ΤΟΠΙΚΑ

Εμειναν… τρία απορριμματοφόρα

εμειναν-τρία-απορριμματοφόρα-140369

Δεν έγινε αποκομιδή στις Αλυκές – Καθημερινές οι βλάβες

Βόλου. «Ο στόλος των απορριμματοφόρων του δήμου είναι δυστυχώς απαρχαιωμένος», ανέφερε η αντιδήμαρχος καθαριότητας, Βιολέτα Καντόλα, υποστηρίζοντας ότι βλάβες στα οχήματα σημειώνονται ακόμη και σε καθημερινή βάση! «Απλώς όταν οι βλάβες σημειώνονται σε πολλά απορριμματοφόρα μαζί, δημιουργείται πρόβλημα με την αποκομιδή των οχημάτων στις δημοτικές ενότητες», εξήγησε.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα απορριμματοφόρα του δήμου Βόλου κουβαλούν… πολλά χρόνια στην «πλάτη» τους. Κυκλοφορούν επί χρόνια στους δρόμους για την αποκομιδή των απορριμμάτων και σύμφωνα με την κ. Καντόλα, ακριβώς επειδή είναι παλιά παθαίνουν βλάβες. «Οι βλάβες στα απορριμματοφόρα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ακόμη και καθημερινό», σημείωσε η αντιδήμαρχος, υποστηρίζοντας ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση ένα απορριμματοφόρο του δήμου στέλνεται προς επισκευή είτε στο Μηχανουργείο Βόλου είτε σε εξωτερικούς συνεργάτες, ανάλογα με το είδος της βλάβης.

Ενα σημαντικό ποσό δαπανείται κάθε χρόνο για τη συντήρηση και επισκευή βλαβών σε οχήματα του δήμου. Στον προϋπολογισμό του δήμου Βόλου για το 2016, υπάρχει προβλεπόμενο κονδύλι ύψους 6 εκατ. ευρώ μέσα από το οποίο προβλέπεται να πληρωθούν εκτός από λογαριασμούς ΔΕΗ, Φυσικού Αερίου και μισθώματα κτιρίων, ασφάλιστρα, καθαρισμοί, συντηρήσεις και επισκευές.

Ηδη η υπηρεσία καθαριότητας, σύμφωνα με την κ. Καντόλα έχει κάνει ενέργειες προκειμένου να ανανεώσει μέσω ΕΣΠΑ σε σημαντικό βαθμό το στόλο ων απορριμματοφόρων της. Εχει ζητηθεί έγκριση για την αγορά 20 απορριμματοφόρων σε βάθος τετραετίας (5 νέα οχήματα ανά έτος) καθώς και πέντε μικρών απορριμματοφόρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες και οκτώ μηχανικές σκούπες (δύο ανά έτος). Η έγκριση του προγράμματος αναμένεται τον ερχόμενο Ιούνιο.

Χωρίς ΚΤΕΟ

Ο γερασμένος στόλος των απορριμματοφόρων δεν είναι η μοναδική πρόκληση στην υπηρεσία Καθαριότητας. Σύμφωνα με την κ. Καντόλα, έγινε τεράστια προσπάθεια προκειμένου τα οχήματα -όχι μόνο απορριμματοφόρα, αλλά το σύνολο των 167 οχημάτων που είναι «χρεωμένα» στην υπηρεσία καθαριότητας- να περάσουν από ΚΤΕΟ,αφενός για να κυκλοφορούν νόμιμα αφετέρου για να εγγυώνται την ασφάλεια των δημοτικών υπαλλήλων που επιβαίνουν σε αυτά. Οχήματα του δήμου Βόλου, δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ ακόμη και από το 1998 ορισμένα. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις των οχημάτων, ο τελευταίος έλεγχος του ΚΤΕΟ έγινε τη διετία 2004 – 2005. Μέσα σε ένα χρόνο περίπου η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων έχει περάσει από ΚΤΕΟ και απομένει ένας μικρός αριθμός που θα περάσει το επόμενο διάστημα μόλις ανοίξει ο κωδικός από τον προϋπολογισμό του 2016.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου