγκρότημα. Οι ένοικοι έδωσαν εντολή στους διαχειριστές να κλείσουν τους κεντρικούς καυστήρες και ο καθένας προσπαθεί να ζεστάνει το διαμέρισμά του, επιστρατεύοντας air condition, σόμπες, τζάκια και σώματα αλογόνου. Οσοι καυστήρες είναι σε λειτουργία λειτουργούν με το… σταγονόμετρο: για δύο – τρεις ώρες τα βράδια και στις μεγάλες παγωνιές για ένα δίωρο το μεσημέρι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κορδελούλη, 7 στις 10 πολυκατοικίες δεν έχουν κεντρική θέρμανση. «Μόλις το 25% – 30% των πολυκατοικιών λειτουργούν τις κεντρικές θερμάνσεις», ανέφερε επισημαίνοντας ότι η κατάσταση γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη.

Οι αποφάσεις για το κλείσιμο των κεντρικών θερμάνσεων λήφθηκαν στις γενικές συνελεύσεις με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ιδιοκτήτες δεν συμφωνούν για την πληρωμή του πετρελαίου ή έγιναν διακοπές λόγω μη έγκαιρης πληρωμής χρεών. Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αποφάσισαν να περάσουν σε αυτονομία, άλλοι «παλεύουν» το χειμωνιάτικο κρύο με σώματα αλογόνου, σόμπες και air condition.

Ενοικοι διαμερισμάτων προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξοικονομήσουν χρήματα και επιλέγουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης ή μειώνουν τις ώρες λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων.

Οπως ανέφερε ο κ. Δημ. Λούμας από την ΚΑΠ-ΠΑ Διαχειριστική, κάθε χρόνο οι καταναλώσεις μειώνονται. «Αν πέρυσι το Δεκέμβριο για παράδειγμα τα καλοριφέρ έκαψαν 100 ώρες, φέτος οι ώρες μειώθηκαν. Επίσης, όσοι λειτουργούν με ωράριο, αντί για 7-8 ώρες θέρμανση την ημέρα, μείωσαν τη λειτουργία των καλοριφέρ στο μισό», ανέφερε ο κ. Λούμας.

«Κυρίως οι κεντρικές θερμάνσεις που λειτουργούν είναι μόνο το βράδυ για κανένα τρίωρο. Στις μεγάλες παγωνιές μας ειδοποιούν κι ανάβουμε σώματα και για δύο ώρες το μεσημέρι», είπε από την πλευρά του ο κ. Κορδελούλης.

Συσσωρεύονται οι οφειλές

«Πολλές οικοδομές λειτουργούν με ανοχή», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Κορδελούλης μιλώντας για ανοχή των συντηρητών ανελκυστήρων που μένουν απλήρωτοι, για ανοχή των ίδιων των διαχειριστών τους οποίους φεσώνουν όμιλοι πολυκατοικιών.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση μάλιστα, αναγκάζει εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών, να επιλέγουν ποιες οικοδομές θα αναλάβουν. «Τα προβλήματα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Στο πλαίσιο αυτό εμείς έχουμε προχωρήσει σε επιλογές πολυκατοικιών», ανέφερε ο κ. Λούμας.

Διακανονισμοί

Στο σύνολο σχεδόν των πολυκατοικιών και εξαιτίας των χρεών που υπάρχουν από ενοίκους διαμερισμάτων, έχει γίνει διακανονισμός πληρωμής των λογαριασμών των δημοσίων οργανισμών.

Ο κ. Κορδελούλης επεσήμανε ωστόσο ότι αίτημα είναι η αύξηση των δόσεων πληρωμής των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών φυσικού αερίου σε τουλάχιστον δέκα, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των λογαριασμών που τρέχουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου