ΤΟΠΙΚΑ

Επί πέντε ώρες σε θάλαμο… αερίων ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΒΟΛΟΣ

επί-πέντε-ώρες-σε-θάλαμο-αερίων-προχ-163083

Η ημέρα έκλεισε με ρύπανση κάτω από το όριο, στα 40 μgr/m3, ωστόσο επί πέντε ώρες η πόλη… πνίγηκε

Εξι φορές μέσα στο ένα 24ωρο ο δείκτης μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης «πέταξε» πάνω από το όριο των 50μgr/m3. Οι τιμές των ΡΜ10 χτύπησαν «κόκκινο» με τις συγκεντρώσεις τους να κυμαίνονται έως και τρεις φορές πάνω από τα ανώτατα όρια. Η αιθαλομίχλη στην οποία πνίγηκε ο Βόλος προχθές Δευτέρα από το απόγευμα, αποτυπώνεται και επίσημα σε αριθμούς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας της 24ωρης καταμέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας για τη Δευτέρα, καταδεικνύει, το πρόβλημα που βίωσαν οι πολίτες χθες το απόγευμα κυκλοφορώντας στους δρόμους της πόλης: πυκνή αιθαλομίχλη, μυρωδιά καμένου στην ατμόσφαιρα που κολλούσε πάνω σε ρούχα και μαλλιά, κάψιμο στο λαιμό.

Ο μέσος όρος της προχθεσινής ημέρας, έκλεισε κάτω από το όριο των 50 μgr/m3. Για μία ακόμη φορά όμως, υπήρχαν ωριαίες υπερβάσεις των ανώτατων ορίων που καθιστούσαν την ατμόσφαιρα αποπνικτική για συγκεκριμένες ώρες την ημέρα.

Το… ράλι ανόδου του δείκτη μέτρησης των ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα ξεκίνησε από νωρίς το απόγευμα. Στις 5 το απόγευμα, ο δείκτης μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε συγκεντρώσεις πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια: 72 μgr/m3. Και η άνοδος συνεχίστηκε. Στις 6 μ.μ. ο δείκτης κατέγραψε συγκεντρώσεις 97 μgr/m3 και στις 7 το απόγευμα, τα αιωρούμενα σωματίδια έφθασαν έως και τρεις φορές σχεδόν πάνω από τα όρια στα 143 μgr/m3. Στις 8 μ.μ. τα ΡΜ10 ήταν 138 μgr/m3, στις 9 το βράδυ 122 μgr/m3 και στις 10 το βράδυ οι συγκεντρώσεις ήταν 63 μgr/m3.

Για πέντε ολόκληρες ώρες, ο Βόλος ήταν σαν να μπήκε σε… θάλαμο αερίων, παρ’ όλο που ο μέσος όρος της ημέρας έκλεισε κάτω από το όριο στα 40 μgr/m3. Δεν ήταν μόνο η θολούρα στην ατμόσφαιρα ορατή. Οσοι κυκλοφορούσαν στην πόλη, ένιωθαν κάψιμο στο λαιμό και τη μύτη, ενώ η μυρωδιά του καμένου κολλούσε πάνω στα ρούχα.

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αν και ωριαίο μέχρι στιγμής, συνιστά πρόβλημα και αφορά τη δημόσια υγεία.

Γίνεται ιδιαίτερα αισθητό όταν επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υγρασία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του meteo.gr συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης στο Βόλο, αναμένεται να επικρατήσουν τόσο σήμερα όσο και αύριο κυρίως κατά τις βραδινές ώρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου