Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-147210

Γράφει η Ελένη Χάνου

Συνέβη την περασμένη Κυριακή. Γείτονας χτύπησε το κουδούνι σε μονοκατοικία. «Ποιος είναι;», απάντησε μία γυναικεία φωνή. «Είμαι ένας γείτονάς σας να σας ειδοποιήσω για την καμινάδα σας. Καπνίζει πολύ. Μήπως πήρατε φωτιά; Θέλετε βοήθεια;», είπε ο ανήσυχος γείτονας. «Α, όχι, μην ανησυχείτε. Δεν έγινε τίποτα. Απλώς ψήνουμε στο μπάρμπεκιου. Ευχαριστώ», απάντησε η γυναικεία φωνή και το συμβάν έκλεισε εκεί.

Την περασμένη Κυριακή, από τις 12 το μεσημέρι και μετά, ο δείκτης των αιωρούμενων σωματιδίων χτυπούσε διαρκώς κόκκινο. Στα 60μgr/m3 έκλεισε ο μέσος όρος της ημέρας (πάνω από το όριο των 50). Οι ωριαίες μετρήσεις έδειξαν από τις 12 το μεσημέρι και κάθε ώρα τις εξής συγκεντρώσεις: 57, 57, 68, 95, 83, 74, 107, 91, 42, 51, 136, 104, 125…

Ο Βόλος πνίγεται στην αιθαλομίχλη και φυσικά κανείς δεν τα βάζει με τους ανθρώπους που πραγματικά δεν έχουν πόρους για να ζεσταθούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και χρησιμοποιούν τζάκια και ξυλόσομπες για να ζεσταθούν.

Είναι όμως τραγικό, το πρόβλημα να είναι εμφανές, οι γιατροί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και πολίτες με οικονομική άνεση να μην περιορίζουν τη χρήση… μπάρμπεκιου για το κυριακάτικο τραπέζι τους ή το χουζούρι στο ανοιχτού τύπου τζάκι του διαμερίσματος της ολοκαίνουριας πολυκατοικίας.
Είναι τραγικό να μην υπάρχει συνείδηση από τους ίδιους τους πολίτες και να ζητάμε μόνο τα ρέστα από το κράτος.

Οχι ότι τα υπόλοιπα κυλούν ρολόι. Ενας παλαιωμένος σταθμός να μετρά τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης, έλλειψη κονδυλίων για τη δημιουργία δικτύου σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε αλλά και έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας προκειμένου να διενεργεί συστηματικούς ελέγχους για τη συντήρηση των καυστήρων, την ποιότητα των πέλλετ κι ό,τι άλλο επηρεάζει την ατμόσφαιρα, τη χειμερινή περίοδο.
Γυμνός απέναντι στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης εμφανίστηκε ο Βόλος, σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας. Ομως ο Βόλος δεν είναι μόνο… γυμνός. Είναι και… κουφός, απέναντι στο πρόβλημα.

Από τον μη ευαισθητοποιημένο πολίτη, μέχρι τον υπάλληλο του δημοσίου, που δηλώνει άγνοια σε αυτό που θεωρείται κοινό μυστικό και το κατήγγειλαν επισήμως φορείς: την καύση ελαστικών στην εγκαταλελειμμένη περιφερειακή αγορά. Αλλά και πάλι θα μου πείτε: παράνομες καύσεις δεν γίνονται μέρα μεσημέρι, όταν είναι ανοιχτές οι δημόσιες υπηρεσίες. Γίνονται αργά το βράδυ, σε ώρες εκτός ωραρίου δημοσίων υπαλλήλων…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου