ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναμμένα κάρβουνα η Αγία Παρασκευή

σε-αναμμένα-κάρβουνα-η-αγία-παρασκευή-158568

Κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν εισφορές σε γη και χρήμα

Σε σημείο μηδέν λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της τρίμηνης περιόδου χάριτος που τους είχε δοθεί από το δήμο Βόλου, προκειμένου να πετύχουν σε επίπεδο υπουργείου τροπολογία για την αλλαγή του καθεστώτος στους παραδοσιακούς οικισμούς, βρίσκονται οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής. Κινδυνεύουν να χρεωθούν μερικές χιλιάδες ευρώ στην εφορία, εάν κυρωθεί η πράξη εφαρμογής στη συνοικία που εκκρεμεί από το 2000. Μεθαύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στις 5:30 το απόγευμα, οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν αποκλείεται να επιλέξουν ακόμη και τη νομική οδό για να γλιτώσουν το «χαράτσι» της πολεοδόμησης, ζητώντας αποδέσμευση των περιουσιών τους, δεδομένου ότι έχει παρέλθει η 15ετία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πολεοδόμηση της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής εκκρεμεί ήδη από το 2000. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται τόσο για τον τρόπο που επιχειρείται η πολεοδόμηση, όσο και για το γεγονός ότι καλούνται εκτός από γη να καταβάλλουν και εισφορές σε χρήμα που ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και μπορεί να φθάνουν και τις 80.000 ευρώ. «Εάν κυρωθεί η πράξη εφαρμογής, ξαφνικά κάτοικοι της περιοχής θα βρεθούν να χρωστούν στην εφορία υπέρογκα ποσά, χωρίς η περιουσία τους να παίρνει υπεραξία», ανέφερε ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, Αντώνης Κούτσουρος.Για το θέμα οι κάτοικοι είχαν διαμαρτυρηθεί στην επιτροπή ποιότητας ζωής τον περασμένο Οκτώβριο. Οπως ισχυρίστηκαν, η πολεοδόμηση επιχειρείται με βάση αεροφωτογραφία του ’80 με αποτέλεσμα η κατασκευή δρόμων να προϋποθέτει από… γκρέμισμα μπαλκονιών, μέχρι «κόψιμο» αυλών. Οι δε γραμμές που τραβήχτηκαν πάνω στο χάρτη, χωρίζουν ακόμη και σπίτια στα δύο, με το μισό να εντάσσεται στην πυκνοδομημένη και το άλλο μισό σπίτι στην αραιοδομημένη περιοχή που συνεπάγεται και διαφορετικών εισφορών. Το κυριότερο είναι όμως ότι οι κάτοικοι βρίσκονται ξαφνικά χρεωμένοι με ποσά που ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και τις 80.000 ευρώ, πέραν των εισφορών σε γη. Οι κάτοικοι παλεύουν να αλλάξει το νομικό καθεστώς για την πολεοδόμηση των παραδοσιακών οικισμών σε επίπεδο υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό πήραν τρίμηνη προθεσμία από το δήμο Βόλου, έως αρχές Φεβρουαρίου, πριν κυρωθεί η πράξη εφαρμογής της Αγίας Παρασκευής.

Εκαναν παρεμβάσεις στους βουλευτές, το θέμα όμως παραμένει σε σημείο μηδέν.Την ερχόμενη Δευτέρα πραγματοποιούν έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία έχουν προσκαλέσει βουλευτές και δημοτικούς συμβούλους για να αποφασίσουν πώς θα προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με τον κ. Κούτσουρο, δεν αποκλείεται να ζητήσουν ακόμη και αποδέσμευση των ακινήτων τους από τη στιγμή που έχει παρέλθει 15ετία και ακόμη δεν έχει γίνει η πολεοδόμηση της συνοικίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου