ΤΟΠΙΚΑ

Συστήματα ασφαλείας και κάμερες σε δεξαμενές υδροδότησης του Πηλίου

συστήματα-ασφαλείας-και-κάμερες-σε-δε-154537

Εξετάζει να εγκαταστήσει η ΔΕΥΑΜΒ μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα δολιοφθορών στους χλωριωτές

Στη λύση της εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας και καμερών στις δεξαμενές υδροδότησης του Πηλίου, αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΜΒ, εξετάζει να εγκαταστήσει η επιχείρηση για να διαφυλάξει τα συστήματα χλωρίωσης του νερού και τη δημόσια υγεία. Τους τελευταίους μήνες στα χωριά του Πηλίου μαίνεται… κλεφτοπόλεμος μεταξύ ΔΕΥΑΜΒ και κατοίκων. Η επιχείρηση εγκαθιστά χλωριωτές για την ασφάλεια του πόσιμου νερού και άγνωστοι προχωρούν στην καταστροφή τους μετά από λίγες ημέρες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ ΜΒ, Στέργιο Παπαευσταθίου, αυτό το διάστημα ισχύει απαγόρευση πόσης νερού στις περιοχές Πορταριάς, Αλλης Μεριάς και Σταγιατών, δεδομένου ότι οι χλωριωτές που είχε εγκαταστήσει η ΔΕΥΑΜΒ, μετά την ανίχνευση μικροβιακού φορτίου, ξηλώθηκαν από αγνώστους.

«Το νερό και η χλωρίωσή του είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Δεν διασφαλίζεται μόνο η υγεία των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών των χωριών», υπογράμμισε ο κ. Παπαευσταθίου.

Ομως η ΔΕΥΑΜΒ έχει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις στα χωριά, που θεωρούν ότι η χλωρίωση υποβαθμίζει το νερό με στόχο την εμπορευματοποίηση των πηγών του Πηλίου. Μάλιστα δεν είναι λίγες φορές που άγνωστοι προχώρησαν στην καταστροφή των χλωριωτών που εγκαθιστούσε η ΔΕΥΑΜΒ. Τουλάχιστον τέσσερις φορές μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου καταστράφηκαν χλωριωτές από τη δεξαμενή υδροδότησης στην Πορταριά. Αντίστοιχες καταστροφές των συστημάτων χλωρίωσης έχουν γίνει και σε άλλα χωριά.

Κάθε φορά η ΔΕΥΑΜΒ επιβαρύνεται με 1.000 ευρώ για την αγορά νέου χλωριωτή.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τον περασμένο Οκτώβριο δύο υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ που πήγαν να ελέγξουν τη λειτουργία του συστήματος χλωρίωσης στην Πορταριά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με γραπτά απειλητικά μηνύματα για τη ζωή τους. Η κατάσταση στο Πήλιο δείχνει… εκτός ελέγχου. Ο κ. Παπαευσταθίου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν συστήματα παρακολούθησης ακόμη και κάμερες στους χώρους των δεξαμενών, όπου το επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν χλωριωτές για τη χλωρίωση του νερού. «Κάθε φορά που βάζουμε χλωριωτές τους καταστρέφουν. Θα δούμε πώς το θα το χειριστούμε. Ισως τοποθετήσουμε συστήματα ασφαλείας, κάμερες», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου