ΤΟΠΙΚΑ

«Λουκέτα» διαμαρτυρίας στα καταστήματα εστίασης

λουκέτα-διαμαρτυρίας-στα-καταστήμ-133673

Με τζίρο 100 ευρώ, τα 120 ευρώ είναι έξοδα

Λουκέτα διαμαρτυρίας αναμένεται να κλειδώσουν μαζικά και τα καταστήματα εστίασης στη Μαγνησία, την επόμενη Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο πανελλαδικής – πανεργατικής κινητοποίησης. Το ασφαλιστικό – φορολογικό «καίει» τους ελεύθερους επαγγελματίες που όχι απλώς φυτοζωούν, αλλά μπαίνουν καθημερινά «μέσα». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου, Κώστας Μπίσδρας για τζίρο 100 ευρώ τα 120 είναι έξοδα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε ανατροπή της απόφασης που είχαν λάβει προ πενθημέρου για τη μη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση της επόμενης Πέμπτης, προχώρησαν χθες τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας.

Αρχικά οι καταστηματάρχες αρνήθηκαν το 24ωρο λουκέτο στα καταστήματα εστίασης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για… πυροτέχνημα. Είχαν μάλιστα αντιπροτείνει τριήμερη απεργία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, η απόφαση συμμετοχής στην απεργία ήταν οριακή, με δύο ψήφους υπέρ, δύο κατά και ένα λευκό.

Από σήμερα μάλιστα, μέλη του Συλλόγου θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, προκειμένου η συμμετοχή στην απεργία να είναι καθολική.

Το νέο ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό «καίει» τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κι αυτό γιατί είναι ήδη χρεωμένοι και κάθε μέρα που περνά μπαίνουν όλο και πιο μέσα οικονομικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίσδρα, «αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η καθημερινότητα είναι σκληρή για εμάς τους επαγγελματίες».

Με το που βάζει το κλειδί στην πόρτα, ένας καταστηματάρχης έχει να πληρώσει τους προμηθευτές και να επιβαρυνθεί με τον αυξημένο ΦΠΑ στα σκληρά ποτά και τον ειδικό φόρο στο κρασί, ενώ ο τιμοκατάλογός του παραμένει σταθερός. Εχει επίσης να πληρώσει υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, νερό, ενοίκια. «Ειδικά για τα ενοίκια δεν ξέρουν τι ζητάνε. Πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν από συναδέλφους ακόμη και τα διπλάσια ενοίκια. Βλέπουν κόσμο και νομίζουν ότι υπάρχουν χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίσδρας.

Στον κατάλογο των εξόδων η ΑΕΠΙ και η GEA, η πληρωμή του προσωπικού, οι ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό αλλά και οι εισφορές των ίδιων των ιδιοκτητών προς το ασφαλιστικό τους ταμείο. «Πολλοί που είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις, το καλοκαίρι λόγω capital control τις έχασαν», ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου.

Επίσης υπάρχουν και τα δημοτικά τέλη, όχι μόνο τρέχοντα αλλά και παλιές οφειλές που έχουν προσαυξηθεί με έξοδα. «Για κάθε 100 ευρώ τζίρο, τα 120 ευρώ είναι έξοδα», σημείωσε ο κ. Μπίσδρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου