ΤΟΠΙΚΑ

Ανάγκη προσλήψεων στη ΔΕΥΑΜΒ

ανάγκη-προσλήψεων-στη-δευαμβ-140054

Μαζεύονται τα ρεπό, λόγω λιγοστού προσωπικού και μεγάλων αναγκών της επιχείρησης

Την επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού στη ΔΕΥΑΜΒ, έθεσε ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Δημήτρης Κουτσιφέλης. Αφορμή αποτέλεσε ο καθορισμός της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων που εγκρίθηκε ομόφωνα στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιφέλη, η χορήγηση ρεπό σε εργαζόμενους, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα των υπερωριών για τους υπαλλήλους που θα κληθούν να εργαστούν για την κάλυψη αναγκών της επιχείρησης, καταστρατηγείται. «Υπάρχουν εργαζόμενοι που θα εργαστούν 250 ημέρες, υπάρχουν όμως και εργαζόμενοι που εργάζονται και 270 ημέρες το χρόνο. Σωρεία ρεπό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χωρίς επιπλέον αποζημίωση», σημείωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων μιλώντας για ένα αντικειμενικό πρόβλημα από τη στιγμή που το προσωπικό είναι λιγοστό.

Οπως υπογράμμισε η ίδιος, κάθε χρονιά που τελειώνει βρίσκει εργαζόμενους με χρωστούμενα ρεπό. «Θα πρέπει το ζήτημα να διευθετηθεί», ανέφερε και τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η δρομολόγηση προσλήψεων προσωπικού.

«Προγραμματισμός για προσλήψεις ήδη έχει γίνει προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των υπηρεσιών. Ωστόσο το θέμα των προσλήψεων δεν αφορά στη θέληση της ΔΕΥΑΜΒ», απάντησε ο αντιπρόεδρος Στέργιος Παπαευσταθίου.

Το σώμα ενέκρινε ομόφωνα τις υπερωρίες ανά διεύθυνση και τμήμα στη ΔΕΥΑΜΒ για το 2016, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού και ταυτόχρονα να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας.

Η υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού κρίνεται επιβεβλημένη τόσο τα απογεύματα και βράδια όσο και τις Κυριακές, τις εξαιρέσιμες ημέρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται έκτακτες, εποχιακές ή επείγουσες απρόβλεπτες υπηρεσιακές ανάγκες ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής, τακτική, εύρυθμη, ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, των δικτύων και των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΜΒ.

Συνολικά για το 2016 προβλέπεται δαπάνη για υπερωρίες ύψους 92.599 ευρώ. Σύμφωνα με την εισήγηση η υπερωριακή εργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 ώρες ανά εργαζόμενο για κάθε εξάμηνο και τις 96 ώρες για νυχτερινή εργασία, Κυριακές και αργίες. Για την απασχόληση του προσωπικού (πλήρες ωράριο) κατά την ημέρα ανάπαυσης, δεν θα καταβάλλεται αμοιβή και θα χορηγείται ως ημέρα ανάπαυσης άλλη εργάσιμη ημέρα της προσεχούς εβδομάδας, καθοριζόμενη από τον Προϊστάμενο της Οργανικής Μονάδας που ανήκει ο κάθε απασχολούμενος.

Γνωμοδότηση για τον Πρόεδρο

Στην ίδια συνεδρίαση ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Δημ. Κουτσιφέλης, έθεσε ζήτημα πιθανής ακύρωσης του συνόλου των αποφάσεων που έχει λάβει το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης εξαιτίας της μη αναπλήρωσης της θέσης του προέδρου από τη στιγμή που ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος έχει τεθεί σε αργία.

«Η πρόσκληση απευθύνεται σε δέκα μέλη. Ομως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι 11. Προφανώς και υπάρχει θέμα με την αργία του δημάρχου. Ομως ίσως υπάρχει θέμα τυπικότητας και ορθότητας των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Κουτσιφέλης.

«Εχουμε ενημερωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα», απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου, ωστόσο, το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Πέγιος, πρότεινε να υπάρξει γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας για να μην υπάρχει καμία «σκιά».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Μπλόκο» λόγω απεργίας δικαστικών επιμελητών

Η απεργία που συγκλονίζει το χώρο της Δικαιοσύνης, «μπλοκάρει» την επίδοση στη ΔΕΥΑΜΒ της απόφασης του δικαστηρίου βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν λαμβάνειν αναδρομικά από το 2013, τα ποσά που παρανόμως περικόπηκαν από τους μισθούς τους στο πλαίσιο εφαρμογής μνημονιακών απαιτήσεων.

Με τη λήξη της χθεσινής πρώτης για το νέο έτος έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Κουτσιφέλης, ενημέρωσε το σώμα, ότι η απόφαση του Εφετείου έχει εκδοθεί και έχει καθαρογραφτεί και μόλις λήξει η απεργία στο χώρο της δικαιοσύνης θα επιδοθεί στην επιχείρηση, μέσω δικαστικού επιμελητή.

«Οι εργαζόμενοι κέρδισαν τελεσίδικα την αγωγή που είχαν καταθέσει και η πρώτη μισθοδοσία θα πρέπει να σέβεται τη δικαστική απόφαση», ανέφερε ο κ. Κουτσιφέλης. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι ανοιχτοί στο διάλογο με την επιχείρηση για το θέμα της καταβολής αναδρομικά των δεδουλευμένων τους.

«Θα το δούμε το θέμα όταν έρθει η ώρα. Η ΔΕΥΑΜΒ θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Στέργιος Παπαευσταθίου.

Οπως είναι γνωστό από 1/1/2013 ίσχυσε -με απόφαση του τότε διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ- περικοπή στους μισθούς των εργαζομένων κατά 10% περίπου κατά μέσο όρο. Οι περικοπές έγιναν στο πλαίσιο των μειώσεων μισθών (μνημονιακές δεσμεύσεις), μόνο που όπως αποφάνθηκε η δικαιοσύνη δεν έπρεπε να ισχύσει για τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στη δικαιοσύνη με την κατάθεση αγωγής ζητώντας αναδρομικά την καταβολή των χρημάτων που «κόπηκαν» από τους μισθούς τους. Το ποσό υπολογίζεται για το σύνολο των 151 τότε (120 σήμερα) εργαζομένων σε περίπου 400.000 ευρώ για κάθε χρόνο.

Πέρυσι το Δεκέμβριο, οι εργαζόμενοι είχαν δικαιωθεί από το Ειρηνοδικείο Βόλου. Τον περασμένο Δεκέμβριο εκδόθηκε απόφαση του Εφετείου Λάρισας. Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι δεν έπρεπε να γίνουν περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ και αναγκάζει την επιχείρηση να καταβάλλει αναδρομικά τα ποσά που στερήθηκαν οι υπάλληλοί της. Ωστόσο, όπως φαίνεται η διοίκηση θα εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου