ΤΟΠΙΚΑ

«Λυπητερή» στους αμελείς στέλνει ο δήμος Βόλου

λυπητερή-στους-αμελείς-στέλνει-ο-δή-163595

Το 15% των καταστηματαρχών εστίασης και διασκέδασης δεν κατέβαλλε τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το 2015

Ετοιμη να μοιράσει… «λυπητερές» εμφανίζεται η οικονομική υπηρεσία του δήμου Βόλου. Κλείνοντας το ταμείο της για το 2015 διαπίστωσε ότι το 15% περίπου των καταστηματαρχών εστίασης δεν φρόντισε να καταβάλλει τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Εντός των ημερών, οι αμελείς θα παραλάβουν ειδοποιητήρια για την εξόφληση των οφειλών τους. Το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν στα γκισέ της οικονομικής υπηρεσίας είναι διπλάσιο καθώς επιβαρύνεται από προσαύξηση στο 100%.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών, κ. Δημήτρη Πέγιο, κανονικά η καταβολή των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων γίνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του κάθε έτους. «Δείξαμε ανοχή για την αποπληρωμή των τελών για το 2015 έως το τέλος του 2015 αντί μέσα στο πρώτο τρίμηνο», επεσήμανε.

Ωστόσο, η χρονιά έκλεισε και όπως διαπιστώθηκε αρκετοί καταστηματάρχες, το 15%, δεν φρόντισαν για την καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο χώρο που καταλαμβάνουν για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων τους σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια.

Εντός των ημερών, στους αμελείς θα αποσταλούν ειδοποιητήρια. Μόνο που το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι το διπλάσιο. Από τη στιγμή που δεν κατέβαλλαν τα τέλη για τη χρονιά που πέρασε έως και 31 Δεκεμβρίου, το ποσό επιβαρύνεται με προσαύξηση στο 100%.

«Δεν αντέχουμε»

Πάντως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου, υποστηρίζει ότι αρκετοί πλέον καταστηματάρχες δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα λειτουργικά τους έξοδα. «Ακόμη και την περίοδο των γιορτών, μόνο το τριήμερο των Χριστουγέννων τα μαγαζιά δούλεψαν ικανοποιητικά. Την Πρωτοχρονιά η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μήνας Δεκέμβριος έκλεισε με απώλειες 30% για τις επιχειρήσεις εστίασης και γενικά η χρονιά με αρνητικό πρόσημο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέσα στο 2016 πολλές επιχειρήσεις είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να κρατηθούν. «Λειτουργούμε με δανεικά, με ρυθμίσεις κόντρα ρυθμίσεις και τα χρέη συνεχώς αυξάνονται», είπε, υπογραμμίζοντας ότι τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων είναι ακόμη μία… θηλιά για τους επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς -ανάλογα με την έκταση που καταλαμβάνει κάθε κατάστημα- μπορούν να φθάνουν και τις μερικές χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου