ΤΟΠΙΚΑ

Ανακουφίζονται επιβαρυμένοι δρόμοι από τη λειτουργία λαϊκών αγορών

ανακουφίζονται-επιβαρυμένοι-δρόμοι-164037

Τροποποιήσεις στην Κανονιστική εξετάζει η δημοτική αρχή για να υπάρξει ελάφρυνση σε Εθνικής Αντιστάσεως, Καποδιστρίου και Κωνσταντά

Πινελιές στην Κανονιστική για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στην πόλη ετοιμάζεται να βάλει ο δήμος Βόλου. Στόχος η ελάφρυνση συγκεκριμένων οδών, στις οποίες φιλοξενούνται λαϊκές αγορές και απ’ όπου προέρχονται οι πιο έντονες αντιδράσεις κατοίκων. Εθνική Αντιστάσεως, Καποδιστρίου και Κωνσταντά είναι στη λίστα των δρόμων όπου οι πάγκοι θα παραμένουν για λιγότερους μήνες κάθε χρόνο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Βόλου, Αρη Σαββάκη, ετοιμάζονται τροποποιήσεις στην κανονιστική λειτουργίας των λαϊκών αγορών που ψηφίστηκε πέρυσι. «Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μετά τις 29 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η τελευταία παράταση που έχει δώσει το υπουργείο για την ανανέωση των αδειών λαϊκών αγορών», σημείωσε ο κ. Σαββάκης.

Οπως ανέφερε, τρεις είναι οι υπό επανεξέταση δρόμοι: Εθνική Αντιστάσεως, Καποδιστρίου και Κωνσταντά. «Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στις συγκεκριμένες οδούς θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν λαϊκές αγορές», είπε υπογραμμίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι δρόμοι δε σβήνουν από το… χάρτη λειτουργίας των λαϊκών. «Απλώς θα μειωθεί ο χρόνος παραμονής τους για να μειωθεί και η επιβάρυνση των περιοίκων», πρόσθεσε ο κ. Σαββάκης.

Εξηγεί ότι οι συγκεκριμένες οδοί δεν γίνεται να καταργηθούν παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. «Ειδικά η Εθνικής Αντιστάσεως θεωρείται σήμερα ο καταλληλότερος δρόμος για τη φιλοξενία λαϊκής αγοράς. Είναι φαρδύς, άνετος και με μικρό κυκλοφοριακό φόρτο. Αυτό το έχουμε εξηγήσει στους κατοίκους», είπε. Ο σχεδιασμός προβλέπει μικρότερη παραμονή των πάγκων στους συγκεκριμένους δρόμους και συμπλήρωση της λίστας των οδών που φιλοξενούν λαϊκές αγορές με άλλους δρόμους, οι οποίοι θα εντοπιστούν και σε συνεργασία με τους μικροπωλητές θα προταθούν για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, εφόσον πρώτα ανάψει πράσινο φως το Τμήμα Τροχαίας Βόλου.

Σημειώνεται ότι οι διαμαρτυρίες περιοίκων από τις τρεις συγκεκριμένες οδούς είναι εντονότατες. Με υπομνήματα, απευθείας συναντήσεις με στελέχη του δήμου Βόλου, ακόμη και με απειλές ότι θα προσφύγουν δικαστικά, κάτοικοι ζητούν την απομάκρυνση των λαϊκών αγορών, αντιδρώντας στην όχληση που υφίστανται από τη διαλάληση προϊόντων, το δέσιμο τεντών από κάγκελα, κολώνες και στύλους, αλλά και στο πρόβλημα καθαριότητας των γειτονιών τους.

Προσπαθούν

Με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στις λαϊκές με είδη ένδυσης και υπόδησης, ο Σύλλογος Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών «ο Γόρδιος Δεσμός», καταβάλλει προσπάθειες για να έχει τους κατοίκους των δρόμων όπου στήνονται πάγκοι λαϊκών συμμάχους κι όχι αντιπάλους. «Δεν είμαστε οι παρακατιανοί που δουλεύουμε στους δρόμους. Είμαστε οι επαγγελματίες που δίνουμε αξία στα πεζοδρόμια», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Αϊβαζόγλου.

Μετά από αίτημα του ίδιου, ήρθε σε επαφή με τον πρώην καθηγητή του τμήματος οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σημερινό ελεύθερο επαγγελματία, εξωτερικό συνεργάτη – ειδικό σύμβουλο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννη Φλιτρή προκειμένου να σχεδιαστεί μοντέλο πάγκου που θα είναι αυτόνομος και δεν θα απαιτείται δέσιμο της τέντας με σχοινί από κάγκελα μπαλκονιών, στύλους και δέντρα. Οι πάγκοι δεν θα παρέχουν μόνο αυτονομία αλλά και ομοιομορφία και καλαισθησία στις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαζόγλου, «αγκάθι» αποτελεί το οικονομικό ζήτημα. Κι αυτό γιατί οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για έξοδο άνω των 1.000 ευρώ για κάθε μικροπωλητή.

«Το κόστος είναι τεράστιο. Δεν μπορούμε να το σηκώσουμε μόνοι μας. Ολο το 2015 ήταν απογοητευτικό από πλευράς τζίρων στις λαϊκές. Ειδικά μέσα στις γιορτές ήταν τραγωδία. Ωστόσο είναι θέμα αιχμής η αναβάθμιση της εικόνας της λαϊκής αγοράς και η ενίσχυση των κοινωνικών συμμαχιών», σημείωσε ο κ. Αϊβαζόγλου. Ηδη εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης της πρότασης σε χρηματοδοτικό πακέτο στο νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου και η εικόνα των λαϊκών να αλλάξει και η όχληση των κατοίκων να είναι μικρότερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου