ΤΟΠΙΚΑ

Πάνω από μισό εκατ. στην αγορά αφήνουν στο Βόλο επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων

πάνω-από-μισό-εκατ-στην-αγορά-αφήνουν-σ-157923

Οικονομική… ανάσα άνω του μισού εκατομμυρίου σε ευρώ δίνουν στην τοπική οικονομία οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που δένουν σε ετήσια βάση στο λιμάνι του Βόλου, που αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό κρουαζιέρας.

Από τους 58.000 επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που ρίχνουν άγκυρα στο λιμάνι, οι 37.700 προτιμούν να παραμείνουν στην πόλη αντί να συμμετέχουν σε κάποια κοντινή εκδρομή και από αυτούς οι 7 στους 10 κάνουν ψώνια στην τοπική εμπορική αγορά. Με ένα μέσο όρο δαπάνης που υπολογίζεται στα 17 ευρώ ανά άτομο, η τοπική οικονομία κερδίζει από τους επιβάτες κρουαζιέρας κάθε χρόνο, ποσό 642.785 ευρώ!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το ποσό αυξάνεται αν υπολογιστούν τα χρήματα που ξοδεύουν οι επισκέπτες σε ταβέρνες και τσιπουράδικα της πόλης. Σχεδόν 3 στους 10 κατά την παραμονή τους στο Βόλο θα δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα.
Το παραπάνω προκύπτει μέσα από έρευνα που εκπόνησε το τμήμα τουρισμού του δήμου Βόλου, το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του 2015 σε δείγμα 563 επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

Οι επιβάτες είναι ιταλικής, βρετανικής, γερμανικής και γαλλικής εθνικότητας, εκ των οποίων σε ποσοστό 42,1% άνδρες και σε ποσοστό 57,9% γυναίκες. Το 46,6% είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, το 34,1% από 45 έως 59 ετών, ενώ κάτω των 44 ετών είναι το 19,3% των επισκεπτών.

Πρόκειται μάλιστα για άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου, καθώς το 50,4% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 45% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μόλις το 4,6% δηλώνουν απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα από το σύνολο των 37.700 επιβατών κρουαζιερόπλοιων που δεν συμμετέχουν σε εκδρομές και παραμένουν στο Βόλο, το 50% επισκέπτεται την εμπορική αγορά και σε ποσοστό περίπου 70% κάνουν ψώνια.

Πρώτοι στις αγορές εμφανίζονται οι Ιταλοί (76,7%) και ακολουθούν Βρετανοί (76,4%), Γερμανοί (63%), Γάλλοι (61,5%) και άλλης εθνικότητας (74,2%).

Κάθε επισκέπτης ξοδεύει κατά μέσο όρο περίπου 17 ευρώ. Πιο… ανοιχτοχέρηδες εμφανίζονται οι Βρετανοί με 22,06 ευρώ ανά άτομα, ακολουθούν οι Ιταλοί με 20,30 ευρώ, οι Γερμανοί με 15,53 ευρώ και οι Γάλλοι με 13,86 ευρώ.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό μάλιστα, οι επισκέπτες της αγοράς εμφανίζονται ικανοποιημένοι, αν και είναι ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό -μόλις 22,4%- όσων έχουν πραγματοποιήσει αγορές με τη χρήση προσφορών.

Λιγότεροι στην εστίαση
Μικρότερο είναι το ποσοστό των επιβατών κρουαζιερόπλοιων που θα επισκεφθεί ταβέρνες και τσιπουράδικα για να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα. Μόλις το 33,1% των επισκεπτών κάθεται σε ταβέρνες και τσιπουράδικα.
Από αυτούς το 68,9% δηλώνουν ικανοποιημένοι και μάλλον ικανοποιημένοι το 25,6%.

Η εικόνα της πόλης

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη στα μάτια των επισκεπτών της κρουαζιέρας. Σε ποσοστό που αγγίζει το 90% οι επισκέπτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά και τη φιλοξενία κατοίκων, πάνω από 80% είναι επίσης ικανοποιημένοι για το πληροφοριακό υλικό που τους παρέχεται, ενώ σε ποσοστό 87,6% οι επισκέπτες δηλώνουν ότι νιώθουν ασφάλεια στην πόλη.

Η εικόνα της πόλης

Μάλλον ικανοποιημένοι ή ικανοποιημένοι σε ποσοστό 68% είναι για τη λειτουργία των περιοχών, σε ποσοστό 75% για τους κοινόχρηστους χώρους και σε ποσοστό περίπου 70% για την καθαριότητα στην πόλη και τις ακτές.

Βόλτα στην παραλία
Must κατά την παραμονή των τουριστών στο Βόλο είναι ένας περίπατος στην παραλία. Το 53% των επισκεπτών έχει κάνει περίπατο και ακολουθεί η επίσκεψη σε εκκλησίες σε ποσοστό 49,9%, η εμπορική αγορά της πόλης σε ποσοστό 49,3%, οι ταβέρνες και τα τσιπουράδικα (33,1%), το αρχαιολογικό μουσείο (27,7%), τα χωριά του Πηλίου (25,5%), οι κοντινές ακτές (20,3%) και η πεζοπορία (17,6%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης εκφράζεται για το αρχαιολογικό μουσείο, την τοπική κουζίνα και τα χωριά του Πηλίου.

Μετακινήσεις με λεωφορείο
Για τις μετακινήσεις τους οι επισκέπτες χρησιμοποιούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία λεωφορείο (51,9%) ή επιλέγουν να περπατήσουν (42,6%).

Σε μικρότερο ποσοστό (11,9%) χρησιμοποιούν ταξί, μόλις το 1,5% δίκυκλο και μόλις το 1,4% ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Δηλώνουν δε, ικανοποιημένοι από τη μετακίνησή τους στην πόλη.

Θα επέστρεφαν στο Βόλο (γράφημα 4)
Οι επιβάτες κρουαζιέρας φεύγουν με θετικές εικόνες από την ολιγόωρη παραμονή τους στο Βόλο. Σε ποσοστό μάλιστα 76,5% δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν στην πόλη για τις διακοπές τους.
Περισσότερο ενθουσιώδεις εμφανίζονται οι Βρετανοί. Σε ποσοστό 100% δήλωσαν ότι θα επέστρεφαν στο Βόλο και ακολουθούν οι Γάλλοι σε ποσοστό 80%, οι Ιταλοί σε ποσοστό 77,5% και οι Γερμανοί σε ποσοστό 55%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου